Zamieszczone przez
wp.krzysztof
15 sierpnia. Mokre, gmina Zagórz. W zasadzie obszar rezerwatu Przełom Osławy w Mokrem. Przejeżdżałem dość wolno drogą w kierunku Wysoczan. W pewnej chwili usłyszałem łomot skrzydeł i po lewej stronie zobaczyłem ogromne ptaszysko wzbijające się do lotu. Ptak wystartował w odległości nie wiekszej jak 15-20 metrów od drogi. Zatrzymałem się, wycofałem ze 20 m, wziąłem aparat. W tym czasie ptaszysko było już dość wysoko, zataczając majestatyczne kręgi. Było trudno zrobic jakieś sensowne zdjęcie. Południe, oślepiające światło. Aparat nastawiony na automat, ogniskowa 420 mm. Ale na wszelki wypadek zrobiłem trzy zdjęcia na maksymalnym zoomie. Ptaka w chwili jego startu do lotu widziałem od tyłu. Kolor ciemno-brązowo-szary. Nogi brązowe (nie zółte). Rozpiętość skrzydeł z pewnością ponad 1 m. Potężne nogi (uda) z długimi rozcapierzonymi szponami - to co zapamiętałem najbardziej.
Wydaje mi się, że mógł to być Orlik Krzykliwy, ewentualnie Gadożer. Niestety, na ptaszyskach się nie znam, więc to tylko zgadywanie.
Zakładki