Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Do Admina - „kanadyjskie” refleksje

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Czarek pl
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Jaworzno

Domyślnie Odp: Do Admina - „kanadyjskie” refleksje

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Kanada jest zdecydowanie krajem gdzie dba się o środowisko i zasoby. Co do przestępczości to nie wiem :) Nie widziałem nic niepokojącego.
    Z tego co słyszę w TV jest trochę problemów z Indianami, którzy co i rusz wzniecają lokalne mikropowstania pod tytułem "oddajcie naszą ziemię".
    Witam serdecznie.
    Ja oczywiscie będę bronil Indian,zresztą ostatnio wladze Kanadyjskie przeprosily Rdzenną Ludność za ukradzioną ziemię,więc te "mikropowstania"są sluszna walką o swoje.Oczywiscie część Indian ma dożywotnie renty i nie placi podatków,ale świadczy to tylko o tym,że Rzad Kanady przyznaje się do kradzieży indiańskiej ziemi i stara się wyplacić rekompensaty.Oczywiscie czesto jest to ziemia bogata w ropę,gaz czy węgiel i nie ma sie co dziwić,ze Indianie chca ja odzyskać.Tradycja ma również duże znaczenie,i cieżko jest zrozumieć Rdzennej Ludnosci,ze ziemia Ich Ojców,gdzie sa Ich groby,należy(nielegalnie bo w wyniku kradzieży)do jakichś bialych przybyszów z Europy.których nikt tam nie prosil.Dla tolerancji,moim zdaniem,ważne jest poznać i starać się zrozumieć kulturę i tradycję Autochtonów i pamiętać,że to Oni(Indianie)są prawowitymi wladcami Ameryk.

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Cytat Zamieszczone przez Czarek pl Zobacz posta
    zresztą ostatnio wladze Kanadyjskie przeprosily Rdzenną Ludność za ukradzioną ziemię
    Sprawa jest bardziej subtelna.
    Otóż w ubiegłym wieku jakiś mądrala w rządzie Kanady stwierdził, że Indianie nie są związani ze społecznością, nie uczą się angielskiego, ich dzieci nie poddają się obowiązkowi szkolnemu itp. i trzeba to zmienić.
    Rząd Kanady wtedy to podjął decyzję o stworzeniu "szkół zamiejscowych" (po naszemu obozów) gdzie miały być edukowane dzieci Indian (starszym darowali twierdząc pewnie, że ich i tak już nic nie da się nauczyć). Wyszli z założenia, że nauczenie dzieci angielskiego przyczyni się do ich lepszej naturalizacji.
    Dzieci zostały przymusem odebrane rodzicom i skoszarowane w tych szkołach.
    Działy się tam sceny dantejskie. Od molestowania seksualnego bezradnych dzieci po znęcanie się nad tymi mniej pokornymi.
    Generalnie rodziny Indian przeszły wtedy przez piekło.
    Ostatnie szkoły zostały zlikwidowane kilka lat temu.

Za to właśnie ostatnio premier Harper przepraszał rdzennych mieszkańców.

Tutaj szczegóły:
    http://www.youtube.com/watch?v=qAmUe17nUdY
    http://www.cbc.ca/canada/story/2008/...l-schools.html

Tak na marginesie: Kanada niedawno obchodziła swoje 140 lecie istnienia. :)
    Młody kraj.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Mój kolega zwracał mi jeszcze uwagę na hermetyczność anglosaskiej części społeczeństwa kanadyjskiego, tj. na trudność przeniknięcia do tych ludzi. Uśmiechy i pozdrowienia w pracy czy na ulicy to jedno, a faktyczne zaprzyjaźnienie się i zżycie, to już zupełnie co innego.
    Jak wcześniej napisałem, mój kumpel wyjechał z Polski w sierpniu lub wrześniu 1981 r. - w stanie kawalerskim i bezdzietnym. Kilka lat później ożenił się w Kanadzie z emigrantką z Polski, ale ok. 1987 r. rozeszli się. W drugiej połowie lat 90-tych ożenił się powtórnie - znów z naszą rodaczką, którą los zagnał do Kanady.

Przy okazji któregoś pobytu w Polsce, i przy tzw. męskiej wódce (jeszcze wtedy mógł pić), spytałem się go, co on takiego widzi w tych Polkach, że ich szuka nawet na obczyźnie. Czy nie mógł, zwłaszcza po dwóch bankructwach, poprawić swojego statusu społeczno - materialnego poprzez małżeństwo z Kanadyjką, ale taką WASP (white, anglo - saxon, protestant) z tzw. wyższych sfer ? Czyli, mówiąc kolokwialnie, wżenić się w jakąś bogatszą kanadyjską rodzinę.
    Komplementowałem go (ale zgodnie z rzeczywistością): jesteś wykształcony, po angielsku gadasz lepiej od większości Kanadyjczyków, jesteś wysoki i cholernie przystojny facet, wysportowany. Masz podejście do bab, nie masz tu żadnych kompleksów (w czasach studenckich razem łaziliśmy na „podrywy”). Czy musiałeś się, chłopie, zwłaszcza za drugim razem, znów żenić z Polką ? Znów z panną „gołą i wesołą” ? Której wiano to „d...a i kolano” ?

