Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Doliną Stebnika po zapomnianych cmentarzach

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar stasiuvino
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    Kalisz, Zelów, Ustrzyki Dln

Domyślnie Odp: Doliną Stebnika po zapomnianych cmentarzach

Teraz postanowiłem odnaleźć cmentarz w Steinfelsie. Opis na http://www.twojebieszczady.pl/st_cer...entarze_ew.php brzmi dosłownie tak: cyt."Na skrzyżowaniu w Steinfelsie krzyżuje się droga z Bandrowa z drogą z Krościenka. Stojąc na środku skrzyżowania plecami do drogi z Bandrowa mamy w lewo drogę do Krościenka a w prawo drogę na tereny dawnej wsi Stebnik, natomiast przed sobą pastwiska przedzielone przełomami potoków nad którymi rosną drzewa. Cmentarza szukamy ok. 200 metrów od tego miejsca na godzinę 14. Ujmując to inaczej: na wprost jest pastwisko (1) i z jego prawej strony przełom, potem kolejne pastwisko (2) i z prawej przełom, znowu pastwisko (3). Cmentarza należy szukać na krawędzi przełomu pomiędzy pastwiskiem 2 i 3." Koniec cytatu.
    Otóż ja lekko ten opis uproszczę. Przede wszystkim szukamy go na godzinie13!!! Poza tym - mój błąd - 200 metrów ale w górę, w stronę lasu. Ja straciłem dużo czasu bo myślałem, że cmentarz ten tak jak stebnicki jest blisko drogi. Obecnie idziemy na pastwisko idealnie naprzeciw skrzyżowania (prosto) i po ok. 200 metrach widzimy po prawej nagrobek. Sam cmentarz to zaledwie dwie pozostałości nagrobków w postaci obrośniętych mchem kamieni (zdj. 27 i 28 ) oraz jeden w znacznie lepszym stanie. Ten ostatni zastałem w takim stanie (zdj.29). Oczywiście musiał komuś "mądremu" przeszkadzać, gdyż był on po prostu zrzucony z obeliska. Byłem sam i sporo się naszarpałem, żeby nagrobek postawić na swoim miejscu. Po nadwyrężeniu moich korzonków, nagrobek prezentuje się obecnie tak jak na zdjęciu 30. Dzięki temu już z łąki widać go doskonale (zdj. 31) a idąc od Bandrowa, wystarczy na krzyżówce skręcić w lewo i po ok. 20 metrach patrząc w stronę lasu na północny wschód ujrzymy obraz ze zdjęcia nr 32 (wykorzystałem 15-krotny zoom). Miejsce urocze, gorąco polecam.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)