Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: Toasty na szlakach

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Toasty na szlakach

Cytat Zamieszczone przez jaNO Zobacz posta
    A dam ci fajny przykład. Kiedyś do załogi na rejs, na jacht wskoczyła w ostatniej chwili dziewczyna która była wegetarianką. Wierz mi że mieliśmy wszyscy na czele z nią przesr....Bo była extremalną wegetarianką, weganką czy jakoś tak. Nawet jajek i mleka.
    Po tym traumatycznym przeżyciu powinienem napisać: wegetarianizm won z naszego morza. Owszem, wegetuj sobie na brzegu a w morzu żryj jak wszyscy ale myślę teraz że wszystko jest do pogodzenia. Trzeba miec umiar. Góry uczą umiaru i trunek też w nich ma swoje miejsce. Aby nie przesadzić.... w żadna stronę
    Znam ten ból, bo na obozie górskim, który prowadziłam w Wielkiej Fatrze i w Górach Choczańskich był facet, który był weganinem - jadł tylko pestki, nasiona i owoce

Nikt mu nie powiedział słowa , był przemiłym i kapitalnym towarzyszem wędrówki, tylko sam musiał dźwigać swój ogromny plecak z tymi wszystkimi pestkami.

Po 7 dniach intensywnego łażenia po górach z ciężkim plecakiem złamał się i zjadł w Dolnym Kubinie "wyprażany syr".

Mam szacunek dla odmiennych postaw.
    Ale również całkowicie rozumiem Dorotę.
    Dla mnie osobiście góry i alkohol po prostu do siebie nie pasują.

I podobało mi się to co napisała Dorota. Ja w górach również zupełnie nie potrzebuję "wzmacniaczy wyobraźni".

Natomiast nie cierpię alkoholu, jeżeli z powodu czyjegoś pijaństwa, lub popijania ktoś inny odczuwa dyskomfort, spóźnia się, denerwuje się, naraża na niebezpieczeństwo siebie lub innych itd.

W żadnym miejscu nie napisałam że ci co piją to nie są "prawdziwi ludzie gór".
    Ja w ogóle uważam że nie ma takich zwierząt jak "prawdziwi ludzie gór".

Pozdrowienia

Basia

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

A czy picie na szlaku jest bardziej nieobyczajne niż w pracy, pod sklepem, w parku, w środkach transportu publicznego, na spacerze z dzieckiem, w domu przy dziecku... które później ryczy i trzeba je gruchnąć by uciszyć, w szkole, na plaży, w kinie, w teatrze, na stadionie, hali sportowej czy na stoku narciarskim przed zjazdem? To norma przecież, nawet nie jest wstydem, że tak się naj...ło, że "haftuje" się publicznie, że leży pokotem. Fajnie nawet opisać na Forum, że w plecaku zamiast napoju izotonicznego jest browar, który już na początku dla fajności trzeba obalić. U większości Polaków jest na to przyzwolenie i taką ma ta większość mentalność! Nie podoba się to?... to sp...., nie patrz się, nie reaguj, skręć, omiń, przeskocz, zabij w myślach. Nie patrzy się pod kątem, że to źle wygląda, że należy wypić wtedy kiedy jest na to okoliczność, miejsce i przyzwolenie do tego, że można inaczej. Nie powiem... jest lepiej niż kiedyś i tutaj widzę nadzieję chociaż ta czasami jest matką głupich. Wielu już kuma, że można inaczej, a tym co nie kumają życzyć by coraz mniej brało z nich naukę i miało inne spojrzenie.
    Chyba za dużo powiedziałem
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez dorota z krakowa Zobacz posta
    Był to dla mnie szok. Wszyscy ci ludzie, młodzi, starzy - odziani w kostiumy "prawdziwych turystów", tak normalnie grzali wódę.
    Musiałam to napisać i zadać na Forum pytanie, czy może coś się w tych naszych Górach zmieniło? Czy ja o czymś nie wiem? Czy to jest jakiś nowy "kultowy" obyczaj?
    .
    Słusznie zadajesz to pytanie. To nie jest nic innego jak zwyczajne chamstwo. Bo nawet jeśli ktoś lubi napić się na szlaku, to powinien to robic w taki sposób by innym nie zakłócać spokoju ponad niezbędną miarę. I nic do rzeczy nie ma to czy ktoś lubi alkohol czy jest wręcz abstynentem. Jak się ma klasę, to widac to nawet na Dwerniku Kamieniu, jak komus tego brakuje to widać to już na asfalcie w Dwerniku.
    Pozdrawiam
    naive

