Odnośnie tego pierwszego, to nie powiedziałeś mi nic nowego. Chodzi praktycznie właśnie o takie zdjęcia komercyjne, które wymagają jakiegoś zaangażowania i decyzji pracowników parku. A nie o filmiki, zamieszczane na YT albo o robienie zdjęć, które potem wykorzysta się (albo i nie...) do reklamowania swojej firmy. Jeśli jednak w nowej ustawie istnieje zasada, że "będą opłaty za filmowanie i fotografowanie, w szczególności komercyjne", to oznacza to ZDECYDOWANĄ ZMIANĘ OPTYKI.
Oczywiście, jest to też złe, że prawa dotyczące korzystania z lasów jest nieprecyzyjne i uznaniowe. Np. zakazuje się palenia ognisk w lesie, ale leśnicy to tolerują, jeśli nie sprawia się zagrożenia pożarowego (i słusznie). Zresztą, przecież zatrudnieni przez nich drwale także palą ogniska. Ale parę lat temu zaczęto traktować ten przepis dosłownie i wyrzucać z lasów obozy harcerskie, choć nigdy nie słyszałem, żeby harcerze zaprószyli kiedykolwiek pożar (z pewnością byłby to niezły skandal, więc byłoby o nim głośno).
W tym wypadku postanowiono jednak posłużyć się nie dosłowną interpretacją, tylko prostu WPROWADZIĆ NOWE PRAWO. Prawdopodobnie w tym wypadku dlatego, żeby ewentualnie przepchnąć właśnie opłatę za fotografie i filmy DLA WSZYSTKICH.
Renomowane wydawnictwa są dla ludzi, którym się CHCE zajmować danym tematem i którzy lubią czytać książki. A dziś jest takich ludzi, którzy chcą czytać, jest niewielu i coraz mniej. Ludzie wolą pismo obrazkowe, oparte właśnie na różnorodności. Kto dziś czyta "renomowane pisma i wydawnictwa"? Ile procent ludzi? Czytelnictwo upadło wraz z "wyzwoleniem" Polaków z etosu inteligenckiego. Nawet pisma, które promowały to "wyzwalanie", dziś ledwo ciągną, wyprzedają się z akcji itd. I tak dobrze, że się jeszcze komukolwiek chce czytać cokolwiek choćby na tym forum, zamiast włączyć telewizję (tę oficjalną albo tę prywatną, z YT).
Rozumiem, że chcesz znaleźć kolejny pretekst, żeby się mnie z tego forum pozbyć i tym pretekstem mają być wytłuszczenia? Piszę w ten sposób od dawna i dawałeś sobie radę z czytaniem tekstów bez problemów. Teraz nagle przestałeś sobie dawać z powodu pogrubionych liter...
Nie znalazłem swojego wątku o Muzeum Zakapiorów przez wyszukiwanie. W żadnym dziale, nawet tym z polityką. Cenzura dotyczy nie tylko polityki czy też czegoś, co można tak interpretować, ale też i ciekawostek. Blokowanie komentowania nowych tematów w działach, w których i tak prawie nie ma ruchu, to SAMOBÓJSTWO! Ja samej polityki unikam, ale jak się mówi o zarządzaniu dzikimi terenami, to nie sposób nie mówić o tym, kto nimi zarządza. Chyba, że ktoś chce się ograniczyć do samych marzeń o zarządzaniu... Jak się mówi o klimatach bieszczadzkich, to nie sposób pominąć część ich historii, a tym właśnie byłoby niemówienie o tych, którzy je "wygaszali" i dalej to robią. Chociaż tak naprawdę to przecież właśnie zarządzanie jest sednem polityki. Kłótnie o stołki to tylko jałowy, brudny szum na poziomie magla...

Odpowiedz z cytatem