Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Anielsko-czartowski kontredans, czyli chrzest w Łopience 11.05.2008

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Anielsko-czartowski kontredans, czyli chrzest w Łopience 11.05.2008

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    ...na głowę Marcówny leją się strugi święconej wody,a płucka Małej dają z siebie wszystko....
    Czyli zważając na okoliczności, Marcowie za pomocą ksiedza Piotra nasiąkają Potomkinię bieszczadem od maleńkości. Bardzo mi się ten pomysł, jak i cała relacja podobają i życzę Wam by Mała Bieszczadniczka chowała się w zdrowiu a głos jej niechaj ciągle przybiera na sile !
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Odp: Anielsko-czartowski kontredans, czyli chrzest w Łopience 11.05.2008

To dopiero był CHRZEST !!!
    Nieporównywalny z żadnym innym. Chyba że z tym z AD 966.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

No i kilka zdań w charakterze obiecanego epilogu:

1. Dołączamy się do głosów zachwytu opiewających wetlińską "Łukę" - zarówno jej standard, jak i atmosferę. Skomplementować trzebaby w zasadzie każdy aspekt pobytu, ale dość wspomnieć, że gospodarze reprezentują unikalny, ten najbardziej pożądany typ gościnności, czyli połączenie serdeczności z dyskrecją i zdrowym dystansem.

2. Wyrazy głębokiego uznania dla księdza Piotra. Po prostu normalny, ludzki duchowny - tylko tyle i aż tyle. Nie będę się wdawał w szczegóły, ale możecie - notabene - wierzyć na słowo

3. Okazało się, że oprócz bezpośrednich uczestników chrztu mieliśmy sporą grupę kibiców w całkiem bliskim sąsiedztwie. O włos w Łopience minęliśmy się z Henkiem, ale dzięki niemu mamy na fotce piękny pejzaż z naszą cerkiewką. Otarliśmy się także o osobnika, który objawił się na forum pod nickiem Luciu. Również dziękujemy za fotki - zdjęcia warszawianek, które przyjeżdżają w Bieszczady w sukniach i szpilkach, również nam sprawiły sporo radości A po powrocie z Łopienki do "Łuki" okazało się, że w tak zwanym międzyczasie do gospodarzy dzwonili Barszczu i Iras (pozdrawiamy!), którzy już wiedzieli, że w Łopience jest chrzest. Podsumowując - jeśli kogoś zainspiruje nasza przygoda, to będzie nam bardzo miło i polecamy serdecznie, jednak nie łudźcie się, że bieszczadzka głusza zapewni Wam stuprocentową anonimowość

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

tak,tak, w tą piękną majową niedzielę spacerowałem po zatopionej w kwiatach dolinie Łopienki nie wiedząc jak niecodzienne szykuje się tu zdarzenie.
    Gdy już nasyciłem duszę ciszą modlitwy, szczebiotem ptaków i szumem potoku czas było wracać do samochodu stojącego w Tyskowej. Wspinam się więc po stromym zboczu ciągnąc do góry żonę gdy od strony przełęczy Hyrcza zmierza zdecydowanym krokiem człowiek w sile wieku.
    - coś odpowiedział i poszedł w dół.
    Ubrany nie-turystycznie, szedł jakby miał konkretny cel. W głowie coś zaświtało
    - czy ja go nie znam ?
    - czy to aby nie był ksiądz z Górzanki ?
    Nie nie możliwe, o tej porze roku nie ma mszy w Łopience. Dziwne.
    Stojąc na zboczu patrzyliśmy przez dłuższą chwilę z góry jak ten mężczyzna przywitał się z kimś kto właśnie przyjechał samochodem.
    Patrzyliśmy z daleka nie wiedząc że oto zaczyna się ......
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    ...
    Patrzyliśmy z daleka nie wiedząc że oto zaczyna się ......
    Wiedzieć, wiedziałeś ino lecytyna w warunkach łopieńskich nie zadziałała
    pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Witka

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Wiedzieć, wiedziałeś ino lecytyna w warunkach łopieńskich nie zadziałała
    pozdrawiam
    Może tak łaskawcy będziecie sobie podsrywać w innym wątku - jest taki OFF.
    Jak chcecie to zapodam Wam gdzie możecie najtaniej zakupić tzw pampersy.

Marcowy - piknie zapodane - wydrukuj dla potomnej Twój opis. Będzie miała wirtualne odniesienie do faktu, na który nie miała żadnego wpływu - jak My prawie wszyscy. Stąd zapewne 289% katolików w tym kraju?

Zdrówka wszelakiego dla małej Marcówny - i oby omijały ją pochwały! - i cierpliwości dla rodziców.

Pozdrawiam

Filiplsny, cudowna opowieść...Taki ślub, w magicznej Łopience, w ukochanych górach to moje marzenie. Kiedy trafiłam tam pierwszy raz to pomyslalam, że tylko tam mogę wziąść ślub.

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

filiplesny !!!
    Jeśli chcesz się pochwalić wspomnieniami (własnymi) to powinieneś to zrobić w osobnym wątku.
    A tak to Twoje słowa
    Wino prosto z potoku i tańce na bosaka przy akordeonie.
    wydają się propagandą na siłę wsadzoną do czyichś realnych opowiadań.
    Sorry, ale tak to odbieram.

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Cieszę się,że miałaś TAKI ślub i w TAKIM miejscu! Z wielką przyjemnością przeczytałam o tym jak było!

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

obie opowieści są wspaniałe! wzruszyłem się aż... Marcowy, jesteście wielcy!
    wiele w swoim życiu widziałem i słyszałem... ale ponad magię doliny Łopienki nie wyrasta NIC! wspaniałe miejsce na ślub i jego konsekwencje
    sie henek nie czepiaj! jest mi bardzo miło że filip dzieli się z nami swoim, bądź co bądź, intymnym przeżyciem!
    pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez damian ; 13-07-2008 o 02:02

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)