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez dorota z krakowa Zobacz posta
    Buba bardzo mi przykro, że tak zrozumiałaś mnie, mój wątek... Ja nie mam radykalnych poglądów. Na prawdę. Ja tylko tak ze swojej strony - po prostu chciałam podzielić się z kimś swoimi wrażeniami. Zbulwersowało mnie to zjawisko. I gdzie i komu mam to opowiedzieć? Chciałam tylko poznać opinię innych bieszczadników.
    I poznałam.
    Jedno jest pewne - nie zabiorę flaszki z wódką na następne moje bieszczadzkie święto...
    pewnie ze forum jest po to by dzielic sie pogladami i poznawac opinie innych. po to jest :) nie wszyscy musza miec takie same zdanie.. nie ma powodu byc ci przykro..fajnie ze zaczelas taki watek

wedlug mnie kazdy powinien znac granice ktorych nie powinien przekraczac, aby nie zaszkodzic sobie ani nie stac sie klopotem dla innych.. mnie w zyciu tez pare razy zdarzylo sie te granice przekroczyc ale zwykle swiadomie bo po prostu chcialam wiedziec gdzie sa... i nie bylam wtedy dla nikogo ciezarem i klopotem.. kazdy powinien wiedziec co mu sluzy..jak komus szkodza pomidory to powinien ich unikac.. ja np. nie zjem, zwlaszca w gorach potrawy z groszkiem zielonym bo zrobie zle sobie i innym wspoltowarzyszom wyprawy.

moze mialam w zyciu szczescie bo raczej prawie zawsze alkohol kojarzy mi sie z milymi doznaniami, impreza w fajnym gronie, poznawaniem nowych ludzi, ciekawymi rozmowami..

i przewaznie w gory zabieram jakas butelke... ale nikomu na sile jej nie wlewam do gardla.. tak samo jak nie lubie zeby mnie ktos namawial do picia jak nie mam ochoty.. jak rowniez nie pozwalal czegos wypic gdy mam..

wedlug mnie mozna fajnie spedzic czas na noclegu bez alkoholu, jak rowniez fajnie przejsc trase po wypiciu pol butelki.. kazdy przypadek jest inny i nie ma reguly.. zalezy od czlowieka i jego zdolnosci oceny sytuacji, logicznego myslenia i kultury osobistej
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Słusznie zadajesz to pytanie. To nie jest nic innego jak zwyczajne chamstwo. Bo nawet jeśli ktoś lubi napić się na szlaku, to powinien to robic w taki sposób by innym nie zakłócać spokoju ponad niezbędną miarę. I nic do rzeczy nie ma to czy ktoś lubi alkohol czy jest wręcz abstynentem. Jak się ma klasę, to widac to nawet na Dwerniku Kamieniu, jak komus tego brakuje to widać to już na asfalcie w Dwerniku.
    Tak jak zwyczajnym chamstwem jest każde nieposzanowanie drugiego człowieka.
    Spotkałam się już z tym, że innym turystom nie podoba się matka karmiąca swoje maleństwo piersią, pies w górach, głośny śmiech, tuląca się do chłopaka dziewczyna, niepełnosprawni na szlakach itd.
    Może trochę więcej tolerancji.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    To norma przecież, nawet nie jest wstydem, że tak się naj...ło, że "haftuje" się publicznie, że leży pokotem.)
    no to wspolczucia jak tylko z takim stanem ci sie kojarzy picie jesli ktos tak ma faktycznie powinien unikac kazdego trunku... a nawet czekoladek z adwokatem

