Niestety ale zdjęć nie mam.
Użyj wyobraźni.Śmiało tam można przejść przez las trzymając drabinę po szerokości.
Właśnie mam takie pytanie: czy widział ktoś cisy w rezerwatach Gminy Baligród?
Albo jestem ślepy, albo ignorantem...? ale nie udało mi się zwietrzyć tych drzew, a chyba trudno je pomylić z czymkolwiek innym (specyficzne kropki na igiełkach i kora).
no łone cały czas som i rosnom, możee nie tak, jak bucynka, ale na łuki, te na pohybel ... , całkiem takie ... się zdadzą. Te cisy :)
Jak ktos bedzie w tych okolicach proponuje zobaczyc jak w tym roku pieknie odmlodzili nam drzewostan w dolinie Hulskiego. Polecialy drzewa na Wierszku (to ta gora z przekaznikiem nad Zatwarnica) i Uchryniu (gorka po przeciwnej stronie stokowki). Teren oczywiscie powoli zasiatkowany zapewne mlody las juz tam kielkuje. Pozyskano sporo grubej jodelki kumpel se kupil na chate coby sie nie zmarnowalo... tak..... tak w Biesach po staremu.
...znaczy że co.. że u Nas też tak będzie?... k...mać
http://www.e-beskidy.com/index.php?n...&theme=Printer
to jest mozliwe,bo gdy siedze na naszej gorce bedac w Bieszczadach to widze jadace lamance z drzewem.Piluja droge od rana do wieczora,az sie wiezyc nie chce,tyle drzew musi oddac zycie za marny grosz.
Napelnic kieszen PYCHA
czternastak........... pozadny z ciebie czlowiek,oby takich bylo wiecej.Moze kiedys sie spotkamy jak bede znow w Bieszczadach.Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowane przez bies.. ; 18-07-2009 o 19:30
W Beskidzie Śląskim w okolicach Baraniej Góry całe ogromne połacie lasu są zaatakowane przez kornika i wycina się zaatakowane drzewa w celach sanitarnych, aby uchronić te co są jeszcze żywe.
Co nie zmienia faktu, że wygląda to tragicznie.
Południowe stoki Baraniej Góry są praktycznie całkiem ogołocone z drzew.
Przyczyn jest wiele, leśnicy twierdzą że 100-letnie lasy świerkowe posadzone na pocz. XX w. przez Habsburgów miały zbyt małą różnorodność gatunkową. I teraz giną właśnie te lasy.
Tam gdzie ich nie ścięto stoją suche świerki.
Inna sprawa, że giną zaatakowane przez szkodniki nawet słynne świerki istebniańskie (rosnące naturalnie w tym miejscu, a nie nasadzone sztucznie).
Teraz sadzi się na miejsce wyciętego lasu świerkowego inne drzewa - buki, jodły.
W Bieszczadach jest całkiem inny skład gatunkowy lasu więc trzeba mieć nadzieję, że do takiego kataklizmu nie dojdzie.
Pozdrowienia
Basia
Nie wiem jak tam z wycinka na Beskidzie Slaskim ale zdjecia z linku trzykropka nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia widzialem podobne rejony u nas w biesach bez inwazii kornika. Fakt ze zdjecia nie obrazuja szkod tak wymiernie sam probowalem wielokrotnie i nie bylem zadowolony z efektu na zdjeciu lepiej wychodzi to na kamerze.
czternastak.....czy istnieje jakas mozliwosc,aby w jakis sposob zatrzymac te barbarzynstwo bezmyslnej wycinki?????
Pytam gdyz jestes na miejscu,a ja tylko od czasu do czasu,moze udalo by sie cos w tej kwesti zrobic???
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki