Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: storczyki

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie storczyki

To ja prosiłam o wydzielenie tematu. Nie o przeniesienie do kosza ale o wydzielenie. Nie specyzowałam ale chodziło mi o przeniesienie go do flory i fauny lub do oftopiku. Z miłą chęcią nadal rozmawiałabym na ten temat. Basia poruszyła moim zdaniem bardzo ciekawy problem. Marcin go rozwinął. Mogłoby powstać coś naprawdę interesującego gdybyśmy wszyscy mogli włączyć się dodyskusji. Ja chciałam mowić o Roztoczu, bo akurat tam widziałam chyba buczynę storczykową. Nie mogłam tego uczynić, bo rozwalałabym wątek o Turnickim Parku Narodowym. Nie widzę powodu aby Baisa miała od początku zakładać wątek o storczykach. Wątpię, żeby pisząc pierwszy post wiedziała w jakim kierunku potoczy się dyskusja. Moim zdaniem Moderator powinien wyłączyć posty i przenieść doflory i fauny. Problem zanikania pewnych zbiorowisk, zaniku bioróżnrodności, zaniechania prowadzenia tradycyjnego rolnictwa dotyczy w bardzo dużym stopniu BdPN> dostrzegli to także naukowcy naszegoparku. Po raz piewszy w historii parku w tym roku był wykaszany fragment połonin. Chciałabym o tym pogadać.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 10-09-2008 o 06:50

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: storczyki

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Po raz piewszy w historii parku w tym roku był wykaszany fragment połonin. Chciałabym o tym pogadać.
    No to sama załóż nowy temat.

B.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Nie warto zakładać nowego tematu poswieconego storczykom, pnieważ tak jak temat Ptaki w N2000 czy coś koło tego, bedzie on praktycznie martwy. A ptakami zajmuje się dużo więcej osób niż storczykami. Jeśli ktoś chce dyskutować o storczykach to polecam polskie forum TerrOrchid.

Jeszcze raz powtórzę, że nie można mówić o przyrodzie Pogórza P. nie przedstawiajac jej w szerszej perspektywie. Jednoczesnie prosze forowiczów o przedstawianie własnych sądów i spostrzeżeń, a nie ciągłe obkładanie się tym, co ktoś napisał lub powiedział.

Lucyna jeśli uwazasz, że porównanie z Roztoczem wniesie coś do wątku o TuPN to to napisz, jesli nie to załóż sobie temat o storczykach.

Nikt jasnowidzem nie jest Lucyna (chyba, że Ty masz ten dar) i nie wie pisząc pierwszy post w jakim kierunku potoczy się dyskusja.
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    ...Jeszcze raz powtórzę, że nie można mówić o przyrodzie Pogórza P. nie przedstawiajac jej w szerszej perspektywie. Jednoczesnie prosze forowiczów o przedstawianie własnych sądów i spostrzeżeń, a nie ciągłe obkładanie się tym, co ktoś napisał lub powiedział...
    Tu chyba nie jest istotne, czy jest to pogórze to, tamto, czy nizina, czy depresja. Przyroda w szerszej perspektywie - jak to ująłeś - to także my, beznadziejni w wielosposób.
    Tu na forum Marcinie była kiedyś podjęta próba wymiany spostrzeżeń i osądów. Się skończyła nim się zaczęła.
    Próba podjęcia tematu ochrony środowiska (tak to zrozumiałem) mija się z celem.

Sorki, że nie o storczykach (a tych drzewiej sporo się widywało i pośród nich sypiało), ale ostatecznie to OFF

Pozdrawiam

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Jeszcze raz powtórzę, że nie można mówić o przyrodzie Pogórza P. nie przedstawiajac jej w szerszej perspektywie. Jednoczesnie prosze forowiczów o przedstawianie własnych sądów i spostrzeżeń, a nie ciągłe obkładanie się tym, co ktoś napisał lub powiedział.

A to proszę odpisz mi w wątku o Turnickim Parku Narodowym czy moje przypuszczenia na temat jaki wpływ miała struktura własności lasów na ich skład są słuszne ?

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    A to proszę odpisz mi w wątku o Turnickim Parku Narodowym czy moje przypuszczenia na temat jaki wpływ miała struktura własności lasów na ich skład są słuszne ?

Pozdrowienia

Basia
    Co prawda jam nie Marcin, ale jakoś mnie się wydawuje, że taki sam jak ilość cegielni na rozwój budownictwa. Czym ich więcej tym gorzej dla środowiska, a lepciej dla ludzisków

Pozdrawiam

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Witaj

Co prawda jam nie Marcin, ale jakoś mnie się wydawuje, że taki sam jak ilość cegielni na rozwój budownictwa. Czym ich więcej tym gorzej dla środowiska, a lepciej dla ludzisków

Pozdrawiam
    Czego czym więcej ?
    Właścicieli ?