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Spotkałam się już z tym, że innym turystom nie podoba się matka karmiąca swoje maleństwo piersią, pies w górach, głośny śmiech, tuląca się do chłopaka dziewczyna, niepełnosprawni na szlakach itd.

swiete slowa!!! poki pies nie probuje cie ugryzc, nie wyje nocami, pijani turysci nie przymuszaja cie do wspolnego biesiadowania, a chlopak tuli sie tylko do swojej dziewczyny - to chyba wszytsko jest w porzadku???
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-10-2008 o 19:28
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Śledzę sobie tę dyskusję i nie strzymam, żeby się nie wtrącić.
    Osobiście popieram Basię ręcamy i nogamy. Nie ma nic dla mnie gorszego, jak góry i alkohol (na szlaku). I prywatnie i służbowo - prowadząc grupę.
    Jeżeli prowadzę grupę to wymagam od niej bezwzględnej abstynencji. Tym bardziej, ze w tych kręgach, w jakich się obracam, rajdy i wyjazdy w ramach koła są bezalkoholowe. Sama prowadząc, bezwzględnie nie piję i nie pozwalam moim uczestnikom. Osoba pijąca w grupe stwarza zagrozenie dla siebie, a także dla mnie - ponieważ to ja będe potem musiała ją ratować, moze kosztem innych ludzi.
    Prywatnie - od jakiegoś czasu nie piję w ogóle - nie z założenia, ale z wyboru. Co oznacza, że czasem może mi się zdarzyć, jak najdzie ochota, a zdarza sie to rzadko. W górach - moge policzyć na palcach jednej ręki sytuacje, kiedy użyłam jakiegokolwiek alkoholu. I nie akceptuję termosów z rozgrzewaczem - to jest zupełnie bezcelowe, a wręcz niebezpieczne, szczególnie zimą.
    Nie zabronię otoczeniu pić, niech sobie pije - jego sprawa. Ale uważam to za bezsens - i jest to moje prywatne zdanie.
    Wiem, ze narażam się tu wielu osobom, ale przeprowadziłam na ten temat już wiele dyskusji - w róznych kręgach, także przewodnickich. I nie podoba mi się taki sposób spędzania czasu, w którym bez wódki nie ma rozmowy czy zabawy. Uważam, że można chodzić po górach nie nosząc ze sobą piwa ani flaszki. Od lat ten sposób uprawiam. Nie wpłynę na innych - podkreślam - nie zabronię nikomu, ale swoje zdanie mam.

I mam jeszcze wrażenie, ze często nie byłoby picia, gdyby nie jedna, dwie osoby, któe namawiają a inne boją się wyłamać i powiedziec - nie, ja nie piję. Zasada społeczna. Proste.

Nie mówię, że jestem święta - za mną jest troche doswiadczeń - także alkoholowych. I uważam, że góry i alkohol w moim przypadku w parze nie idą. I kropka. A osoby pijące na szlaku stwarzają zagrożenie - dla siebie, dla otoczenia, dla GOPRu, który może ich potem potencjalnie ściągac.

Chyba się naraziłam, ale od dawna już swojego zdania nie ukrywam. Na szczęście - wiele osób sięz tym godzi, ale i tak robią swoje. Nie moja to sprawa i nie moje to zycie. Tylko czasem się mogą razem splątać... Ot co...

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Dorota ma sporo racji. Tu raczej nie chodzi o to, że ktoś sobie wychyli kielicha czy piwko, kontemplując pejzaże, nikomu nie wadząc i niczemu nie zagrażając. Po to jest alko. Bez różnicy - na szlaku, w schronisku czy pensjonacie. Wolna wola, o ile zna się umiar.

