Komentarze na forum Werchowyny z 2004:
http://www.werchowyna.nazwa.pl/index...a%20Wis%C5%82a
Data Temat: Akcja Wisła
2004-07-09 Czy bude jakys dystrubucja tocho filmu na kasteach itp Może można film stiachnuty z internetu?
Autor: Plemko
2004-07-12 TAk, jest duzo o akcji Wisła , prosze o kontakt to wyśle ci informacje
Autor: piotras
2004-07-12 prosyme o informacji na forum , duże ludy jest zainteresówanych - bars prosyme
Autor: RUTA- gość
2004-07-13 o to mi kontakt Plemko@o2.pl
Autor: Plemko
2004-07-13 Paru tyżni tomu nazad obzerał jem film"Akcja Wisła". Piznijsze besiduwał jem z reżyserom Andryjom Kopczom. Win besiduwał, że najpersze film budut wyświtlaty w Polszczy, potym w Ameryci. Uż sia nia Lemky z Ameryky zwiduwaly o tot film. Film kosztuwał 50000 zlotych, może to i mało, ale dumam że jak na taky piniazi to i tak duże zrobyly. Sztosy mi sia zdaje że prez internet filmu ne stiahnesz, może to i dobry. Pozdorawlam wszytkych Lemkił. Petro R. z gminy Rudna
Autor: Petrolem- gość
2004-07-27 Akcja Wisła?toto buła Akcja Wisła?proszu....slabo sia meni zrobylo!!!prałdy sia ne tworyt wona je, a jaku prawdu pokazuje cej "film"?...prypodabaty sia Polakom? "Akcja Wisła"-rewelacyjny dokumenty na vhs TVP-wypowidy tych kotry pereszly czerez Jaworzno,kotry do kincia ne znaly jak dołho szcze budut żyty... szanuwaty historiu to tylo szto szanuwaty sebe samoho...
Autor: miriam- gość
2004-07-29 Zhadzam sia z miriamom stryko piltora roku byly w Jaworzni bez sudu bez wyroku i nychto nycz o tych szto tam byly [a ne byly to wczasy] ne wspomynat za duze.
Autor: aa- gość
2004-07-29 Oglądałem ten fim i pozwolę sobie napisać o swoich odczuciach. Zdaję sobie sprawę z tego że jest to film amatorski i napowno robiony niskimi nakładami finansowymi,ale rozumiem ludzi którzy przeżyli całą akcję wisła i po obejżeniu tego filmu czują się zawiedzeni i rozczarowani.Napewno film nie ukazał rozmiarów tragedi (pokazał ; 2 krowy ,7 wozów -prawie pustych ,około 30 osób, ).W samej mojej rodzinie w jednym domu mieszkało 15osób,prowadzili 8szt.bydła przeżyli obóz w Jaworznie i majš prawo być rozczarowani .Słyszałem że ma powstać druga część filmu ,ale w takim stylu to ja zgóry za to dziękuje. Mój pomysł; Znajdzmy sponsorów (a mamy wśród łemków zamożnych ludzi),zatrudnijmy aktorów 3- 5 a są aktorzy zkorzeniami łemkowskimi ,zatrudnić rerzysera, scenażyste,skorzystać przy konsultacjach z większej grupy łemków którzy to wszystko przeżyli w róznych wioskach.A jako statyści możemy wystąpić wszyscy. NAPRAWDĘ MOŻEMY ZROBIĆ COŚ WAŻNEGO ,DOBREGO ,COŒ Z CZEGO MOGLIBYSMY BYĆ DUMNI a nie musieli się tego wstydzić . ZAWIEDZIONY Jestem ciekawy waszych opini na temat mojej propozyci
Autor: x- gość
2004-07-29 Ja takoż zhadżaju sia z mirianom. Mij dido sidył bez sudu w Jaworzni a joho brata zamuczyły na smert.
Autor: JS- gość
2004-07-30 Mij dido tiz sidył w Jaworzni !!!
Autor: sadak
2004-07-31 Czy film bude wyswitlany w Mychalowi ?
