Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Wczoraj miałam dodatkowe szkolenie goprowskie. Spotkałam Kolegę Przewodnika-Zawodowego Goprowca i Instruktora, który stwierdził iż jestem niedoszkolona. Podczytuje nie tylko to forum.
    Po 1. Zachowanie w czasie burzy. Sp... jak najszybciej w dół, w las i rozproszyć grupę. Nie wolno aby cała grupa "zbiła się w jednym miejscu" pod drzewem. Podawał kilka przykladów akcji ratowniczych. I co mnie zaskoczyło. Ponoć krzyże nie mają większego "udzialu" w ściąganiu piorunów. Podobnie złoża surowców. Mam nie słuchać młodych ratowników, bo opowiadają mi bajki, a ja jako ten ostatni naiwniak w to wierzę. To powiedzieł ten, który słynie ze specyficznego poczucia humoru.
    Po 2 i w temacie. Cenę ubezpieczenia należy wg niego wliczyć w cenę biletu wstępu do parku. Dobre rozwiązanie tylko nie wiem czy w obecnej sytuacji do zrealizowania.
    Po 3. Zamiast budować barierki na Tarnicy wystarczy aby tam przez kilka godzin dziennie zaglądała straż parku. Tych panów nikt od dawna nie widział na szlaku.

Co do pkt 3 to ja proponuję monitoring;-)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Czas jakis tu nie zaglądałem, więc dopoero teraz odnoszę się do radosnej "tfórczości" dyrektora BdPN. O ile mi wiadomo nie jest on prawnikiem i pewnie nie wie , że by być prawnikiem nie wystarczy posiąść umiejętność czytania ustaw. Te uwagi mi się nasunęły po lekturze "udoskonalonego" regulaminu a zwłaszcza załącznika w postaci cenników różnych opłat. Dyrektorowi pewnie się wydaje , że opłata za wstęp na ścieżkę przyrodniczą z Wołosatego na Tarnicę, nie jest opłatą za wstęp do parku i nie będzie musiał zapłacić z tego 15 % dla GOPR, niestety jemu sie tylko tak wydaje bo to w istocie to samo, wystarczy poczytać więcej niż jeden ustep w ustawie o ochronie przyrody. Ale widać w BdPN są tak zajęci robieniem dobrze przyrodzie, że nie mają czasu na czytanie jakichś tam ustaw. Obecny cennik jest tak napisany, że pewnie sami autorzy nie wiedzą o co chodzi. Np. gdy wejdę na szlak czerwony na Poloninę Caryńska to po dojściu do Berehów mogę iść dalej na Wetlińską, albo zejść na Przełęcz Wyzniańską a potem wrócić przez Rawki do Ustrzyk Górnych ? Ja wiem, że mogę, ale czy wiedzą to ci co ustawy o ochronie przyrody nie znają np. ci z BdPN ? Przykłady można mnożyć. Skoro dla nioch takim problemem jest płacenie tych 15 %, niech by ustalili nową opłatę za wstęp do parku wyższą o te 15 % , bo jeśli GOPR zechce to od tych opłat za scieżki przyrodnicze swoje 15 % też dostanie. Dyrektor Winnicki winien słuchać uważniej co mówią jego zwierzchnicy. A mówią oni, że obywatele chętniej płacą proste podatki/ opłata za wstęp jest czyms w rodzaju podatku na rzecz parku/. Tak przy okazji gdy bedę w UG pode3jde do nich zapytać o autora "genialnego" punktu dotyczacego lotniarzy , może napisałby coś dla mnie, założyłbym kabaret a autor tego zapisu ma wybitny talent do rozśmieszania.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    z dalej w kraju nie mozna...

po przegladnieciu cennika oplat za wejscia na szlaki i sciezki w BPN,zrobilem szybka kalkulacje...
    otoz najdrozszy bilet za wejscie na szlak(Wolosate,Tarnica,Przel. Bukowska)=6pln odjac 15% na GOPR=0.9 pln wychodzi,ze dla BPN zostaje 5.1 pln.
    za udostepnianie sciezek "orlik krzykliwy" i "Pierwiosnka dlugokwiatowa" kasuja 5 pln.
    czyli generalnie sa o 10 gr "w plecy".podobnie jest na z innymi trasami...w sumie sesu brak.
    czyz nie lepiej byloby wprawadzic oplaty "czasowe"??? na 1,2,3,4....dni z mozliwoscia wejscia na sciezki i szlak jaki sie zywnie komus podoba?( mozna co prawda wykupic karnet na 4 dni...-no ale ja np. bede 7 dni,a duzo osob przyjezdza na weekendy...)
    pomyslec o tych co przyjechali samochodem i mogliby parkowac na wyznaczonych parkingach w czasie trwania waznosci karnetu ( coby uprzedzic sceptykow-za dod.oplata,rzecz jasna ))) ?
    a takze polaczyc to z wejsciami do muzeow,przejazdem busami......eeeee-tu juz sie zagalopowalem i bredze....))

