Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Rzecz o majorze Antonim Żubrydzie

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Rzecz o majorze Antonim Żubrydzie

współpraca WiN-UPA przebiegała na szczeblu poszczególnych oddziałów.Żadna z komend WiN-u nie wydawała na to przyzwolenia( z tego co wiem).Ale porozumienia AK-WiN -UPA były prowadzone (np. porozumienie z Siedlisk)Ale były to oddolne inicjatywy.Z tego co pamiętam-pierwsza taką akcją ,było zdobycie stacji kolejowej w Werbkowicach.(06.IV.1946r.)
    Znany jest fakt (opisywał go J.Gerhard w "Łunach.." ) wspólnego spotkania winowców i UPA z korespondentem "Sunday Times" W.D.Selby
    Po akcji 'Wisła" Polacy dostarczali dokumenty legalizacyjne Ukraińcom udającym się na Ziemie Zachodnie.
    w 1948r. w powiecie tomaszowskim oddział "Burty" utrzymywał kontakty z grupą SB-OUN dowodzną przez "Jurko"
    Wątpię iż wywiady anglo-amerykańskie wspierały finansowo wspólne działania WIN- UPA.
    Żubryd mógł "współpracować" z NKWD.Na tym polega GRA wywiadów.
    Ale raczej jest mało prawdopodobne , że wspóldziałał z Ukraińcami

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    To fakt i nie znajac jeszcze tresci ksiazki musze stwierdzic ze brak wspolpracy WiN z UPA jest nierealny.Powod jest b.prosty-wrog mojego wroga jest moim przyjacielem.
    Zreszta srodki finansowe na dzialalnosc jednej i drugiej strony pochodzily z zachodu-mysle ze powodem tego byla niechec uwczesnych politykow do umacniania sie wladz komunistycznych na nowo zagarnietych terenach.
    Próby współpracy pomiędzy WiN i UPA opisał Grzegorz Motyka w" Panach i rezunach". Polecam

diabel-1410
    Guest

Nie do konca sie zgodze. Z dostepnych zrodel(zolnierze wykleci) wyraznie napisano ze A.Zubryd pracowal dla NKWD w latach 39-41,nastepnie podjal wspolprace w 44r.Jestem b.ciekaw co kierowalo nim kiedy zdecydowal sie na stworzenie wlasnego oddzialu.Z tego co pamietam juz w 44r.LWP i UB staralo sie oczyszczac z tzw.elementow niepewnych,i to moglo zmusic Zubryda do dzialania.A co do wspolpracy z UPA-tu musze sie zgodzic z Gerhardem (raczej jego ksiazka)
    gdyby nie bylo wspolpracy tylko wzajemne niszczenie sie WiN.i UPA-to oddzialy LWP i KBW mialyby latwiejsze dzialanie.Przeciez jeden oddzial staralby sie zdenuncjowac przeciwnika wspolnemu wrogowi.Znakomity przyklad-Powstanie Warszawskie gdzie Stalin zyskal czas na koncentracje wlasnych sil,dostarczenie uzupelnien,a jednoczesnie rekami niemcow wyeliminowal
    wyszkolonych rzolnierzy AK.
    Ostatnio edytowane przez diabel-1410 ; 10-03-2009 o 15:55 Powód: dopisane2 zdania

lucyna
    Guest

Żubryd został zwerbowany przez NKWD w styczniu 1940 r. Miał pseudonim Orłowski. Rozpracowywał linię Mołotowa i zajmował się organizacją siatki szpiegowskiej na terenie Sanoka. Jego żona Janina Praczyńska była jego najcenniejszym informatorem. Po zajęciu tych terenów przez Niemcy został zdekonspirowany. Jego rodzina była w brutalny sposób przesłuchiwana. Żubryd także wpadł w ręce Niemców, był torturowany. Skazano go na karę śmierci, uciekł z miejsca egzekucji.

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Od jakiegoś czasu mam tą książkę. Przeczytałem ją uważnie i uwazam że jest bardzo interesująca. Autor nie ukrywa na wstępie, że chce przełamać negatywne stereotypy na temat majora Żubryda. Podjął się w sumie niełatwego zadania, a to czy mu się to udało jest kwestią oceny czytelnika.
    Polecam ją każdemu, kto chce poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. Naprawdę warto.

diabel-1410
    Guest

A . Żubryd nie był postacią jednoznaczną.Na pewno współpracował z NKWD,potem ich zwalczał.Książkę o której tu mowa mam i czytałem ją kilkukrotnie.Jest to dobre opracowanie historyczne z delikatnymi próbami wybielenia ww.bo to żołnierz wyklęty.Ciężko jest bohatera ocenić.Jedno jest bajką-brak walk oddziału z LWP-wszak zgładzenie Premingera nastąpiło w momencie gdy brał udział w pościgu za żołnierzami Żubryda.Nie wierzę że był jedynym wojskowym w towarzystwie milicjantów i UB

Ukazało się właśnie nowe - II wydanie tej książki. Jest to wydanie poprawione i uzupełnione o m.in. tekst Janusza Niemca - syna Żubrydów opowiadający o spotkaniu z mordercą swoich rodziców, zawiera ono sporo ilustracji na osobnej wkładce barwnej oraz mapę z zaznaczonymi akcjami oddziału "Zuch".
    Czekaliśmy z niecierpliwością na recenzję książki, autorstwa znawcy tematu - Andrzeja Romaniaka z Muzeum Historycznego w Sanoku, która miała się ukazać w Zeszytach Historycznych WIN, ale się nie doczekaliśmy. Teraz będzie już ona nieaktualna.
    Recenzentem II wydania jest dr hab. Grzegorz Motyka - także znawca tematu, pracownik naukowy PAN.

Rzecz o majorze Antonim Żubrydzie, wydanie II poprawione i uzupełnione, 312 stron + 16 stron ilustracji w tym mapa, format B-5, oprawa twarda szyta. Cena katalogowa 39 zł.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

czytając o Żubrydzie mam niejasne uczucie , że nie wszystko jest " takie o jakim sie pisze "
    jego kontakty z UBekami z Sanoka...jego niesamowita akcja na płk.sowieckiego na Dąbrówce..zbyt wiele przypadków jak na jednego się działo..... a potem to niesamowite morderstwo " na urlopie" ....
    dziwne losy ....
    http://www.lwow.com.pl/

“Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże zapomnij o mnie” – Adam Mickiewicz ( i )

http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/index.htm

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)