Autor: haczatko
2004-07-31 z toho szto znam to już był wyświtlany w Mychalowi
Autor: a.k.- gość
2004-08-01 Mij dido tiz sidyw w koncentracyjnym tabori w Jawozni i tiz moja teta.
Autor: mytro
2004-08-01 Ok, ale czy bude wyswitlany na Watri w Mychalowi ? Dla denekotrych to jedyna szansa, zeby ho wydity...
Autor: haczatko
2004-10-08 pozdorawlaju wsich kotry dumajut podibno do mene a takoz tych kotry majut pro cej temat insze dumania. Lemkiszczyna ce nasz obowiazok- obowiazok mudroj budowy tizsamosty w warunkach w kotrych pryszło nam żyty, a ceju mozem tworyty tylki wtowdy koly wykorystame syłu rozumu wid BOHA danu. Film cej zalyszył w meni odnu dumku-obraz toho szto sia stalo nasztm didom zyje w nas i naszym swiatym oboiazkom je dohladaty prałdy pro ce kym my je,bo to czy budemo wiczni zalezyt tilki wid nas.trymsia mołody Lemky,do zustriczi!!!
Autor: miriam- gość
2004-10-08 Juz 20.06.2004 Fecio prosyw o wypowidanjasja o filmach na temi forum filmowe. Dumam, ze jak sut tam juz refleksyji o filmi Akcja Wisla to maje to swij sens. Ostatnja wypowid o tym filmi byla na forum filmowym dnja 4.10.2004.
Autor: mytro
2004-11-04 No to teraz czekamy na film o "akcji" na polskim Wołyniu w roku 1943 oraz ścisłej współpracy niemców i rusinów wówczas i w trakcie Powstania Warszawskiego
Autor: Wi?niowiecki cossacorum terror- gość
2004-11-04 Wisniowiecki nie czekajcie,bierzcie sie do roboty.Wejdzcie w kontakt z realizatorami filmu o Akcji Wisla (mam nadzieje ,ze nie sa zajeci) i zaczynajcie krecic.Stworzycie naprawde obiektywny nie urazajacy nikogo obraz krwawych zajsc na Wolyniu.Jako dodatkowa zachete dodam ,ze film o Akcji Wisla zrealizowany byl malymi srodkami ,a wiadomo kazdy grosz sie liczy. Dziwi mie tylko dlaczego kojarzysz "pokojowe" dzialania WP,WOP,NKWD z barbarzynstwem oprawcow z Wolynia.Nie chcesz chyba sugerowac jakiegos podobienstwa.Czy moze tak?
Autor: Dobry Znaty- gość
2004-11-05 A ja mam lepsze dwa filmy "akcji" które to autor "wiśniowiecki..." nie poruszył. pierwszy film "Akcja w Jedwabnem" i drugi nie tak daleki czasowo "scenariusz" do filmu "Akcja w Mławie"-dla nie wtajemniczonych powiem że odbyła się tam "mała" nagonka na cyganów. Tylko mam wątpliwości kto bedzie katem a kto ofiarą w tych filmach jeżeli za reżyserowanie weżmie się autor "wiśniowiecki...".
Autor: wasyl- gość
2004-11-06 Jednym słowem, wielce ciekawie zapowiada się nam przyszły rok w kinematografii "akcyjnej" . A może by tak zorganizować festiwal filmowy o nagrodę im...No, właśnie - rozpiszmy konkurs na nazwę Grand Prix!
Autor: We- gość
2004-11-06 Hm.. "Tego co sie kulom nie klanial " Konkurs, jako memorial????
Autor: Dobry Znaty- gość
2004-11-06 A dla czego by nie memoriał?:)Jest tylu "oszołomów" i prowokatorów na świecie że można jakiegoś tym "zaszczytem" uchonorować:)."Temu co się kulom nie kłaniał" jest super ale może "Temu co się głupocie nie dawał" będzie lepszy:)))?
Autor: wasyl- gość
2005-09-16 Będąc w drugiej połowie sierpnia we Lwowie, zobaczyłem na jednym z parkanów takie ogłoszenie: 21 серпня 2005 року на перехресті вулиць І. Свєнціцького - І. Севери - В. Стуса (кінець трамвайного маршруту № 4) відбудеться закладення та посвячення пам"ятного каменя на місці майбутнього пам"ятника на відзначення 60-ої річниці депортації українців з етнічних земель у Польщі. Початок о 15.00 годині.
