Dzięki za pomoc Panowie:)
Dzięki za pomoc Panowie:)
podrażniłeś sie z nia? jest gotowa do uderzenia. Unikaj trybu makro gdy żmija tak sie zwija...![]()
...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył
Tak, tak. Zdjęcie robione z ponad metra, więc dość bezpiecznie było. Bała się bardzo i momentami szykowała do ataku.
Pewnie drażniło ją to, że kilkakrotnie podchodzę do jej ulubionego kamienia (w odstępach godzinnych sprawdzałem to miejsce i zawsze znów się pojawiała, może gniazdo tam miała). Ale gdym po zrobieniu fotki postawiłem krok nieco mniej ostrożnie powodując widać większe wibracje spindalała w trawę.
No ale niestety uwiła sobie "gniazdko" na "moim terenie", więc musiała go opuścić (dzieciarni małej mieliśmy pod opieką trochę, więc siłą rzeczy...miłość do nich wygrała z miłością do fauny)...ale no cóż, co roku znajduję jakichś "lokatorów"![]()
A tak wygląda przykładowy eskulapek![]()
Sapere aude.
Nie jestem specem ale obstawiłbym, że to eskulap. Gdyby był na drzewie, to sprawa przesądzona. Na ziemi można go pomylić z dużym zaskrońcem. Ja tylko raz spotkałem eskulapa, a i to nie jestem pewien na 100%, bo też na ziemi. Było to w lesie, po lewej stronie Osławicy (zgodnie z nurtem), gdzieś na wysokości Jawornika. Zobaczyłem go w odległości 3 m, przy czym łeb widziałem b. krótko, bo wąż akurat przekraczał ścieżkę i chował się już w zaroślach. Długość oceniam na ok 130-140 cm, kolor czarny, bez cętek czy plam.
Sapere aude.
Wrócę jeszcze na moment do zamieszczonych przez vm2301 zdjęć motyli. Na zdjęciu nr 3 znajduje się krasopani poziomówka, a nie jak napisał kolega Długi niedźwiedziówka kaja.
... Muszę iść tam, gdzie czuję się czysty (...) potrzebuję cię tak, jak wysokości, na której inaczej się oddycha.
DEUS SIVE NATURA
ano, masz rację, to nie kaja
Pozdrawiam
Długi
jak coś mam tez zdjęcia nie pod słońce, ale wówczas widoczna jest sama sylwetka - bez szczegółówNiestety dośc wysoko latały
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)