Mapa jest. Była to dolina Łomnicy... A co do szlaku - czy Osmołoda-Wysoka-Sywula też jest oznaczona i wycięta?
Mapa jest. Była to dolina Łomnicy... A co do szlaku - czy Osmołoda-Wysoka-Sywula też jest oznaczona i wycięta?
Pozwolę sobie ustosunkować się do powyższego, bo odnoszę wrażenie, że do mnie pijesz.
Mnie te znaki ani nie sa potrzebne, choć nie ukrywam że jak sa to miło mi się z nich korzysta (upraszcza to trochę wędrówkę) choć nie zawsze.
Jestem przekonany że wyznakowanie szlaków ma zarowno plusy i minusy.
Do plusów zaliczyłbym wlasnie usystematyzowanie szlaków, skierowanie ruchu na pewne "tory". Odbywa się to z czesciowa korzyscią zarówno dla nowicjuszy w tych górach (jak ja) oraz dla ortodoksów, którzy schodzili je wzdłuż i w szerz. A czemu ?
A no temu, że wyznakowanie szlaków skieruje gros turystów wlaśnie na owe szlaki, przez co inne rejony, gdzie szlaki nie sa wyznakowane "odetchna" trochę od przypadkowych turystów. Wiekszośc wybierze wyznakowany szlak miast chaszczowania.
Oczywiście żałuję, że nie znam tych gór od tak dawna jak niektórzy adwersaże, ale moze dlatego z "lżejszym sercem" akceptuję zmiany które tam następują. Jestem jednak pewien że "ortodoski" znajda dla siebie miejsce w tych górach, bo przeciez nie wierzę, że nagle przestanaa jeździć w ten rejon Karpat tylko dlatego że ktoś tam wyznakował szlaki. Fajnie by było gdyby ten zakątek pozostał "dziki" ale na postep nic nie poradzimy.
Tak. wiedzie tamtędy czerwony szlak, bodaj zwie sie Transkarpacka scieżka czy szlak.
Niestety miejscami w kosówce wyrżnięta ścieżka.
Ostatnio edytowane przez Doczu ; 03-11-2008 o 13:43
Nie, - tym razem piję do Kuby (chociaż on nie pije)
Zresztą ciekawa dyskusja wywiązała się też na "preclu".
Podobno cały rejon bardziej na południe od Popadii - czyli Owół, Strimba itd mam nie być znakowany.
Tak przynajmniej mówiono na spotkaniu w COTG o którym pisałam.
A więcej mam nadzieję dowiedzieć się w Zawadce Rymanowskiej.
B.
W tym roku wyznakowaliśmy szlak na Strimbe z Koloczawy, Połonine Piskonie Połoninę Krasna (choć to juz nie Gorgany)
Powstało kilka szlaków w okolicach Ust Czornej.
Tu masz mapki schematyczne z przebiegiem nowych szlaków po stronie zakarpackiej http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=952
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
Czy ktoś dostał zaproszenie i się może wybiera ?
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
Dzięki za odpowiedzi! Część pewnie przebiegniemy szlakiem a część po krzakach, coś się zawsze ciekawego znajdzie... A i pogoda zapowiada się rewelacyjnie![]()
Kilka informacji i zdjęć z otwarcia schroniska na Płyścach i szlkach
http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=992
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki