Witam wszystkich użytkowników Bieszczadzkiego Forum Dyskusyjnego! Jestem z Gdyni. Bardzo lubię górskie wędrówki, co roku obowiązkowo jestem w Tatrach i staram się odwiedzić góry, w których jeszcze nie byłem. W I połowie sierpnia mam zamiar po raz pierwszy podreptać po Bieszczadach. Planuje pobyt ok. 10-14-dniowy. Zamierzam najpierw zainstalować na mniej więcej na tydzień w Ustrzykach Górnych i wybrać się stamtąd na szlaki dostępne bezpośrednio z tej miejscowości lub z podjazdem PKS lub busem. Po wstępnych studiach (nad pożyczoną mapą) mam zamiar wybrać się na następujące trasy:
1. Pszczeliny-Widełki - Bukowe Berdo - Siodło - Tarnica - Wołosate.
2. Wołosate - Przeł. Bukowska - Halicz - Siodło - Szeroki Wierch - Ustrzyki Górne. (ewentualnie: Wołosate - Przeł. Bukowska -Siodło - Wołosate).
3. Brzegi Górne - Połonina Caryńska - Ustrzyki Górne
4. Wetlina - Dział - Mała Rawka - Przeł. Wyżniańska
5. Przeł. Wyżniańska - Mała Rawka - Wielka Rawka - Kremenaros - Ustrzyki Górne
6. Smerek (miejscowość) - Smerek (szczyt) - Przeł. Orłowicza - Wetlina
7. Bereżki - Przysłup - ścieżka dydaktyczna - Nasiczne
8. Wetlina - Przeł. Orłowicza - Połonina Wetlińska - Brzegi Górne.
Kolejność wymienionych szlaków jest trochę przypadkowa. Proszę o opinię, czy dobór tras jest dobry, co do kierunku drogi (nużące podejście, ciekawe widoki itp.), a także o ewentualnie inne propozycje. Później przewidywałbym objazd takich miejsc jak Komańcza, Sanok, Solina, Kalwaria Pacławska, no i obowiązkowo przejazd kolejką.
Chciałbym też prosić o poradę, co do wyboru przewodnika. W Trójmieście można kupić kilka wariantów przewodnika Pascala, ale jakoś nie przypadły mi one do gustu. Zastanawiam się nad wyborem przewodnika z kompletem map 3:1 wydawnictwa ExpressMap (zalety: to mapy zawarte w książce i przeglądowa mapa laminowana) lub przewodnika z wydawnictwa "Bezdroża" (zawiera więcej opisów szlaków). A może są jakieś inne przewodniki, które opisują wszystkie lub większość znakowanych szlaków Bieszczad (w Tatrach bezapelacyjnie z najlepszy przewodnik uznaje sie publikację Nyki), a są dostępne np. tylko w Bieszczadach?
I jeszcze jedno pytanie, czy są szanse przy tygodniowym pobycie w Ustrzykach Górnych na kwaterę dla 1 osoby w cenie do 30 zł? Oferty, które znalazłem dotychczas to pokoje 2 lub 3 osobowe.
Już teraz dziękuję za porady, podpowiedzi. Pozdrawiam.
PS Mam poczucie humoru, ale ponieważ będzie to mój debiut w Bieszczadach zależałoby mi także na poważnych odpowiedziach. Dzięki!
Zakładki