Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)
Sądzę, że chyba najwyższy czas uregulować finansowanie GOPR-u. Dlaczego służba, która ratuje zdrowie i niejednokrotnie życie górskich wędrowców ma ciągle stać z wyciągniętą ręką "po prośbie"? Mamy wiele przykładów durnoty ludzi, którzy mając wielkie mniemanie o swoich umiejętnościach i wiedzy o górach narażają swoje(?), a co gorsze, innych(!) życie! Po zastanowieniu, tak naprawdę, dlaczego park narodowy (pomijam różne układy, układziki i inne okoliczności) ma "odpalać" 15% GOPR-owi? Z jakiej racji? Czas wreszcie wprowadzić ubezpieczenie! Obowiązkowe? Nieobowiązkowe? Tego nie wiem. Wiem jedynie, że gdyby jeden z drugim, "giganci", zapłacili z własnej kieszeni za ratunek w górach, oj, następnym razem ubezpieczyliby się chyba w kilku firmach ubezpieczeniowych!
Oczywiście odrębną sprawą jest praktyka, jaką stosują niektóre parki narodowe, która bulwersuje nas (mnie też!), zwykłych-niezwykłych turystów. I "słusznie prawi" joorg, że to wszystko zależy od rozsądku ludzi, którzy o czymś decydują. A ponieważ podejmowane przez nich decyzje zwykle są przeciw ludziom, będą (i są!) protesty! Tak jak i mój...