No dobra, ale błądząc i idąc od strony rozlewiska w kierunku płn. napotkaliśmy resztki zabudowań. Wcześniej sam napisałem, że to chyba zabudowania dawnej wsi Tworylne (zdj.21). Czy ktoś poznaje co to jest i gdzie?
No dobra, ale błądząc i idąc od strony rozlewiska w kierunku płn. napotkaliśmy resztki zabudowań. Wcześniej sam napisałem, że to chyba zabudowania dawnej wsi Tworylne (zdj.21). Czy ktoś poznaje co to jest i gdzie?
Przed wojną Tworylne miało dwa młyny... jednak Maciej Augustyn w swoich "Antropogenicznych zmianach środowiska wodnego w Bieszczadach do 1951 r" (Bieszczad 13) wymienia trzy dodatkowe miejsca po młynach... być może to jedno z nich. Czy od tej ruiny odchodził jakiś lej (tzw. młynówka)?
Nie, na 100% nie. Ale tego typu ruiny były w 2 miejscach oddalone od siebie o kilkadziesiąt metrów. Samo miejsce znajduje się nieopodal szerokiego brodu na Sanie. W przewodniku Rewasza jest mapka, gdzie, jeśli dobrze lokalizuję, miejsce to określone jest jako najstarsza zabudowa wsi. Ale naprawdę teraz już niczego nie jestem pewien. Wiesz, jak człowiek pobłądzi....
... wtedy znajduje się najciekawsze miejsca. Gratuluje. następnym razem też tam spróbuje pobłądzić. Jeżeli chodzi o kapliczkę to też rzeczywiście stała kiedyś na tej przełęczy z kamieniem młyńskim i była to kapliczka pańszczyźniana, niektórzy opowiadali legendę że to kapliczka poświęcona jakiejś "nieszczęśliwej miłości"Wiesz, jak człowiek pobłądzi....
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)