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Warto zwrócić uwagę na to co w regulaminie ani cenniku nie napisano a co wynika z ustawy o ochronie przyrody. Rzecz w tym iz chcąc np. wejść sobie na Tarnicę / są przeciez tacy co lubią się umartwiać/, zamiast płacić w Wołosatem 6 zł, można gdziekolwiek indziej kupić bilet za 5 zł, wszak taki bilet uprawnia w danym dniu do wstępu na wszystkie szlaki na terenie BdPN.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    z dalej w kraju nie mozna...

dzieki naive-zmobilizowales mnie do przestudiowania w/w ustawy.stoi jak byk,ze oplata za jednorazowe wejscie na teren parku nie moze przekraczac 6pln... i tyle w temacie...
    ale w ministerstwie tez sie nie popisali,bo na upartego,to kazdy moze sobie wejsc bezplatnie,gdyz cyt.:
    "...Opłat za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary nie pobiera się
    od:
    ....
    osób udających się do miejsc kultu religijnego..."

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Cytat Zamieszczone przez wojtekk Zobacz posta
    "...Opłat za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary nie pobiera się
    od:
    ....
    osób udających się do miejsc kultu religijnego..."
    Czyli na Tarnice, Smerek, Halicz... wstęp za darmo... A tak narzekaliście na krzyże :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Rzeszów

http://www.pressmedia.com.pl:8080/sn...2551&Itemid=40

I wszystko jasne!

Zgodnie z ustawą o ochronie środowiska, GOPR ma dostawać piętnaście procent wpływów za bilety wstępu do parku narodowego - tłumaczy Tomasz Winnicki, dyrektor BPN. - Przepis nie nakazuje przekazywania pieniędzy za udostępnianie części parku.
    Wchodząc na szlak turystyczny można kupić bilet wstępu do parku lub na wejście na ścieżkę przyrodniczą. Pierwszy bilet kosztuje 6 zł, a drugi 5 zł. Od pierwszego trzeba dać GOPR-owi 90 gr, od drugiego nic. Turyści kupują oczywiście tańsze bilety.
    Dzięki takiemu zabiegowi park nie zapłaci GOPR-owi pieniędzy potrzebnych na sprzęt ratowniczy.

Oj nieładnie, nieładnie panie dyrektorze BPN.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Paranoja...

Pozostaje nam z zasady kupować bilety za 6zł.

EDIT:

I jeszcze jedno. Może po sobotniej nocy nie kontaktuję zbyt dobrze, więc może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób 5.10 to mniej niż 5?
    Wiem, że księgowość może być bardzo kreatywna, ale nie znam się na niej.

EDIT-bis:

3 lipca było jakieś spotkanie dyrekcji parku z mediami o "najważniejszych problemach parku" i kwestii BdPN-GOPR. Nic w na necie o tym nie widzę. Ktos coś aktualnego czytał, poza tym, co podrzucił Kelly?
    Ostatnio edytowane przez vm2301 ; 06-07-2008 o 11:35

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Cytat Zamieszczone przez Kelly Zobacz posta
    Zgodnie z ustawą o ochronie środowiska, GOPR ma dostawać piętnaście procent wpływów za bilety wstępu do parku narodowego - tłumaczy Tomasz Winnicki, dyrektor BPN. - Przepis nie nakazuje przekazywania pieniędzy za udostępnianie części parku...
    Heh - możesz podać dokładny paragraf i punkt? Ustawa? Która? O ochronie środowiska czy przyrody z 2004 roku?

Cytat Zamieszczone przez Kelly Zobacz posta
    Oj nieładnie, nieładnie panie dyrektorze BPN.
    Pan dyrektor tyż kiedyś będzie potrzebował pomocy - nie ma mocnych! I dajmy na to Pogotowie Ratunkowe rzeknie mu, że brak środków na funkcjonowanie - na podstawie interpretacji ustawy, którą się ma w dupie.

A logika Panie Dyrektorze?
    Mam nadzieję, że wszelkie działania na terenie Parku Narodowego są zgodne z zapisami Ustawy o Ochronie Przyrody. I wszelkie pozwolenia na wyburzanie, budowanie itp ma Pan do wglądu. I monitorowanie stanu środowiska tyż jest Ok. Itd, itp.

Sranie w banie z tą ochroną.

Pozdrówka

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)