Bo ja akurat uważam inaczej.
    Jak pisałam - na podstawie obserwacji lasów karpackich w kilku krajach (Polska, Słowacja, Ukraina) i swojej niepełnej wiedzy do kogo należały te lasy na przełomie XIX i XX w. i jakiego typu gospodarkę w nich wtedy prowadzono mam takie spostrzeżenia:
    Tam gdzie lasy były rozdrobnione i ich właściciel nie miał kasy na zalesianie - zachowały się w lepszym stanie niż na terenie ówczesnych wielkich majątków, gdzie na sposób przemysłowy sadzono monokultury świerkowe.

Pozdrowienia

Basia

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Basiu forma ochrony zależy od obiektu np. jesli ochronie ma podlegać łąka lub murawa kserotermiczna ta należy stosować ochronę częściową z zabiegami gwarantującymi utrzymanie tych fitocenoz. Natomiast jeśli ochronie ma podlegać fragment lasu o charakterze puszczańskim wraz z naturalnymi procesami przyrodniczymi to najwłasciwsza forma ochrony bedzie ochrona bierna przy zachowaniu odpowiedniej wielkosci rezerwatu. Rezerwat taki musi mieć odpowiednia wielkość by zapewnić odpowiednie warunki organizmom przywiazanym do różnych faz rozwojowych. Każdy starodrzew kiedys przestaje być starodrzewem. Aby zapewnić ciągłość warunków wystepowania poszczególnych gatunków ochrona musza być objęte wszystkie fazy rozwojowe. Dla różnego typu lasów ta minimalna wielkość rezerwatu, który ma skutecznie chronić jego różnorodność przyrodnicza jest inna. Zależy to od procesów, które zachodza wewnątrz oraz naturalnej dynamiki konkretnego ekosystemu lesnego.
    Marcin

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Rezerwat taki musi mieć odpowiednia wielkość by zapewnić odpowiednie warunki organizmom przywiazanym do różnych faz rozwojowych. Każdy starodrzew kiedys przestaje być starodrzewem. Aby zapewnić ciągłość warunków wystepowania poszczególnych gatunków ochrona musza być objęte wszystkie fazy rozwojowe. Dla różnego typu lasów ta minimalna wielkość rezerwatu, który ma skutecznie chronić jego różnorodność przyrodnicza jest inna. Zależy to od procesów, które zachodza wewnątrz oraz naturalnej dynamiki konkretnego ekosystemu lesnego.
    Miałam okazję być kiedyś w takim słowackim rezerwacie w rejonie Czarnego Balogu (W Rudawach Słowackich).
    Rezerwat nazywa się Dobročský prales i jest pod ścisłą ochroną od roku 1913. Od tego czasu po prostu zupełnie nic się tam nie robi.
    Zacytuję:

Powierzchnia rezerwatu wynosi ponad 49 ha. Chroniony jest pierwotny ekosystem górskiego lasu mieszanego. Dominujące gatunki drzew to jodła, świerk i buk, oprócz tego występują jawor, wiąz i jesion. W rezerwacie znajdują się drzewa we wszystkich stadiach wzrostu, przez co można obserwować pełny cykl rozwoju lasu. Taki cykl trwa około 400 lat, aby zatem móc go obserwować w pełni – las musi być całkowicie chroniony co najmniej od 400 lat. Największym drzewem rezerwatu była 500 letnia jodła powalona przez huraganowy wiatr w roku 1964. Miała 56 m wysokości i 193 cm średnicy pnia, ważyła 38 ton. Fragmenty jej pnia zostały do dziś zachowane.
    Nie mam pojęcia czy te 49 ha to dużo czy mało dla tego typu lasu, ale wg mnie Słowacy robią ciekawy eksperyment.
    Drugi taki rezerwat jest w Górach Kremnickich, ale tam nie byłam.

Znowu zacytuję:

Badinsky prales jest jednym z najstarszych rezerwatów przyrody na terenie Słowacji. Rezerwat istnieje tu na ponad 30 ha od roku 1913. Chroniony jest dolnoreglowy las bukowy z współwystępującą jodłą, jaworem, jesionem i wiązem. Charakterystyczne dla dziewiczego lasu jest występowanie w nim drzew we wszystkich stadiach rozwoju – od młodych drzew aż po gnijące pnie. W lesie rosną jodły mające od 350 do 400 lat oraz ponad 200 letnie buki. W roku 1947 huraganowy wiatr powalił 6 ha lasu we wschodniej części rezerwatu. Teren ten stał się naturalnym poligonem badawczym – badane jest jak na wiatrołomie odradza się młody las. Tereny zarastane są w pierwszej kolejności przez wierzby, osiki i brzozy. W następnym stadium porastają je młode buki, jawory i jodły, obecnie już widać że las odnowił się całkowicie samodzielnie.
    Ten cytat pochodzi z roku 2003 i może już być nieaktualny, bo coś mi się obiło o uszy, ze w czasie "kalamity" znów została tam powalona część lasu.

Pozdrowienia

Basia

P.S. Widzę ze jest już całkiem OT. Jeśli można to proszę aby zmienić tytuł na coś o lasach i przenieść z działu technicznego do działu OT.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

A miało być o storczykach
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów