Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Niszczejące cerkwie

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Niszczejące cerkwie

Ciekawe tylko czy jak ją wyremontują to dalej będzie Twoją ulubioną ? Jak dla mnie, to urok tych cerkwi polega na tym, że są w takim stanie w jakim są, Łopienka to juz poprostu zwykła cerkiew (pod względem architektonicznym). W Krywem i tak nie będzie za bardzo komu chodzić do cerkwi, jak dla mnie to chciałbym alby zachowała sie po wieki w takim stanie jakim jest teraz, ale to niestety jest chyba niewykonalne, bo nie chciałbym widzieć jej pod parasolem...
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez eldoopa Zobacz posta
    Ciekawe tylko czy jak ją wyremontują to dalej będzie Twoją ulubioną ? Jak dla mnie, to urok tych cerkwi polega na tym, że są w takim stanie w jakim są, Łopienka to juz poprostu zwykła cerkiew (pod względem architektonicznym). W Krywem i tak nie będzie za bardzo komu chodzić do cerkwi, jak dla mnie to chciałbym alby zachowała sie po wieki w takim stanie jakim jest teraz, ale to niestety jest chyba niewykonalne, bo nie chciałbym widzieć jej pod parasolem...
    Problem w tym,że jeżeli się czegoś z nią nie zrobi to już niedługo postoi.. a Łopienka wyremontowana jest piękna, i chwała tym, którzy przyczynili się do jej odbudowy. Co do tego czy będzie odwiedzana...może i nie będzie, ale uchroni ją to przed kompletnym zapomnieniem i zniszczeniem, a w miejscu stoi wręcz imponującym.. kiedyś myślałem,że może włączenie terenów Krywego do BdPN mogłoby uchronić cerkiew od postępującego niszczenia...ale raczej się tego nie doczekam, bez pieniędzy, grona "dobrych" ludzi, pomysłu i zapału nic z tego nie będzie..jednak to co dzieje się teraz w Baligordzie pokazuje, że czasami "cuda" się zdażaja..
    Ostatnio edytowane przez Misieg ; 11-11-2008 o 14:42

zamabo
    Guest

Cerkiew w Baligrodzie jest powoli, ale remontowana. Sprawa przejęcia od gminy trwała latami, ale się udała. Nie będzie to kościół, ale cerkiew unicka. Odbudowywana jest przez Stowarzyszenie, które powstało tylko w tym celu z pomocą Ministerstwa Kultury. Koszty remontu są olbrzymie, a właściwie jedynym inwestorem jest stowarzyszenie. Unici stanowią niewielką społeczność, więc i środków jest niewiele.
    Dach nie odfrunął.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)