Tak przeglądałem forum i znalazłem ten temat, znalazłem rewelacyjną stronkę o zbójnikach, cała skarbnica... Kilka wklejek ze strony:

Barwna historia zbójowania bieszczadzkiego ma XIV-wieczny rodowód i swoich bohaterów w postaciach Beskidników, łotrzyków, wojaków, chłopów, zubożałych szlachciców, zbiegłych z różnych stron Europy, znajdujących azyl w tej krainie i warunki do uprawiania zbójeckiego rzemiosła. Mało było rodzinnych bieszczadzkich zbójów, zapuszczali się w te strony węgierscy tołhaje z Rusi zakarpackiej. Łupili porządnych kmieci spokojnych i pracowitych. Współczesną legendę Beskidników w jakiejś mierze kontynuują bieszczadzcy osadnicy z wielkich miast, odżegnujący się od stechnicyzowanej i ahumanistycznej cywilizacji oraz bieszczadzcy Zakapiorowie, ludzie niemający wszak nic wspólnego ze zbójeckim rzemiosłem, przeciwnie, będący miłośnikami sztuki, poezji i filozofii, którzy wytworzyli swoisty, współczesny mit tej krainy.
http://www.zbojnickiszlak.pl/index.p...=c&id_menu=219

Tołhaj (z węg. tolvaj) lub beskidnik, beskidnicy – zbójnicy karpaccy łupiący głównie karawany kupieckie przemierzające szlaki handlowe od Baligrodu przez Przełęcz Użocką oraz Przełęcz Łupkowską w okresie od XVI do poł. XVIII wieku. Celem ich napadów były również wsie, dwory, cerkwie i kościoły.

Tołhaje rabowali na zlecenie. Jeżeli robotę zlecali im Rakoczowie – to na polskiej stronie, jeśli panowie polscy – to na węgierskiej. Plądrowali metodycznie i profesjonalnie – zjawiali sie bandą liczącą do tysiąca ludzi i rabowali dwory i wsie, bez różnicy zabierając absolutnie wszystko, łącznie z chłopami, na węgierska stronę. Wieś nawiedzona przez tołhajów, jak np. Moczarne, z dnia na dzień przestala istnieć. Rodzimi beskidnicy i opryszkowie działali w kompaniach bardziej kameralnych, a zajęcia swego nie traktowali tak poważnie, rabując przede wszystkim bogatych i głownie z pieniędzy. Mimo to częściej kończyli na sanockiej lub krośnieńskiej szubienicy, dla której to przyczyny wszyscy opryszkowie osobliwie tych miast nie lubili.
http://www.zbojnickiszlak.pl/index.p...=e&id_menu=274