Witam, czy możecie mi pomoc w zdobyciu
,,Bieszczady Słownik Historyczno-Krajoznawczy Gmina Lutowiska", tom 2 juz posiadam, z góry dziękuję
P.
Witam, czy możecie mi pomoc w zdobyciu
,,Bieszczady Słownik Historyczno-Krajoznawczy Gmina Lutowiska", tom 2 juz posiadam, z góry dziękuję
P.
widziałem parę razy na allegro
pozdrówka :-)
Na Allegro występuje ostatnio tylko tom 2, tomu pierwszego ani widu ani słychu, chyba nakład wyczerpany. jeśli ktoś by miał a nie był związany zbyt mocno z nim chętnie odkupię.
pozdr
P.
Jakby ktoś nie posiadał przewodnika Rewasza to tutaj jest wersja sieciowa:
http://books.google.pl/books?id=3XnX...tcover#PPP1,M1
Można zobaczyć tylko określoną liczbę stron,więc to jest raczej dla tych co się jeszcze nie zdecydowali kupić.
Ostatnio edytowane przez Browar ; 19-12-2008 o 19:32
Pozdrav
No właśnie... Tak często z niego korzystamy... Informacje z niego stały się klasycznymi tekstami o Bieszczadach... Redakcja "Bieszczadów" podpiera się nim we wszystkich artykułach... Powstało już chyba dziesięć wydań... Pisały go same szychy Bieszczadzkie, a tak mało informacji o nim. Czy będą kolejne wydania? W czym tkwi urok tego grubaska? Dlaczego jest bezkonkurencyjny? Dlaczego redakcja jest w Pruszkowie, a nie w Wołominie? I dlaczego nie cieszy się popularnością wśród fałszywych turystów?
Bieszczady - przewodnik dla prawdziwego turysty. praca Zbiorowa pod redakcją P. Lubońskiego. Oficyna wydawnicza "Rewasz" Wydań 10, ostatnie chyba 2006.
http://ebook.rewasz.pl/bieszczady__p...ziwego_turystyPrzewodnik ten to obszerne i szczegółowe kompendium wiedzy o Bieszczadach podane w przystępnej i przejrzystej formie. Rozdział Dlaczego w Bieszczady to wstępna charakterystyka tej grupy górskiej; pomaga zorientować się czego można spodziewać się po pobycie tutaj, a czego raczej tu nie znajdziemy. Rozdział O Bieszczadach ogólnie ujmuje bieszczadzkie sprawy niejako "z lotu ptaka" – opowiada czym są Bieszczady i jaka była ich historia. Głębszą wiedzę o regionie zawiera rozdział Bieszczadzkie tematy, gdzie w krótkich artykułach omówione są najciekawsze zagadnienia historii, geografii, przyrody, etnografii i socjologii Bieszczadów dawniej i dziś.
Część szczegółowa przewodnika opisuje poszczególne pasma górskie. Są nimi: Wysoki Dział czyli pasmo Chryszczatej i Wołosania, pasmo graniczne od Łupkowa do Roztok Górnych, masyw Łopiennika i Falowej, pasmo graniczne od Roztok do Ustrzyk Górnych z Jasłem, Rabią Skałą i Wielką Rawką, Połonina Wetlińska, Połonina Caryńska, masyw Tarnicy i Halicza z pasmem granicznym aż po przeł. Użocką, Przedgórze Bieszczadzkie (Otryt i Żuków) oraz okolice bieszczadzkich zalewów: solińskiego i myczkowieckiego.
Wydanie dwunaste zostało poszerzone o południowe zbocza pasma granicznego – opisane zostały zejścia na Słowację i miejscowości Osadne, Ruskie, Runina i Nowa Siedlica. Najobszerniejszą część przewodnika stanowi Słownik miejscowości zawierający szczegółowe informacje krajoznawcze i wszystkich miejscowościach na omawianym terenie, w tym także nieistniejących.
12 wydanie w wersji pdf za 23 zeta... może się skuszę, a może ktoś ma? ;-)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki