Cytat Zamieszczone przez Pyra.57 Zobacz posta
Nie jestem specjalistą od gospodarki leśnej i nie wiem czy taka wycinka jest konieczna czy nie? Ale dla mnie najgorsze jest to, że po takich ekscesach szlaki zazwyczaj są tak roztranżolone, że płakać się chce. Poza tym wycinki takie pociągają za sobą zamykanie tras, tak jak w tym roku w czerwcu było ze szlakiem niebieskim z Widełek na Magurę Stuposiańską oczywiście o tym fakcie dowiadujemy się w miejscu gdzie chcemy wejść na szlak. Czy tak powinno być?

pozdrawiam
Marek
Jak to określasz "roztranżolenie" szlaków, także dróg leśnych odbywa się w majestacie prawa / art. 30 ust. 2 ustawy o lasach/, tylko czy każdy przypadek dewastacji przy okazji wyrębu wskazuje na to, iż ci co to robią, to dobrzy gospodarze ? Kiedyś podobny spór prowadzilismy tu z Salamandrą. Oczywiście prawo dopuszcza niszczenie drzew, krzewów i roślinności przy okazji tzw. gospodarki leśnej. Ale czy dobry gospodarz tak powinien robić w każdych warunkach? Warto pamiętać, że lasy bieszczadzkie to prawie w całości lasy ochronne . Mają znaczenie nie tylko dla powiatów bieszczadzkiego czy leskiego, ale co najmniej dla całego Podkarpacia. Co może zrobic zbyt rozwinieta "gospodarka" w lasach górskich czy podgórskich , widac gołym okiem w wielu miejscach Beskidu Sądeckiego czy Beskidu Śląskiego