Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Na obszarze Bieszczadzkiego Parku Narodowego funkcjonuje sieć oznakowanych szlaków turystycznych, ścieżek przyrodniczych i historyczno-przyrodniczych oraz ścieżek spacerowych, które są udostępnione dla zwiedzających.
    W celu promowania wiedzy z zakresu ochrony przyrody w obszarze ścieżek przyrodniczych i podniesienia świadomości ekologicznej zwiedzających ustalono, iż wysokość opłat z tytułu udostępniania zasobów przyrodniczych na ścieżkach będzie niższa od opłat za wstęp do Parku.

O co chodzi z tym "Udostępnianie obszaru ścieżki przyrodniczej"?
    Przecież wiekszość z scieżek biegnie wzdłuż szlaków turystycznych, a ceny za wstep na sciezke i szlak różnią się od siebie.
    A co jeśli wykupie bilet wstepu na scieżke a po pewnym czasie znajde sie na szlaku?
    Jesli chodzi o karnety to na co mam zwracac uwage przy kupowaniu karnety na 4 wejscia. Jesli bede mial w planie w jeden dzien isc na szlak to mam kupic karnet na szlaki czy na ściezki?

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Jesteś zbyt wymagający oczekując, że ktoś coś zrozumie z tego udostępniania. Jestem po teoretycznym szkoleniu w tym temacie i mówiąc wprost zrozumiałam tylko tyle, że skoro mogli wprowadzć takie opłaty to je wprowadzili. Zmiana koncepcji zarządzania ruchem turystycznym. Poprzedni dyr chciał budowy ceprostrad wyłożonych kamieniem na Wetlińką i Tarnicę i kocentracji ruchu turystycznego. Ten widocznie chce go rozproszyć. A mi się marzy wyprowadzić moich gości poza obręb BdPN. Dla turystów nic się nie zmieniło. Ścieżki biegną wzdłuż szlaków. Nie mam nic przeciw podwyżkom cen biletów ale nie podoba mi się takie zróżnicowanie. Na Przełęczy Wyżniańskiej w pasmo graniczne obowiązują trzy taksy: do schroniska, na Rawkę i na Kremenaros.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

A idąc od tylca tyż tyle taryf jest?

Pozdrawiam:)

PS I nie waż się wyprowadzać tych stad poza te parę ścieżek

[QUOTE=lucyna;60469 A mi się marzy wyprowadzić moich gości poza obręb BdPN. [/QUOTE]
    Mieszkancow przegnac przez San na druga strone park rozszerzyc do Komanczy na zachodzie i Soliny na polnocy, ogrodzic murem i postawic straznikow

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Erich Zobacz posta
    Mieszkancow przegnac przez San na druga strone park rozszerzyc do Komanczy na zachodzie i Soliny na polnocy, ogrodzic murem i postawic straznikow
    Brawooo,właśnie o to chodzi,więcej miejsca dla partyzantów
    Ale po co się tak ograniczać-na zachód pociągnął bym do Krynicy,na północ sprytnie połączył z Turnicą.
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Browar, popieram! Proponowałbym zostawić tylko do zwiedzania niziny. Reszta - pod klucz!!!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

E tam..zaspawać:D Klucz można dorobić:)

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

a ja bym ogrodził to czymś co by uległo pod stężonym c2h5oh. Teren dla specjalistów swojego rodzaju- potem, wtórnie można by to rozrobić z wodą z potoku
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar WALDI
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    z pięknej krainy

Zaminować,nasypać szkła i gwoździ na drogi i szlaki.Oberwie pare nóg ,przebije wiele opon i sami przestaną przyjeżdżać.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Troszke chyba sie zrobil watek nie na temat.
    Zainteresowaly mnie nowe pomysly zwiazane z wstepem na teren BdPN - udostepnianie sciezek i wejscie na szlak. W obu tych przypadkach cena sie rozni, chociaz w znacznej ich wiekszosci sciezi przebiegaja wzdloz szlaku. Wiec jesli wstep na sciezke jest tanszy to po co placic za wstep na szlak, skoro to jedno i to samo?
    No i droga sprawa, jesli wykupie bilet na sciezke a po pewnym czasie znajde sie na szlaku to co wtedy? Czy tak mozna?
    Nie wiem do konca jak z tym jest wiec chce sie dowiedziec. A co do wypowiedzi Lucyny, że "Na Przełęczy Wyżniańskiej w pasmo graniczne obowiązują trzy taksy: do schroniska, na Rawkę i na Kremenaros", to z lektury Opłat znajdujacego sie na stronie bdpn, wydaje mi sie, ze jesli chce isc na Rawki to wykupuje bilet na Rawki i nie musze wykupywac bilet pod schronisko.A jesli chce sie przespacerowac pod schronisko to wykupuje bilet pod schronisko, ktory jest o wiele tanszy niz na Rawki i ide pod schronisko. Sam pomysl takiego zroznicowania jest dla mnie troszke dziwny no ale ktos madry to wymyslil, wiec niech tak bedzie, tylko jak to wszystko ma zrozumiec zwykly turysta???

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)