Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
Witaj

To teraz ja nie kumam - sama sobie Basiu odpowiadasz. I przeczysz równocześnie.

Czyli czym więcej właścicieli tym lepiej?
Pisał o tym Marcin w którymś z podwątków dyskusji o Turnickim Parku Narodowym.
W skrócie - nie zawsze bezwzględna ścisła ochrona jest dla danego ekosystemu najlepsza.
Kiedy zaprzestaje się koszenia i wypasania łąk - to bardzo szybko zarastają one lasem i ginie większość gatunków łąkowych.

O tym się przekonali przyrodnicy w Tatrach, kiedy wyrzucono z nich owce - polany zaczęły zarastać. Obecnie jest tzw. "wypas kulturowy" ale swojej roli nie spełnia do końca.
Największa różnorodność i najwięcej gatunków występuje na łąkach, które są w umiarkowany sposób wykorzystywane gospodarczo koszone i wypasane.

I jestem bardzo ciekawa czy ta sama prawidłowość dotyczy też lasów.
Dlatego pytam Marcina, bo on się na tym zna

W ten sposób można dojść do wniosku, że bezwzględna ochrona w Parku Narodowym nie jest wcale Turnicy potrzebna.

A tak inaczej - podałem przykład taki z innego powodu. Wieczne odwoływanie się do historii odbija się zwykłą "prezydencką sr..ą".
Jesteśmy tu i teraz!
Zgoda, ale historia w bardzo widoczny sposób rzutuje na to co jest tu i teraz.

Mamy środowisko takie a nie inne. I nic nie zmienimy. Kilkadziesiąt lat intensywnego rabunku przyrody i maltretowania jej na przeróżne sposoby odbija się nam czkawką. I jeszcze następnym pokoleniom będzie się.
Wbrew pozorom nie jest chyba aż tak tragicznie.
Mieszkam w samym centrum Górnego Ślaska, w miejscu gdzie wg jakichś Japończyków w ogóle nie powinny istnieć żadne organizmy żywe

A przyroda po kilkunastu latach nieingerencji odradza się sama. Np. w pokopalnianych stawach żyją rzadkie gatunki ptaków.

Inny przykład - w 20-leciu międzywojennym Gorgany były mocno zagospodarowanymi turystycznie górami.
Wystarczyło 50 lat aby stały się ponownie tak dzikie jak w połowie XIX w.

Tylko wszystko trzeba chronić mądrze.
"Bezwzględna" ochrona tez nie jest wskazana.

A ciekawe - jak sądzisz czym nam przyroda "odpłaca"?

Pozdrawiam
Nie wiem.

Pozdrowienia

Basia