Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Roztocze- zdjecia

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Roztocze- zdjecia

Właśnie z tamtąd wróciłem. Mam bazę w Bihalach,jakbyś tam się jeszcze raz wybierała służę namiarem.
    A stan tych cerkiewek to jest q-wa skandal.
    Pozdrav

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

pewnie tam jeszcze nie raz zajrze :D szkoda zesmy sie tam gdzies nie spotkali..

jedyne cerkiewki ktore wyremontowali to w lukawcu i gorajcu, w wolce zmijowskiej ponoc studenci z krakowa pare lat temu naprawili dach i niektore sciany, ta w cewkowie miejscowi domowym sposobem zabezpieczyli dach niebieska folia..szkoda ze o tej w miekiszu starym totalnie nikt nie pomyslal.. mozna by za unijna kase remontowac cerkiewki zamiast robic drogi i chodniki z kostki.. ale malo ktora gmina tak pomysli.. choc z drugiej strony takie zapomniane wnetrza zarosle pajeczynami gdzie zwiedza sie wlazac przez okno tez maja niesamowity klimat.. szkoda tylko ze stan zruinowania cerkiewek nie jest stabilny i stan sie pogarsza z roku na rok :(
    Ostatnio edytowane przez buba ; 21-08-2008 o 08:10
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

W Łukawcu niestety cerkiew została spalona,potem ją odbudowano.Spalona też została prześliczna cerkiewka w Opace.Na razie odbudowano dzwonnicę.A teraz gnije unikalna cerkiew oraz synagoga w Wielkich Oczach...Wypadało by wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków zrobić kęsim.
    Pozdrav

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

noo. opaki to mi najbardziej zal... to byla moja ulubiona cerkiewka :( takie sliczne miala te dzwonkowate kopuly!! a w wielkich oczach tez mnie pokrecilo jak zobaczylam ze spadly blachy z dachu..mam nadzieje ze zrobia cos z tym dachem przed zima.. wogole mam dziwne wrazenie ze w tamtych rejonach ludzie podchodza do tych cerkwi na zasadzie ze one przeszkadzaja, ze najlepiej jakby sie juz zawalily.. takie podejscie widzialam u dyrektorow szkol, soltysa jednej wsi.. typu :"cerkwie chcecie ogladac?? ee, takie kupy starych desek..ktos by to wzial i uprzatnal a nie zeby stalo, psulo widok we wsi i zagrazalo dzieciakom co tam wlaza, bawia sie czy pija piwo" szkoda bo te cerkwie na roztoczu sa wedlug mnie najladniejsze!

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Jak to w życiu bywa nagle i niespodziewanie musiałem się w trybie ekstra ordynaryjnym przemieścić z pyrlandii do zamościa. Załatwiwszy swoje sprawy, postanowiłem przynajmniej jeden dzień poświęcić na chaszczowanie po roztoczu. Na miejsce wypadu wybrałem Krasnobród. Miejscowośc leżąca niedaleko zamościa. Dojazd i stan drogi podobny jak w bieszczadach a samo chaszczowanie .... miód malina. Wybrałem się czerwoną ścieżką przyrodniczą do wąwozów krasnobrodzkich i muszę powiedzieć, że się nie zawidłem. W pewnej chwili miałem wrażenie, że jestem w Bieszczadach, zbocza wawozów porośnięte buczyną karpacką, i budząca się wszędzie przyroda jest tam po prostu pięknie i co najważniejsze ludzi nie uświadczysz. Powiem szczerze ten wypad zrekompensował konieczność pokonania tych ponad 1000 km. I jeszcze kilka fotek z wypadu myślę, że zachęcą do odwiedzin tego miejsca bo warto
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    • Typ pliku: jpg 1.jpg (145.3 KB, 27 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 2.jpg (126.8 KB, 27 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 3.jpg (161.8 KB, 29 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 4.jpg (59.2 KB, 26 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 5.jpg (154.0 KB, 25 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 6.jpg (127.4 KB, 24 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 7.jpg (136.6 KB, 24 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 8.jpg (151.6 KB, 33 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 9.jpg (102.3 KB, 25 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 10.jpg (58.7 KB, 23 odsłon)
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Wybieram się na Roztocze, tylko na dwa dni - 2 i 3 maja.
    Wcześniej będę u rodziny w Lublinie i w Chełmie, potem chcę wykorzystać trochę czasu na krajoznawstwo, wiec chcę się podrzucić pociągiem z Rejowca do Szczebrzeszyna (zabieramy rowery).

Chciałabym zatrzymać się w PTSM w Szczebrzeszynie lub w Zwierzyńcu. Będę tam pierwszy raz, co polecacie zobaczyć w ciągu 2 dni mając do dyspozycji rower ?

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Węgorzewo

Podobnie jak Basia Z. zamyślam o wypadzie na Roztocze. 3-4 dni rowerkiem w czerwcu lub lipcu (w zależności od pogody). Mam podobne pytanie o to co warto zobaczyć ?
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Basiu biorąc pod uwagę czas tylko 2 dni i miejsce zakwaterowania to na pewno należy zaliczyć szlaki w samym Zwierzyńcu, obowiązkowo Bukową Górę, Stawy Echo, nie można zapomnieć o browarze zwierzynickim (polecam perłę zwierzyniecką mocną - super), kościółek na wodzie, na szlaku można natknąć się na dziko żyjące koniki polskie. W Szczebrzeszynie należy odwiedzić pomnik świerszcza. Rowerem przemieścić się można do Krasnobrodu i tu o atrakcjach pisałem wyżej. Nie można zapomnieć o Zamościu. Miasto urokliwe zbudowane jako "miasto idealne" i często określane mianem "Padwy północy", a starówka ... teraz gdy wystawiono ogródki szczególnie wieczorem wręcz klimatyczne. Ale może to tylko moje zauroczenie.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Oj nie Pyra.Nie tylko Twoje.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)