W Polsce M.A. nie miałby żadnych problemów, aby ożenić się nawet z najbardziej posażną i jednocześnie urodziwą panną. Oczywiście mam na myśli ten okres jego życia, gdy był młodszy o co najmniej 10 lat i jeszcze nie schorowany. Bo tak mniej więcej w tym czasie ożenił się po raz drugi.

Kolega odpowiedział mi, że w Kanadzie jest to absolutnie niemożliwe. Przy swojej kondycji finansowej pracownika najemnego musiałby być urodzonym tam Kanadyjczykiem, aby móc skutecznie postarać się o rękę panny WASP, nawet tylko z middle class society. Pomimo męskich walorów, które - w jego przypadku - pozwalały mu jedynie na uwodzenie Murzynek, Mulatek i emigrantek z Europy (o Chinkach nie wspominał, widocznie nie były w jego typie).
    Zapytałem więc, co mogłoby mu te „zamknięte drzwi” do tzw. dobrych kanadyjskich domów otworzyć. Odparł, że tylko duże pieniądze. „Wybaczono” by mu świeże (z lat 80-tych) obywatelstwo kanadyjskie, ale musiałby mieć pewny, stabilny własny biznes i pokaźną sumę (najlepiej 7-mio cyfrową) na koncie w banku.

Ale, Ty, Darku, takich „kawalerskich” problemów przecież nie masz. Jak się czują obie Twoje Panie ?
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Czarek pl
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Jaworzno

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Sprawa jest bardziej subtelna.
    Otóż w ubiegłym wieku jakiś mądrala w rządzie Kanady stwierdził, że Indianie nie są związani ze społecznością, nie uczą się angielskiego, ich dzieci nie poddają się obowiązkowi szkolnemu itp. i trzeba to zmienić.
    Rząd Kanady wtedy to podjął decyzję o stworzeniu "szkół zamiejscowych" (po naszemu obozów) gdzie miały być edukowane dzieci Indian (starszym darowali twierdząc pewnie, że ich i tak już nic nie da się nauczyć). Wyszli z założenia, że nauczenie dzieci angielskiego przyczyni się do ich lepszej naturalizacji.
    Dzieci zostały przymusem odebrane rodzicom i skoszarowane w tych szkołach.
    Działy się tam sceny dantejskie. Od molestowania seksualnego bezradnych dzieci po znęcanie się nad tymi mniej pokornymi.
    Generalnie rodziny Indian przeszły wtedy przez piekło.
    Ostatnie szkoły zostały zlikwidowane kilka lat temu.

Za to właśnie ostatnio premier Harper przepraszał rdzennych mieszkańców.

Tutaj szczegóły:
    http://www.youtube.com/watch?v=qAmUe17nUdY
    http://www.cbc.ca/canada/story/2008/...l-schools.html

Tak na marginesie: Kanada niedawno obchodziła swoje 140 lecie istnienia. :)
    Młody kraj.
    Masz rację,zagłębiając się w szczegóły były to przeprosiny za przymusową asymilację i krzywdy jakich doznali Indianie w jej wyniku.Przeprosiny te,moim zdaniem pośrednią wiązą się jednak z przyznaniem się do zagarniecia silą lub przez oszustwa(niedotrzymywanie umów,fałszowanie traktatów)ziemi Indian,takie postępowanie możemy chyba nazwac kradzieżą ziemi przez przybyszów z Europy.
    Dzisiejsi Indianie jak zapewne wiesz,to nie jest dzicz jak często nam się wydaje.Idianie tworzą prężne osrodki kulturalne i polityczne,plemiona Navaho i Hopi są wzorem tworzenia potęgi gospodarczej przez Indian,a na poczatku tego roku wypowiedzieli traktat rządowi USA i utworzyli autonomiczny kraj Indian Lakotah,obejmujący ziemie kilku stanów.
    Oczywiście są też i biedne rezerwaty,alkoholizm i narkomania,ale Indianie to tylko ludzie tak samo podatni na demoralizacje jak inne nacje.
    Historie Indian bardzo czesto porównuje się do historii Polaków,my również heroicznie walczyliśmy o niepodległośc.
    Dzięki za linki i pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)