- Об"єднання товариств депортованих українців. Po jakimś czasie widziałem w miejscowej prasie wzmiankę, że te uroczystości rzeczywiście się odbyły.
Autor: szczerek- gość
2005-09-17 Szczerek, zdziwiony??
Autor: Dlaczego?- gość
2005-09-18 Nie, tylko informuję. A miałem się zdziwić?
Autor: szczerek- gość
2005-09-19 poszukuje krewnych z rodziny Duchniak krewnych mojej mamy z domu Duchniak stefani pankiewicz wysiedlonej w "akcji Wisła"ik
Autor: ik- gość
2005-09-19 Duchniak, Pankiewicz - czy to nazwiska z okolic Birczy ?
Autor: darino
2005-09-19 no właśnie sobie uświadomiłam że moja mama pochodzi z Brzeżawy (bryżawy) pow Rzochatyn( to dalej dotyczy Stefani Dychniak)będę wdzięczna za wszelkie informacje .
2005-09-19 DO DORINA ,- TE NAZWISKA NAPEWNO SĄ Z OKOLIC BIRCZ, DOBREJ I BRZEŻAWY Z TAMTEGO REJONU POCHODZĄ MOI JUZ NIEŻYJĄCY RODZICE . POSZUKUJE WSZELKICH POWIĄZAŃ RODZINNYCH OSÓB ŻYJĄCYCH I NIE O NAZWISKU DUCHNIAK I PANKIEWICZ (Z PRZED ROKU 1945 LUB OSÓB ŻYJĄCYCH .) MOIM DZIADKIEM BYŁ MICHAŁ PANKIEWICZ Z DOBREJ , OJCIEC JÓZEF PANKIEWICZ
2005-09-19 Do ik !
Zajrzyj na forum gminy Bircza na www.gazeta.pl w dziale fora regionalne - podkarpackie.
Niestety nie pamiętam tytułów wątków, ale pada tam na pewno kilkakrotnie nazwisko Duchniak, poza tym pisuje tam jedna lub dwie osoby z Brzeżawy
2005-09-20 Do 1945 roku Brzeżawa podlegała pod zbiorczą gromadę w Żohatynie, powiat Dobromil - teraz podlega pod gminę Bircza, powiat przemyski.
2005-09-28 oj, dorino ładnie to ujołes" pada" nazwisko Duchniak, padło w spisach cmentarnych ale o tych co zgineli i walczyli w UPA to ja wiem szukam osób żyjących o tym nazwisku skoligaconych ze Stefania Duchniak.wiem że jedyna kuzynka mojej mamy wróciła w 1957-8 roku do Brzeżawy i miała dużo dzieci one gdzieś tam są i żyją tylko jak mam je znaleźć z tej odległości ( woj .leszczyńskie) może czytają wasze forum a może ktoś je zna , a może ktoś z forum mi pomoże je odszukać to moja jedyna rodzina ze strony mojej mamy innej mama nie miała . tak się zastanawiam czy one noszą nazwisko Duchniak bo może dziewczyny za mąż wyszły . gdyby ktoś, gdzieś ,słyszł, widział- niech da znać z góry dziękuję. ik
2005-09-28 ik masz dostateczny zasob informacji aby odszukac rodzine twojej mamy!!! problem jest w tym ze jestes poprostu leniem + nie sadze aby twojej mamy siostra wyszla zamaz i ciagle uzywala nazwiska panienskiego / powodzenia w poszukiwaniach jak juz sie tam wybierzesz i zaczniesz pytac ludzi
Autor: macior- gość
2005-09-29 chyba wypada mi odpisać- chociaż ...-macior - gość zdaje się że zamiast pomóc -stwierdził olewam -dziękuje trudno . dziękuje darino za przerzucenie moich poszukiwań na forum Birczy, odnalazłam je tam i czytam i czekam na więcej. dzięki wielki .
