Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Ile metrów kw. na osobę

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Ile metrów kw. na osobę

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    A ściślej ...to sie "nazywa" HOTEL-ik, tak dosłownie pisze w nazwach.Zwłaszcza w nocy na "neonach" to wyrażnie widać.
    Funkcjonuja również MOTELiki. W tym pobliskim mojego domu funkcjonuje ponoć BURDELik

Takie tam obchodzenie prawa...

Co do agroturystyki, to skoro nie ma w przepisach minimum, to chyba pozostaje zdrowy rozsądek właścicieli i twarde negocjacje wczasowiczów.
    Wszak 10 dni wczasów, to nie to samo co noc, czy dwie.

Pozdrawiam:)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Basiu Z., dziękuję za podpowiedź. Rozporządzenie nie obejmuje jednak agroturystyki, jak sama napisałaś.

Ale w takim razie, co to jest (wg definicji prawnej, a nie w rozumieniu potocznym) agroturystyka ? Chyba usługi turystyczne w gospodarstwie rolnym, które też posiada kilka swoich ustawowych definicji (m.in. w art 55[3] Kodeksu cywilnego).
    Nie będę publicznie rozszyfrowywał obiektu, co do którego mam własne "powierzchniowe" zastrzeżenia. Ale na pewno nie był to budynek związany z gospodarstwem rolnym. Zresztą chyba większość właścicieli kwater bieszczadzkich nie jest rolnikami.

Chodzi mi po prostu o taką sprawę. Jeśli ktoś zgłasza świadczenie usług polegających na wynajmie pokoi (z samoobsługą w zakresie wyżywienia), to powinien podlegać nie tylko wpisowi do ewidencji, lecz także jakiejś okresowej kontroli - w zakresie higieny, ppoż., i właśnie owych norm powierzchniowych ! Jeśli np. pokój ma mniej niż 10 m kw., to wara nazywać go dwuosobowym i wstawiać 2 łóżka ! Można wtedy tylko ew. umieścić tam jedną przyzwoitą wersalkę dwuosobową (dla bardzo zakochanych).

W budynku, który mam na myśli, jest kilka pokoików 2-osobowych z łazienkami, a nawet z telewizorami. Pokoje mają co najwyżej 7,5 m kw. powierzchni. W każdym są po 2 łóżka, 2 szafki nocne, mała szafa na ubranie i maluteńki stoliczek z 2 zydelkami do siedzenia.
    Aby się po takim pokoju poruszać, trzeba łazić jedno przez drugie, skakać po łóżkach lub czołgać się pod nimi.
    W przypadku pogody macha się na wszystko ręką i idzie w góry. Gorzej, gdy leje.
    I jeszcze parę słów o łazience. Posiada WC, umywalkę i kabinę prysznicową, a jakże. Ale ta kabina jest tak mała, że ja, facet co najwyżej średnich parametrów (171 cm / 73 kg) miałem kłopoty z podniesieniem mydła, gdy mi upadło. Ktoś większy, grubas lub puszysta pani na pewno by się tam nie wykąpali.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Tak, Chris, jest to załącznik do rozporządzenia, o którym napisała Basia Z.
    Cóż - wynikałoby z tego, że jestem nadto czepliwy.

A swoją drogą, redaktorowi owego aktu prawnego życzę, aby sobie parę dni pomieszkał w 2 osoby w pokoju o pow. 6 m kw.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)