Strona 14 z 33 PierwszyPierwszy ... 4 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 24 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 396

Wątek: Aktualne zdjęcia flory i fauny

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie Odp: Aktualne zdjęcia flory i fauny

Co do ptaków, to poczytałem o tym Trzmielojadzie i wychodzi na to że macie rację, te nie wydawały żadnych dźwięków w locie a zdjęcia które przejrzałem pasują do tych (z grubsza) które ja wykonałem (zwłaszcza to na Wikipedii bardzo pasuje)
    Co do gada - to przejrzałem archiwum zdjęć i znalazłem jeszcze takie

tu rzeczywiście widać jasniejsze "plamki" z tyłu głowy więc może rzeczywiście to zaskroniec, choć zastanawia brak plamek bocznych.
    A tu foto w jakim środowisku zastałem gada

Zdjęcia wykonane były w lipcu jesli to coś pomoże w identyfikacji.
    Żałuję, że nie przyjrzałem mu się bliżej i nie wykonałem więcej zdjęć, ale do glowy mi nie przyszło że wąż eskulapa może być niemal czarny. Zawsze jakoś myslałem że brązowy jest.
    A przeglądając zdjęcia na Wikipedii widzę, że są ubarwienia zaskrońców niemal czarne jak na moich fotach i sa nawet niektóre bez żółtych plamek za głową wiec chyba jednak to zaskroniec o dość nietypowym ubarwieniu
    http://www.doczu.pl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Doczu ptaszek wygląda na trzmielojada, ewentualnie pierzącego się myszołowa tak jak zostało napisane, a gadzina to zaskroniec
    Marcin

Generalnie jest tak zarowno zaskronce jak i eskulapy moga byc prawie zuelnie czarne. Z tym ze zaskroniec bedzie zupelnie czarny a eskulapa bedzie mial delikatne rozjasnienia z tylu glowy.
    I nie kumam co wy z tymi drzewami ja tam widzialem zaskronca nad ziemia

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

15 sierpnia. Mokre, gmina Zagórz. W zasadzie obszar rezerwatu Przełom Osławy w Mokrem. Przejeżdżałem dość wolno drogą w kierunku Wysoczan. W pewnej chwili usłyszałem łomot skrzydeł i po lewej stronie zobaczyłem ogromne ptaszysko wzbijające się do lotu. Ptak wystartował w odległości nie wiekszej jak 15-20 metrów od drogi. Zatrzymałem się, wycofałem ze 20 m, wziąłem aparat. W tym czasie ptaszysko było już dość wysoko, zataczając majestatyczne kręgi. Było trudno zrobic jakieś sensowne zdjęcie. Południe, oślepiające światło. Aparat nastawiony na automat, ogniskowa 420 mm. Ale na wszelki wypadek zrobiłem trzy zdjęcia na maksymalnym zoomie. Ptaka w chwili jego startu do lotu widziałem od tyłu. Kolor ciemno-brązowo-szary. Nogi brązowe (nie zółte). Rozpiętość skrzydeł z pewnością ponad 1 m. Potężne nogi (uda) z długimi rozcapierzonymi szponami - to co zapamiętałem najbardziej.

Wydaje mi się, że mógł to być Orlik Krzykliwy, ewentualnie Gadożer. Niestety, na ptaszyskach się nie znam, więc to tylko zgadywanie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Sapere aude.

Krzysztofie, zbiłeś mnie z tropu tym kolorem nóg - z naszych "rodzimych" drapoli tej wielkości, żółtych nóg nie ma w zasadzie tylko Krótkoszpon (Gadożer) - ale i on nie ma raczej brązowych nóg...
    Drapieżnik mógł sobie nieco przybrudzić nogi, przesiadując na łące
    Zresztą musiał byś mieć niezłego farta, aby spotkać i sfotografować Krótkoszpona (Gadożera).
    Biorąc pod uwagę sylwetkę ptaka (a konkretnie kształt skrzydeł), sądzę, że słusznie wytypowałeś Orlika Krzykliwego - (zresztą dużo łatwiej go spotkać, niż np. Krótkoszpona).
    PS.
    rozpiętość skrzydeł ponad metr, ma większość "rodzimych" ptaków drapieżnych - nawet Jastrząb gołębiarz
    Przebywając dzisiaj nad rzeką widziałem Rybołowa - ale nie w Bieszczadach.
    Szkoda, że nie miałem aparatu...

felix felger
    Guest

Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    15 sierpnia. Mokre, gmina Zagórz. W zasadzie obszar rezerwatu Przełom Osławy w Mokrem. Przejeżdżałem dość wolno drogą w kierunku Wysoczan. W pewnej chwili usłyszałem łomot skrzydeł i po lewej stronie zobaczyłem ogromne ptaszysko wzbijające się do lotu. Ptak wystartował w odległości nie wiekszej jak 15-20 metrów od drogi. Zatrzymałem się, wycofałem ze 20 m, wziąłem aparat. W tym czasie ptaszysko było już dość wysoko, zataczając majestatyczne kręgi. Było trudno zrobic jakieś sensowne zdjęcie. Południe, oślepiające światło. Aparat nastawiony na automat, ogniskowa 420 mm. Ale na wszelki wypadek zrobiłem trzy zdjęcia na maksymalnym zoomie. Ptaka w chwili jego startu do lotu widziałem od tyłu. Kolor ciemno-brązowo-szary. Nogi brązowe (nie zółte). Rozpiętość skrzydeł z pewnością ponad 1 m. Potężne nogi (uda) z długimi rozcapierzonymi szponami - to co zapamiętałem najbardziej.

Wydaje mi się, że mógł to być Orlik Krzykliwy, ewentualnie Gadożer. Niestety, na ptaszyskach się nie znam, więc to tylko zgadywanie.
    witka..to orzel przedni..

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Biała Podlaska

A co ja spotkałem na poczatku czerwca w drodze czerwonym szlakiem do Chatki Puchatka?
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar Wędrowiec
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    Ciałem Lublin, sercem Bieszczady

Cytat Zamieszczone przez januszcz1 Zobacz posta
    A co ja spotkałem na poczatku czerwca w drodze czerwonym szlakiem do Chatki Puchatka?
    ładną żmiję zygzakowatą :)
    www.michalskalba.art.pl
    Homo sapiens carpathiensis

Na zdjeciu widze mlodego przedniego z zoltymi nogami

Myślę, że zagadkę powinien rozwiązać wp. Krzysztof, opisując dokładniej jak ten ptak był ubarwiony pod skrzydłami - oczywiście o ile to widział (jeżeli to młody Orzeł przedni, to bardzo łatwo to będzie ustalić) - na zdięciu tego (koloru,"rysunku") nie widzę, ale Czternastak słusznie zauważył, że "ptaszek" nogi rzeczywiście ma żółte (wiać to na jednym ze zdięć).
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)