2007-12-01
в и д а в н и ч а с п р а в а
Акція «Вісла». Книга виселених українців
Генеральний Штаб Війська Польського подав, що під час Акції «Вісла» із 795 місцевостей у 22 повітах Краківського, �*яшівського і Люблінського воєводств виселено щонайменше 140 тис. українців. Вивезено їх у 442 залізничних транспортах. Натомість за офіційними даними Міністерства рільництва (опрацьованими 1.І.1951 р.), до часу виселення на Україну і Акції «Вісла», українці проживали на території Польщі в 1738 місцевостях.
Наближається чергова, вже 56-та, річниця депортації українців з рідних земель, з нашої малої Батьківщини. Від тих трагічних подій відділяє нас півстоліття, а ми й далі не спроможні відповісти на такі, здавалося б, прості, а водночас фундаментальні питання, як:
– скільки українців було виселено під час Акції “Вісла";
– з яких місцевостей і коли їх виселено;
– як називалися ці люди;
– до яких місцевостей їх депортовано?
На ці, як і на багато інших, не менш важливих, питань, в міру плину часу щораз важче дати відповідь. На наших очах відходить останнє покоління свідків вигнання. Щораз менше тих, хто пам’ятає прізвища і “прізвиська" усіх мешканців рідного села, хто може їх перерахувати – по хатах, по присілках, з горішнього чи з долішнього кінця.
Тому-то Український архів у Варшаві виступає з ініціативою опрацювання і видання книги, яку пропонуємо назвати Акція «Вісла». Книга виселених українців.
Чи опрацювання такої Книги ще можливе?
Чи така Книга взагалі потрібна?
Також на ці запитання немає простої відповіді. Певне є лише одне – якщо не почнемо праці вже сьогодні – завтра може бути запізно. А також і те, що з часом, після котроїсь чергової річниці Акції “Вісла", Книга може виявитися єдиним слідом, свідоцтвом буття українців на Лемківщині, Надсянні, Підляшші, Холмщині.
Філософія Книги проста:
Кожне українське село, кожна місцевість, з якої виселено українців, матиме у Книзіф0061 свою власну сторінку, матиме своє тривале місце в історії. Очевидно, «сторінка» – це поняття умовне. Є села, доля яких заслуговує на десятки сторінок, окремі книжки.
Матеріали до опрацювання такої сторінки – інформації про одну конкретну місцевість збирають її колишні мешканці, їхні діти. Це повинно бути справою їх амбіції.
За організаційні, наукові, фінансові й видавничі справи, пов’язані з працями над Книгою, відповідатиме покликана для цього редакція.
Які матеріали треба зібрати, щоб на їх основі можна було написати і помістити у Книзі інформацію про вашу місцевість?
І. О п и с о в а ч а с т и н а:
1) Інформації про виселену місцевість.
Географічне положення, основні відомості про історію місцевості, церкву. Населення – скільки родин (номерів хат) було перед війною (українців, поляків, жидів та інших)? Скільки осіб загинуло під час війни і після її закінчення, скільки вивезено на примусові роботи? Добре було б подати прізвища тих, що загинули на фронті, у підпіллі, були замордовані німцями, НКВС, польським підпіллям, військом і міліцією, були засуджені, страчені або вивезені в Сибір.
2) Виселення на �*адянську Україну в 1944-46 роках.
Коли відбулося виселення? Як виглядало виселення (короткий опис)? Як поводилося польське військо? Скільки родин виселено? Де знаходяться їх найбільші скупчення в Україні? У випадку сіл, які в 1939 р., після встановлення німецько-радянського кордону опинилися по його східному боці, написати, чи відбулось там виселення з т.зв. прикордонної смуги.
3) Дата виселення-вигнання українців з даної місцевості під час Акції «Вісла».
Якщо українців виселяли з даної місцевості у кількох етапах, описати коли це було і пояснити чому так сталося.
4) Опис виселення у спогадах людей.
Як виглядало виселення: коли почалося, як поводилося військо з людьми?
Як склалася доля місцевості під час і після Акції «Вісла»: чи була спалена, коли, ким, якщо уціліла, то яка була її подальша доля?
Чи виселено всіх українців, чи якісь родини (особи) залишились і чому?
