Buba już ci tłumaczę bo piszesz jak byś nigdy nie była na Ukrainie. Jak zwykle chodzi o kasę a raczej jej brak. Polacy i Czesi nie obudzili się rano z pomysłem, że jutro pojadą sobie w Karpaty wyznakować parę szlaków bo mają taki kaprys. O pomoc zwrócili się gospodarze terenu którzy raczej nie mają w tej chwili środków by to profesjonalnie zrobić. Strona Iwano Frankowska na takie cele dostała spore dofinansowanie z fundacji Karpackie Ścieżki i tam już powstała spora sieć szlaków. Zakarpacie środków nie dostało ale dzięki wspólnej akcji, pomocy sponsorów udało się już wyznakować sporo tras a nowe powstaną w sierpniu. Wyznaczenie nowego szlaku to nie tylko mazanie pędzelkiem po drzewie to przygotowanie wielu strzałek kierunkowych, tablic i mapek sytuacyjnych i kosztuje to spore pieniądze. Przebieg wszystkich szlaków wcześniej jest ustalany z ukraińskimi służbami leśnymi i Służbą Górską.
Dla mnie i wielu użytkowników tego forum szlaki nie są potrzebne ale jest spora grupa ludzi którym też tak się wydaje a potem trzeba ich szukać w górach. A ratownictwo górskie na UA jest jakie jest.
Szlaki i tak wcześniej czy później by powstały i nie sądzę by ich powstanie spowodowało zalew ukraińskich Karpat turystami. Zresztą nie bądźmy psem ogrodnika inni chyba też mają prawo zobaczyć bezpiecznie te piękne góry. Chyba że zależy ci by traktować tę część Karpat jak żywy skansen dla wybrańców.
W tej chwili coraz więcej biur turystycznych organizuje i wysyła w ten rejon grupy zorganizowane. Mają oni ze sobą przewodnika, ustalone trasy i im nie potrzebne są szlaki. Nowe trasy przydadzą się raczej turystom indywidualnym takim z plecakiem.
Ja osobiście też mam mieszane uczucia ale jest to nieuniknione, że te najdziksze góry Europy dopadnie kiedyś komercja. Ze szlaków jak są też chętnie korzystam, nie wiem, może wytrawnemu turyście to nie wypada. Mimo, że powstają nowe szlaki na Ukrainie jest swoboda poruszania się i biwakowania więc nikt nie narzuca nikomu by z nich korzystał.

. Mimo, że powstają nowe szlaki na Ukrainie jest swoboda poruszania się i biwakowania więc nikt nie narzuca nikomu by z nich korzystał.
Odpowiedz z cytatem
Zakładki