Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Obóz wędrowny we wrześniu

Domyślnie Obóz wędrowny we wrześniu

Witam,
    jak w temacie napisałem, planujemy ze znajomymi we wrześniu obóz wędrowny w Bieszczadach. Chciałbym dowiedzieć się co sądzicie na temat trasy jaką ustaliliśmy :)
    komańcza-cisna (czerwony),
    cisna - smerek/wetlina (czerwony),
    smerek/wetlina-ustrzyki górne (czerwony),
    ustrzyki-przełęcz bukowska-tarnica-ustrzyki,
    ustrzyki-krzemieniec-rabia skała (niebieski) i żółtym do wetliny,
    z wetliny pks do np polańczyka i tam ze dwa dni.

Dodam, że mamy zamiar nocować w schroniskach (ev. kwatera). Pytam, ponieważ w bieszczadach byłem tylko raz nad soliną, właściwie co roku jeżdzę w beskidy lub na jurę na podobne eskapady i chciałbym poradzić się Was - drodzy forumowicze o najciekawsze rozwiązanie.

Druga sprawa - który przewodnik? Zależy mi na opisie tras oraz oczywiście rys historyczny i przyrodniczy.

Dziękuję serdecznie za pomoc i dyskusję;]

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Obóz wędrowny we wrześniu

Witaj na forum,
    Trasa: na początek "kwintesencja" Bieszczadów. Jak przejdziecie, "poczujecie bluesa", zaczniecie szukać czegoś innego. Przewodnik... "Bieszczady - przewodnik dla prawdziwego turysty". Wyd. Rewasz. Mimo, że chodzę w Bieszczady już wiele lat, zawsze mam go przy sobie. Kwater po drodze sporo... Życzę udanej eskapady!

Również witam :)
    Ten przewodnik reklamował ktoś na forum, wolałem tylko się upewnić :)
    Wojtku, a czy można trasę jakoś ciekawie zmodyfikować, żeby z wetliny nie jechać peksem do samego polańczyka tylko do niego dojść? bo nie wiem za bardzo którą opcję wybrać...może np z wetliny żółtym-czarnym aż do jabłonek i wtedy podjechać? tylko boję się, że wtedy albo nie złapie pksu do polańczyka, albo jeżeli już dojadę to bardzo późno i po ciemku będę musiał noclegu szukać. A w ogóle na polańczyk uparłem się (może niepotrzebnie?) ponieważ jest tam podobno baza kempingowa, gdzie można wypożyczyć przyczepę.
    Staram się to wszystko zrobić w miarę tanio, bo:
    1. studiuję (budżet:P)
    2. jestem z białegostoku i sam dojazd to majątek
    3. chodzę co roku po beskidach (od 6 lat) i nie lubię pensjonatów. zdecydowanie bardziej schrony pttk przy ognisku i gitarce.
    W związku z tym czy polańczyk to dobry pomysł?:)

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Polańczyk to senatorium...tam jest raczej dużo ludzi...może jak chcesz sobie posiedzieć w jakimś klimatycznym schronisku przy ognisku i gitarce to może bacówka PTTK w Jaworcu? z Wetliny na Wetlińską i czarnym z Prz. Orłowicza do Bacówki.

w sumie pomysł fajny... zależy mi jednak zeby Panie dwa dni chociaż nad wodą poleżały :P

Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

hmm....jak nad wodą i coś mniej zatłoczonego, to może Zawóz lub Teleśnica Oszwarowa, z tym,że tam jest sie gorzej dostać niż do Polańczyka. A jeżeli Paniom nie przeszkadza zimna woda w rzece to bacówka w Jaworzcu jest jak najbardziej aktualna, gdyż jest ona położona nad Wetlinką, polecam, bardzo malownicze i klimatyczne miejsce.
    Ostatnio edytowane przez Misieg ; 19-06-2008 o 19:19

o dzięki wielkie :)
    a teraz mam takie pytanko- poniewaz jestem związany dość mocno z Jurą, słyszałem ze są w bieszczadach jakieś dwie popularne małe jaskinie....? :)

Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Hmm...są..ale nie są to jaskinie w "jaskiniowym" sensie tego słowa Jest Grota w Rosolinie, szyb w Bystrem koło Baligrodu, jaskinia na Tarnicy (zakmknięta przez Bdpn), może chodzi Ci o jakieś inne, w tym momencie takie obiekty mi sie skojarzyły, znawcy bieszczadu pewnie znają ich troszkę więcej

ok jak coś mi się przypomni to krzyknę :)
    ale dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez adamek_b Zobacz posta
    Również witam :)
    Ten przewodnik reklamował ktoś na forum, wolałem tylko się upewnić :)
    Wojtku, a czy można trasę jakoś ciekawie zmodyfikować, żeby z wetliny nie jechać peksem do samego polańczyka tylko do niego dojść? bo nie wiem za bardzo którą opcję wybrać...może np z wetliny żółtym-czarnym aż do jabłonek i wtedy podjechać? tylko boję się, że wtedy albo nie złapie pksu do polańczyka, albo jeżeli już dojadę to bardzo późno i po ciemku będę musiał noclegu szukać. A w ogóle na polańczyk uparłem się (może niepotrzebnie?) ponieważ jest tam podobno baza kempingowa, gdzie można wypożyczyć przyczepę.
    Staram się to wszystko zrobić w miarę tanio, bo:
    1. studiuję (budżet:P)
    2. jestem z białegostoku i sam dojazd to majątek
    3. chodzę co roku po beskidach (od 6 lat) i nie lubię pensjonatów. zdecydowanie bardziej schrony pttk przy ognisku i gitarce.
    W związku z tym czy polańczyk to dobry pomysł?:)
    Możesz z Wetliny przejść przez Przeł. Orłowicza do Suchych Rzek (tu chyba będzie jeszcze działało schronisko, a jak nie, jest miejsce na namiot w bazie harcerskiej) lub do Zatwarnicy (tu chata bojkowska przy Ośrodku BARR-u). Dalej przez Hulskie, Krywe, Tworylne, Studenne do Rajskiego (stąd przejazd do Polańczyka, jak się bardzo na niego uparłeś!). Ot, taki waria(n)cik

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)