Ale się porobiło.
Nie wezmę udziału w tej kłótni a normalnie odpowiem.
Generalnie nie polecam śpiworów "Alpinusa" bo to są śpiwory tej samej firmy, która produkuje sprzęt marki "Campus" - a do tej marki nie mam zaufania (użytkowałam jej kilka produktów - np. plecak, buty).
O peregrynacjach marki "Alpinus" napisano sporo, ale to nie dotyczy tematu. Obecnie jej właścielemy jest Euromarkt, właściciel również "Campusa".
Osobiście mam w domu śpiwór firmy Hi Mountains (inny zakres temperatur, bo do -8 stopni) i ten śpiwór oraz tą markę mogę polecić.
Śpiwór mój syn użytkuje już 3 lata, ja czasem pożyczam, ważne jest to, że zadeklarowana "temperatura komfortowa" odpowiada rzeczywiście prawdzie, bo faktycznie spałam w nim na dość sporym mrozie.
Ale zawsze jest i będzie tak, ze śpiwory ze sztucznym wypełnieniem będą większe i cięższe niż śpiwór puchowy o takim samym zakresie temperatur.
Poza tym - absolutna nieprawda, że polskie firmy są do niczego.
Akurat jeśli chodzi o śpiwory to polskie firmy (np. Małachowski, Eksplo, Roberts) są lepsze od zagranicznych.
Proponuję pogooglac za śpiworami firm o których napisałam wyżej:
Eksplo, Roberts, Małachowski.
Śpiwory produkuje również firma Fjord Nansen (też polska).
Akurat śpiwora tej firmy nie mam i nie używałam, ale robią bardzo dobre, solidne i niedrogie namioty (mam taki), więc podejrzewam, ze śpiwory tez będą mieć niezłe.
Acha - jeszcze jedno - wydaje mi się że zakres temperatur jaki podałeś będzie zbyt wysoki jeśli chodzi o nocleg pod namiotem.
Dla wyjazdy w góry o każdej porze roku temperatura komfortowa powinna wynosić minimum +5 stopni.
Pozdrowienia
Basia

Odpowiedz z cytatem
Zakładki