Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Czas przejścia: Wetlina, Rawki przez Dział

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Czas przejścia: Wetlina, Rawki przez Dział

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    13h nie wchodzi w rachubę,.... Myślę że 10h, no może 11 z przerwą na drzemke To daje gwarancje zejścia przed zmrokiem. ......... Więc 12h jak w pysk strzelił bez chodzenia po ćmaku, czyli jest jeszcze rezerwa......
    PS - Lucynko, 16h to chyba tip-topami?
    Piotr masz całkowitą rację .
    Kiedyś dyskutowaliśmy o tej trasie
    http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=3393&page=8

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Licz 10h przyzwoitym tempem.

PS: wybieram się na tę pętlę (tylko w odwrotnym kierunku) ..... Ponieważ jest to ok. 40km ....

Jednak proponuję schodzić z Jwornik a nie pod , strasznie jest upierdliwe podejście, idąc pod górkę i to z rana.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Jednak proponuję schodzić z Jwornik a nie pod , strasznie jest upierdliwe podejście, idąc pod górkę i to z rana.
    Na pewno masz racje. Odwrotny kierunek założyłem w zasadzie ze względu na porę roku. W razie jakiegoś zamarudzenia / innych losowych przypadków jest możliwość skrócenia (pominięcie Działu), gdzie z Rawki w zasadzie w 30-40 minut jesteś w BPMR czy na parkingu na Wyżniańskiej.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Do tej trasy przymierzam się od trzech lat ale chcą ją robić w czerwcu Długość dnia ma decydujące znaczenie a w czerwcu jest on jednak znacznie dłuższy. Chodziaż zobaczenie tych kolorów jesieni.... cóż za rozkosz dla zmysłów! Z moich przymiarek wynika, że na przejście tej trasy będę potrzebował ok 11-12 godzin.

pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Hej,
    to mój ukochany szlak, przechodzony najczęściej po 20 września. 12 godzin zupełnie realne, zawsze się uważałam za wolnego, ale wytrwałego piechura.
    Z praktyki: 1. Wchodząc od Wetliny na Rabią, gdy człowiek zamarudzi w jeżynach, z Rawek ma dwa zejścia, krótsze do Przełęczy i dłuższe Działem /czyli istnieje modyfikacja zgodnie ze "stanem" uczestników wyprawy - to jest bezpieczne, gdy do końca nie zna się możliwości idących/
    2. Działem w dół można się nieźle się rozpędzić ... więc nie zawsze warto rezygnować, ale tam dużo jagód nawet we wrześniu, osobniki o "słabym braniu się w ryzy" mogą polec.
    3. Idąc w przeciwną stronę: jeśli tylko człowiek wyjdzie później niż planował /blady świt we wrześniu/, to lepiej wchodzić krótko na Rawki. Widziałam największych twardzieli, których ten szlak pokonywał. Czasami sama świadomość, że nie ma jak tego zmodyfikować, "rozwalała" idących jeszcze przed Rabią. A zejście z Rabiej jest urocze, tyle że nie zawsze w dół ;c
    4. Zejście z Jawornika zielonym po całym dniu, to mordęga dla kolan. Przez 10 lat chodzenia tym szlakiem, nadal nie wiem co gorsze: wchodzić pod tą stromiznę czy z niej schodzić :D
    5. Ale i tak zawsze tamtędy łażę...

Czyli tak, jak napisaliście powyżej :)

A co do kolorów jesieni, kilka z poprzedniej ...
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Aleksandra ; 25-08-2008 o 22:19
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Aleksandra...
    "wchodzić pod tą stromiznę czy z niej schodzić"

Ja zdecydowanie wole wchodzic niz schodzic.

Cytat Zamieszczone przez Pyra.57 Zobacz posta
    Do tej trasy przymierzam się od trzech lat ale chcą ją robić w czerwcu Długość dnia ma decydujące znaczenie a w czerwcu jest on jednak znacznie dłuższy.
    W czerwcu,to zrób tak: Wyjście z Wetliny(Górski)ok.24 godz.Wschód słońca na Dużej Rawce(bajka),na Kremenarosie ok.3 godzinne kimanko.Śniadanko,Gładysz,Czoło i Rabia.Przed wieczorem jesteś na big naleśniku zapitym Żywcem w "centrum" Wetliny. POLECAM
    Ostatnio edytowane przez robines ; 25-08-2008 o 22:20
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2007

[QUOTE=Aleksandra;63989]Hej,
    to mój ukochany szlak, przechodzony najczęściej po 20 września. 12 godzin zupełnie realne, zawsze się uważałam za wolnego, ale wytrwałego piechura.

Mam pytanie - czy ten szlak jest dobrze oznakowany?

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Hej,
    to mój ukochany szlak, ..
    4. Zejście z Jawornika zielonym po całym dniu, to mordęga dla kolan. Przez 10 lat chodzenia tym szlakiem, nadal nie wiem co gorsze: wchodzić pod tą stromiznę czy z niej schodzić :D
    5. Ale i tak zawsze tamtędy łażę... ...
    Skad my to znamy idziesz do góry brakuje Ci "oddechu" ,złazisz - bolą kolana.Najlepiej zostać tam na Górze .

Ps.Wczoraj to miałem przez 9 godz. wychodząc z Doliny Kościeliskiej na Starobociański ,a nastepnie schodząc do Chochołowskiej, i tu jest pytanie , co lepsze?
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Cytat Zamieszczone przez robines Zobacz posta
    ...Przed wieczorem jesteś na big naleśniku zapitym Żywcem w "centrum" Wetliny. POLECAM
    A szczerze mówiąc najlepsze big naleśniki z jagodami i bitą śmietaną dawno temu serwowali w schronisku pod Rawką. Jeszcze teraz z rozrzewnieniem ogladam od czasu do czasu zdjęcia z tymi wyśmienitymi naleśniakmi szkoda, że ich już tam nie ma. A co do twojej propozycji to warta grzechu chociaż trochę to hard-core.

pozdrawiam
    Marek

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Skad my to znamy idziesz do góry brakuje Ci "oddechu" ,złazisz - bolą kolana.Najlepiej zostać tam na Górze .

Ps.Wczoraj to miałem przez 9 godz. wychodząc z Doliny Kościeliskiej na Starobociański ,a nastepnie schodząc do Chochołowskiej, i tu jest pytanie , co lepsze?
    Oj na górze było by bosko :)
    Jedno jest pewne, moje kolana schodzić w Tatrach też nie bardzo lubią

Cytat Zamieszczone przez majka777
    Mam pytanie - czy ten szlak jest dobrze oznakowany?
    Szlak jest bardzo dobrze oznakowany, poza tym większą cześć drogi idziesz pasem granicznym.
    Jedno jest tylko ciekawe, pisałam o tym nie raz, na Jaworniku często zdarza się problem z orientacją: Ci co chcieli schodzić żółtym, idą zielonym i na odwrót. Pewnie dla tego, że myślą iż Jawornik jest bardzo charakterystycznym szczytem, a on taki niepozorny.

pozdrawiam
    Aleksandra

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robines Zobacz posta
    W czerwcu,to zrób tak: Wyjście z Wetliny(Górski)ok.24 godz.Wschód słońca na Dużej Rawce(bajka),na Kremenarosie ok.3 godzinne kimanko.Śniadanko,Gładysz,Czoło i Rabia.Przed wieczorem jesteś na big naleśniku zapitym Żywcem w "centrum" Wetliny. POLECAM
    W najbliższym czerwcu spróbuję, tej wersji jeszcze nie testowałam, no i zimy...

pozdrawiam
    A.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)