Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Euro 2008

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Odp: Euro 2008

Tak jak wczoraj napisałem, z krytyką Naszych jeszcze jakiś czas się wstrzymam.
    Na razie tylko refleksja historyczna.
    Wszyscy się zgodzą, że najświetniejsze, jak dotąd, lata naszej piłki, to okres od 1972 r. (złoty medal na olimpiadzie) do 1982 (2-gi raz III miejsce na MŚ).
    Nie wiem, kiedy takie tłuste lata naszego futbolu znów nadejdą.

Już we wrześniu br. rozpoczynamy eliminacje do Mundialu 2010 w RPA. Być może się zakwalifikujemy, podobnie jak do MŚ w 2006 i 2002 r. Może.
    Ale nawet jeśli się nam to uda, to pragnę zwócić uwagę na duże różnice (na korzyść polskiej, i nie tylko, drużyny) w uczestnictwie w eliminacjach do Mundialu - obecnie i przed laty.

1. W czasach "trenerostwa" Górskiego, Gmocha i Piechniczka do Mundialu kwalifikowano tylko 16 drużyn z całego świata, teraz zaś (chyba od lat 90-tych ub. wieku) - już 32. Czyli dwa razy więcej. Zatem nie uczestnictwo w MŚ, lecz dopiero pomyślne wyjście z 1-szej fazy rozgrywek grupowych można by porównać do samego zakwalifikowania się do Mundialu w latach 70. i 80. ub. wieku. Uważam, że jest to zasadnicza różnica.

2. Geografia polityczna (jej zmiany) też sporo "namieszała". W miejsce jednej silnej drużyny ZSRR mamy kilkanaście innych, z reguły sporo słabszych. Podobnie, choć oczywiście w mniejszej skali dotyczy to b. Czechosłowacji i b. Jugosławii.
    Rosja, Czechy i Chorwacja to wyjątki potwierdzające regułę.
    Ubyła również silna i zawsze groźna w grach eliminacyjnych drużyna NRD. No bo drużyna obecnych Niemiec odpowiada zespołowi b. RFN (NRF).
    Zatem w losowaniu "strefy europejskiej" jest większa szansa na napotkanie na swojej drodze jakiejś Słowacji czy innej Słowenii, które są na ogół tylko dostarczycielami punktów innym drużynom (podobnie jak w latach 70. i 80. Malta, Wyspy Owcze, grające zresztą nadal na podobnym poziomie).
    Oczywiście system losowania (tzw. koszyki) nie dopuszcza do tworzenia samych silnych lub samych słabych grup eliminacyjnych, ale mimo wszystko nowa "geografia futbolowa" dużo zmieniła w eliminacjach i organizacji MŚ.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 18-06-2008 o 11:06
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Tak jak wczoraj napisałem, z krytyką Naszych jeszcze jakiś czas się wstrzymam.
    a kiedy ten jeszcze jakiś czas upłynie;-)
    w 2012?czy wcześniej;-)
    Ostatni Kabaret Pod Wyrwigroszem jest fajny;-)właśnie o piłkarzach, jest na stronie RMFu;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

W eliminacja do MŚ 2010 mamy chyba najsłabszą grupę, a najgroźniejsi będą Czesi. Z pozostałymi drużynami mam nadzieję nie będzie niespodzianek. Wydaje mi się, że tak źle jak w ME nasi kopacze nie zagrają, a Beenhakker wyciągnie jakieś wnioski.

W każdym bądź razie dopóki polską piłką będą rządzićtacy ludzie jak Listkiewicz, Engel, Streilau, Piechniczek i inni rodem z PRLu to nie będzie dobrze się działo.
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Bieszczadnik Awatar Jarek L
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Bardzo daleko od Bieszczadow...

Kaha i SB,

Dziekuje za te chwile ubawu, usmialem sie do lez...

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

No, ale Polacy nadal w grze! Jak Niemcy zdobędą złoto a Chorwacja srebro- będzie że przegraliśmy z mistrzami- a to żaden wstyd przegrać z najlepszymi! Więc kibicujmy dalej
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    ......a Chorwacja srebro- będzie że przegraliśmy z mistrzami- a to żaden wstyd przegrać z najlepszymi! Więc kibicujmy dalej
    hmmm a Chorwacja nie odpadła po meczu z Turcja?? Fakt meczów nie oglądam i mogłam coś pokręcić...

Pozdrawiam
    KaHa
    i do zobaczenia gdzies na szlaku :-D

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)