1.Bez skojarzeń,to nie jest skutek spożywania na szlaku...
2.To Marcin fotografuje uratowane zwierzątko.
1.Bez skojarzeń,to nie jest skutek spożywania na szlaku...
2.To Marcin fotografuje uratowane zwierzątko.
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Witam
No, no, no - a miałem tam być 12.10. Ale się odwlekło i było 14.10.
Gadać nie beedeee. tylko rzeknę, com był zaszczycony (i zawstydzony jakością swojego sprzętu i fotek) obecnością tych ziomków z fotki1 (potok wiadomo, który). Widok z fotki2 tyż chyba wsiem znany.
Pozdrowionka
Dalszy ciąg historyjki obrazkowej:
1. Kłęby dymu w Żubraczem.
2. Lokomotywa.
3. Tryton z gatunku Triturus alpestris.
4. Zawilec gajowy - zwiastun wiosny.
5. Ostatnie kolory jesieni na południowych skłonach Karpat.
6. A tam gdzieś daleko jest Łopiennik i Borło.
7. Łopiennik.
8. Kiczerka, Matragona i Hyrlata.
9. Najbardziej na północny zachód wysunięte stanowisko ciemiernka purpuroego.
10. Urwisko na południowych stokach Rypiego Wierchu.
Marcin
I jeszcze kilka ujęć:
1. Jaworzyny na południowych skłonach w rezerwacie Sipkowa z domieszką brzosta i klona zwyczajnego. Idealne miejsce na degustację rozgrzewajacego napoju na bazie wiśni pochodzącego z krakowskiej spiżarni Piotra.
2. Bieszczadzki złom.
3. Słup graniczny.
4. Dolina Udavy.
5. Drzewostany bukowe w kotłach źródliskowych Udavy, gdzie uraczyliśmy się agrestniakiem litewskim z Piotrowej Piwniczki.
PS Wszelkie degustacje odbywały się poza linią szlaku, jak również poza granicami RP.
PPS Paprotnik, o którym wspomina Lcyna to oczywiście paprotnik kolczysty a nie kolczasty.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 28-10-2008 o 00:03
Marcin
Powtórzyło mi się
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 28-10-2008 o 03:08
Ups relacja była niepełna.
Jadąc do Roztok widzieliśmy coś co zrobiło na nas wyjątkowe wrażenie. Ewa błyskawicznie zahamowała i dosłownie wyskoczyłyśmy z samochodu. Podobnie zrobili uchachani panowie. Kłęby dymu, taki jakiś charakterystyczny łoskot i... pokazuje nam się ciuchcia. Taka prawdziwa, spalinowa. Do tej pory kolejka wąskotorowa kojarzyła mi się z produktem turystycznym. To coś zupełnie innego. Ona ma duszę. Widok jest niesamowity. Zaczynam rozumieć fascynację miłośników kolejek. Jak oczarowani patrzyliśmy się za mijającym nas składem.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 28-10-2008 o 03:10
Lucyno! Chyba popełniłaś błąd. Tak mi się wydaje. Ciuchcię bieszczadzką cały czas ciągnie lokomotywa spalinowa. Wy widzieliście chyba popularny "Kociołek" czyli parowóz. Tak mi się wydaje. Kiedyś od jednego z forowiczów dostałem MMSa z krótkim filmem na którym popierdziela skład napedzany przez "Kociołek". Jeszcze raz dziękuję za film
Pozdrawiam
bertrand236
Chyba miałaś na myśli parową, bo spalinowa to jest właśnie na olej napędowy (i taka jeździ na co dzień).
Uwielbiam kolejki i koleje parowe. Każdego roku co najmniej raz staram się przejechać taką kolejką.
W ubiegłym roku jechałam parową "ciuchcią" w Dolinie Wazeru (Rumunia) i w Vychylovce (Słowacja), w tym roku na trasie Nowy Sącz - Mszana Dolna:
http://picasaweb.google.pl/basia.zyg...DoPrzyjemnoCi#
Pozdrowienia
Basia
Sprostowanko małe coby młodzieży czytającej nasze wypociny nie wprowadzać w błąd się należy. Ciemiernik purpurowy zwany również czerwonawym jest rośliną endemiczną. Uznawany jest za endemit karpacki lub subendemit dacki. Na subendemiczny charakter tego taksonu wskazuje jego wyspowe występowanie poza Karpatami np.: na Podolu, na Nizinie Węgierskiej, na Wyżynie Wołyńskiej i w Mołdawii. Ciemierniki podawane z Bałkanów najprawdopodobniej należą do innych gatunków. W Polsce rośnie tylko w niewielkim fragmencie Bieszczadów w pobliżu Pasma Granicznego. Najlepsze warunki znajduje na skrajach polan reglowych w okrajkach lasów bukowych. Preferuje ciepłe południowe ekspozycje. W Czerwonej Liście Roślin i Grzybów Polski ma kategorię zagrożenia R - gatunek rzadki, potencjalnie zagrożony. Natomiast w Czerwonej Księdze LR - gatunku o niskim stopniu zagrożenia.
Marcin
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki