Pokaż wyniki od 1 do 10 z 307

Wątek: Bieszczady wytną w pień

Widok wątkowy

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Bieszczady wytną w pień

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Browar - ja akurat tu nigdzie nie stwierdziłam, że Bieszczady wytną w pień. Nie wycięli do tej pory to i nadal nie wytną. Zbiorowe histerie raczej mnie nie przekonują. Lokalnym leśnikom ufam, że krzywdy "swojemu" lasowi nie zrobią chociaż ich przełożonym za biurkami gdzieś wysoko już nie za bardzo. To że tnie się stare a sadzi nowe to oczywista oczywistość. Już nawet tylko ze względu na właściwości pochłaniania szkodliwych substancji i produkcji tlenu. Ale jednak młodnik to nie to samo co znane od lat, mijane wielokrotnie powykręcane korzenie wiekowego buka. I nic nie poradzę na to, że odzywa się w tym momencie u mnie żal, że mi tego i innego buka wycięli, że zniknęło to co wkoło buka, że znajomego zakrętu w lesie nie ma. I dlatego poprę każdą inicjatywę, która ochroni choć jedno stare drzewo w Bieszczadach. Bo tak i już.

a tu takie ciekawostki o drzewach

Moim zdaniem, ruchy ekologów powinny pójść równolegle w kierunku rzeczywiście odbetonowania miast - poprzez wprowadzenie tam swego rodzaju lasu miejskiego. Oczywiście, że wielkie kompleksy leśne są zielonymi płucami ale nie załatwią problemu wielkomiejskiego "syfu" (nie potrafię znaleźć innego słowa) w powietrzu.

- - - Updated - - -

Będą gondolki nad zalewem to sobie popatrzysz.
    No to masz uczciwe podejście do rzeczywistości - "bo tak i już" - to rozumiem Oczywiście że mi też szkoda każdeko starszego drzewa, i też jęczę że dawniej to były lasy... A propos młodnika to zauważ że ja pisałem o ilości drewna na pniu - przeciętne drzewo do wycinki ma 1,5-3 kubiki, wyobraź sobie równowartość w młodnikach :)
    A tak serio z tymi starymi lasami to skoro akurat się trafiło że padło na wycinkę tam gdzie się łazi, to może trzeba zmienić szlaki? Skoro nie chce przyjść starodrzew do mnie, to muszę go poszukać i od wielu lat zwiedzam sobie rezerwaty przyrody (zakładane prawie wyłącznie z inicjatywy leśników) na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie, w Jaćwieży itp. Jest ich dużo, wolno łazić, oferują nienaganne cudowności, no i mają ciekawą cechę - są absolutnie bezludne, nawet na majówki i inne święta. Wszystkie moje Mogą też być Twoje, co mi tam, podzielę się
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 19-09-2020 o 09:59
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)