Чи хтось повернувся з виселення до рідного села, коли, яка його доля?
5) Назва залізничної станції, з якої був відправлений транспорт з виселенцями.
6) Назва залізничної станції, до якої прибув транспорт з виселенцями.
Якщо українців виселяли з даної місцевості у кількох транспортах, треба подати, до яких станцій (повітів, воєводств) на північно-західних землях Польщі були вони скеровані.
ІІ. П о і м е н н і с п и с к и в и с е л е н и х р о д и н:
Книга вміщуватиме прізвища всіх українців, виселених з даної місцевості, їх «прізвисько», ім’я батька, рік народження, ступінь споріднення, назви місцевостей у північно-західній Польщі, до яких їх переселено. Там, де це виявиться неможливим, повинно бути подане принаймні прізвище голови родини та кількість виселених разом з ним осіб. Всі ці інформації належить збирати за схемою, поданою у «Листку виселеного села». Зразок листка буде вміщений у пресі, його надруковані примірники можна отримати в Українському архіві.
ІІІ. Ф о т о г р а ф і ї с е л а, й о г о м е ш к а н ц і в, п л а н и с е л а:
Не всі виселенці мали змогу, а часом і відвагу забрати з собою родинні фотографії. Тим більше ті, які збереглись, не згоріли разом з селом, повинні знайти своє місце у Книзі. Зокрема цінні були б плани села, нарисовані ручно, ще тепер, на яких оживуть хати (за номерами), присілки, потічки, місце, де стояла колись церква, читальня, корчма.
ІV. Д ж е р е л а:
Найціннішим джерелом, на основі якого можна ще опрацювати таку Книгу, скласти поіменні списки депортованих, є перш за все пам’ять колишніх мешканців виселених сіл. Живуть свідки вигнання, які можуть ще його описати, подати прізвища сімей, своїх сусідів, з якими везли їх транспортами під час виселення. Від постави цих людей, від їх свідомості і рішучості залежить чи Книга виселених українців повстане, чи теж ні. Велика у цьому роль їхніх дітей, покоління, яке виросло вже на засланні. То вони повинні взяти на себе роль тих, хто буде записувати те, що розкажуть їм батьки, дуже часто вже виснажені хворобою, немічні, їздити по околишніх селах у пошуках односельчан, вести кореспонденцію з тими, яких Акція «Вісла» розігнала по цілому світі. Спеціально для них опрацьовано «Листок виселеного села». З його допомогою можна буде зібрати всі основні інформації про рідне село і опрацювати список виселених мешканців.
Цінним доповненням будуть частково збережені транспортні списки виселених українців, складені військом і переселен
ськими комісіями, а також т.зв. «Karta przesiedlencza», яку одержувала кожна виселена родина.
Є вже укладений географічний показник назв усіх місцевостей, в яких до 1947 р. проживали українці. Незабаром буде він розповсюджений з метою доповнення і виправлення евентуальних помилок. У найближчому часі відкриється інтернетова сторінка з інформаціями про Книгу.
Звертаюсь із закликом до виселенців з Акції «Вісла», які живуть у Польщі та в діаспорі, зокрема до їх дітей, до молоді: приєднайтеся до праці над Книгою виселених українців. Кожний з вас може – повинен бути – її співавтором. Ще не є запізно.
Додаткові інформації про те, як збирати матеріали до Книги, а також готові до заповнення “Листки виселеного села", можна отримати за адресою: UKAR, 00-735 Warszawa, ul. Iwicka 38 m. 46; по телефону: (0-22) 8418756; або електронною поштою: ukar@medianet.pl
Євген Місило, директор Українського архіву
--------------------------------------------------------------------------------
http://nslowo.free.ngo.pl/zaproshujut/index_1024.htm
Autor: cg2056
godz.19:52:02
2007-12-02 Powastala organizacja: Europejska Unia Uchodźców i Wypędzonych
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid...l?ticaid=14ed3
Powinni sie pojawic na Internet wkrotce / sprawdzajcie (!!!)
Union of European Refugees and Internally Displaced
Autor: harnas
godz.19:10:10

- gość
Odpowiedz z cytatem