Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Promocja przewodnika "Gorgany"

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2008

Domyślnie Odp: Promocja przewodnika "Gorgany"

Witam Cie 'buba'!
    I od razu prosze Cie o wyrozumialosc... Ponizej beda tylko luzne uwagi - za ktore z gory przepraszam - starego, stetryczalego czlowieka i nie nalezy ich brac osobiscie do siebie. Chodzi mi o nakreslenie jakiejs takiej ogolnej tendencji dotyczacej Polakow jezdzacych sobie w szeroko pojete Karpaty. Polakow za kazdym razem oglaszajacych publicznie w sieci fotograficzne relacje (najczesciej na picasie w googlach) z owych wyjazdow i za kazdym razem niepomiernie zdziwionych, ze ktos inny chce podazyc w ich slady.

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    mi sie chyba by nie chcialo dyskutowac cala noc wolalabym tez w miedzyczasie poogladac slajdy, pospiewac z gitarka. Ale termin bede miala na uwadze..
    Rozumiem, ze dyskusja zbliza sie ku koncowi... Zauwazylem klejna dziwna prawidlowosc. Otoz, jest calkiem sporo osob, ktore kwestionuja jakakolwiek dzialalnosc Polakow na Ukrainie. Rzecz charakterystyczna - nigdy nie podejmuja dyskusji 'na zywo' i nie wychodza poza anonimowa krytyke na forach internetowych.

przeciwna jestem natomiast nauczania ukraincow jak nalezy cywilizowac w pelni gory, ze turysta to chodzacy zwitek banknotow i nalezy z niego ciagnac ile sie da, ze bezinteresowana goscinnosc sie nie oplaca itd... pewnie sami by sie tez tego nauczyli.. ale moze troche pozniej.. a "zrownowazony rozwoj" to mi stanowczo wystarczy ogladac juz w naszych gorach..
    To oczywiscie nierpawda. Nikt niczego Ukraincow nie naucza (ale to juz wyzej zauwazyla 'Basia Z.'). W polskich gorach nie da sie 'ogladac' zrownowazonego rozwoju, bo go przeciez wlasnie nie ma. Stad tyle szykuje sie w gorskich gminach nowych osrodkow narciarskich...

niestety te wszystkie wspaniale wspolprace ida w ta wlasnie strone.. najpierw pisza jak na ukrainie jest pieknie, pusto, dziko i naturalnie, zachwycaja sie tym, a potem snuja dalekosiezne plany jak to wszystko zniszczyc..
    To tez nieprawda. Dalekosiezne plany chca 'to wszystko' ocalic dla przyszlych pokolen. Trzeba tylko zaczac dzialac w realu...

a do polakow po prostu nie mam zaufania bo widze co zrobili z gorami u siebie...
    Zgadzam sie w 100%, ale mam jeszcze troche zaufania do tych, ktorzy chodza po gorach i wiedza... A reszta przeciez nie musi...

Serdecznosci

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez dada Zobacz posta
    Chodzi mi o nakreslenie jakiejs takiej ogolnej tendencji dotyczacej Polakow jezdzacych sobie w szeroko pojete Karpaty. Polakow za kazdym razem oglaszajacych publicznie w sieci fotograficzne relacje (najczesciej na picasie w googlach) z owych wyjazdow i za kazdym razem niepomiernie zdziwionych, ze ktos inny chce podazyc w ich slady.

wedlug mnie co innego pojechac gdzies by pobyc, powedrowac, pozwiedzac, nacieszyc sie krajobrazem i klimatem, miec co wspominac (fajnie jak ktos w ten sposob podazy w tamta strone) a co innego jechac gdzies by cos tam zmieniac..

W polskich gorach nie da sie 'ogladac' zrownowazonego rozwoju, bo go przeciez wlasnie nie ma. Stad tyle szykuje sie w gorskich gminach nowych osrodkow narciarskich...

moze i nie ma.. ale jakos to sformulowanie wybitnie zaczelo mi sie kojarzyc przede wszystkim z polskimi bieszczadami i tym co sie tam teraz dzieje.. wczesniej nie slyszalam zeby ktos uzywal takiego stwierdzenia a i mniej sie rozwijalo, budowalo, unowoczesnialo, remontowalo itp.. stad moze okreslenie "zrownowazony rozwoj" mi sie zle kojarzy..moze u podstaw ten proces nie ma niesc nic zlego... ale tak samo chyba "agroturystyka" powinna sie kojarzyc z wiejskim obejsciem gdzie mieszczuch moze pospac na sianie, poglaskac konia i nakarmic kury, a nie wypasionym luksusowym pensjonacikiem przy glownej drodze( a tak w wiekszosci jest)

czesto nazwa nie jest adekwatna do tego co sie robi..:(

Otoz, jest calkiem sporo osob, ktore kwestionuja jakakolwiek dzialalnosc Polakow na Ukrainie. Rzecz charakterystyczna - nigdy nie podejmuja dyskusji 'na zywo' i nie wychodza poza anonimowa krytyke na forach internetowych.

)
    moge podjac taka dyskusje "na zywo" , przez telefon, listownie, w smsach czy alfabecie morsa ale coz poradze ze my wlasnie spotkalismy sie na forum??

ale mam jeszcze troche zaufania do tych, ktorzy chodza po gorach i wiedza...
    z tym sie zgadzam.. ale oni zwykle maja najmniej do powiedzenia i z ich zdaniem sie nikt nie liczy..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 10-02-2009 o 13:55
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

moge podjac taka dyskusje "na zywo" , przez telefon, listownie, w smsach czy alfabecie morsa ale coz poradze ze my wlasnie spotkalismy sie na forum??
    Ja się domyślam, o co Darkowi chodzi.
    Liczył na to, że na spotkaniu, które odbyło się w Zawadce Rymanowskiej będzie można podyskutować z oponentami, którzy właśnie dość ostro wypowiadali się wcześniej na forach internetowych. Dotyczyło to głównie akcji znakowania szlaków w Gorganach.

No niestety nikt z największych oponentów nie dojechał i dyskusji nie było

Ja trochę liczę na to, ze do Lachowic uda mi się zaprosić oponentów - to i dyskusja będzie.

Pozdrowienia

Basia

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Ja się domyślam, o co Darkowi chodzi.
    Liczył na to, że na spotkaniu, które odbyło się w Zawadce Rymanowskiej będzie można podyskutować z oponentami, którzy właśnie dość ostro wypowiadali się wcześniej na forach internetowych. Dotyczyło to głównie akcji znakowania szlaków w Gorganach.

No niestety nikt z największych oponentów nie dojechał i dyskusji nie było

Ja trochę liczę na to, ze do Lachowic uda mi się zaprosić oponentów - to i dyskusja będzie.

Pozdrowienia

Basia

a no to juz rozumiem :) zobaczymy jak wyjdzie z lachowicami...

zreszta co oponentom zostaje jak dyskusja? ci co sa "za" to jada i znakuja szlaki.. a ci "przeciw" to moga sobie pogadac, ze im sie nie podoba i tyle... chyba ze zrobic akcje zamalowywania szlakow?
    Ostatnio edytowane przez buba ; 10-02-2009 o 14:45
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)