Tu chodzi o stada pijące bez umiaru i świadomości, że imprezowanie na szlaku niesie z sobą jakby większe ryzyko. W ostatni weekend widzieliśmy takie obrazki na Bukowym Berdzie - idziemy w jedną stronę: turysty siedzo, rzucajo mięsem i pociągajo z flaszki. Idziemy w drugą stronę: już smacznie chrapio na gołej ziemi. Albo radosne załogi z zamglonym wzrokiem, zaczepiające wszystkich idących z przeciwka, bo ktoś im powiedział, że w górach tak trzeba. Sorry, ale to nie są przyjazne zachowania na szlaku, to jest odrażająca pijacka wylewność, która może budzić co najwyżej politowanie. Słabe to - i pod względem estetyki, i zagrożenia.

No i zgadzam się, że kiedyś - przynajmniej w Bieszczadach - zjawisko takie występowało rzadziej, albo prawie wcale. Ale weekendowa turystyka była tu rozpowszechniona jakby mniej.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Na prawdę trudno porównywać "tolerancję" dla osób pijących z "tolerancją" dla osób niepełnosprawnych na szlakach.

Mnie np. widok matki karmiącej specjalnie nie przeszkadza, ale wzbudza we mnie pewne drobne zażenowanie.
    Przecież każda kobieta może robić to dyskretnie a nie za przeproszeniem wywalać na wierzch od razu całą pierś.
    Ja swoje dzieci też karmiłam gdzieś w górach, ale po prostu siadałam w odosobnionym miejscu i narzucałam swojego widoku innym.
    Zawsze można tak zrobić.
    To jest wg mnie czynność bardzo intymna, tak jak np. pocałunek.
    Też nie lubię się całować publicznie i nigdy tego nie robiłam.

Za przeproszeniem (bo porównanie trochę idiotyczne) - kupy też nikt publicznie nie robi, bo to czynność intymna.

Nie miałabym żadnej tolerancji dla osoby robiącej na ścieżce kupę.

Ale ponieważ ogólnie jestem bardzo tolerancyjna to kiedy widzę karmiącą matkę lub całujących się ludzi to nie zwracam im uwagi, a dyskretnie odwracam głowę.

Psy w górach przeszkadzają mi czasem bardzo - głównie rumuńskie psy pasterskie.
    Inne - przeszkadzają mi wtedy kiedy obszczekują, obwąchują innych ludzi (a w szczególności mnie) i nie słuchają swojego właściciela. Kiedyś taki piesek na mnie skoczył i z radości chyba mnie przewrócił (nie robiąc poza tym krzywdy). To mi już dość mocno przeszkadzało.

Przeszkadza mi na górskich trasach nadmiar ludzi, przeszkadzają głośne śmiechy i krzyki (a podpici ludzie z reguły głośno rozmawiają i krzyczą).

Jeżeli ktoś sobie cichcem pociągnie z buteleczki no bo już musi - nie przeszkadza mi zupełnie dopóki nie stwarza problemu dla innych.

Ale niestety moje smutne doświadczenie mówi mi, że zazwyczaj bywa tak, że po jakimś czasie - stwarza.

A to co piszesz o osobach - niepełnosprawnych na szlakach - to się nijak ma do tego wątku i w ogóle niepotrzebnie piszesz o tym w tym konkretnym wątku.
    Miałam tą przyjemnosć prowadzić w górach kilka razy osoby niepełnosprawne i na prawdę nie spotkałam chyba osób tak chłonących to wszystko co się dzieje w górach, co widzieli i odczuli.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    swiete slowa!!! poki pies nie probuje cie ugryzc, nie wyje nocami, pijani turysci nie przymuszaja cie do wspolnego biesiadowania, a chlopak tuli sie tylko do swojej dziewczyny - to chyba wszytsko jest w porzadku???
    Cos mi sie zdaje, że nie. Zasada złotego środka widocznie w górach nie zprawdza się. Tylko skrajności. Absolutna trzeźwość lub spicie się jak świnia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)