Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Rzecz o majorze Antonim Żubrydzie

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: Rzecz o majorze Antonim Żubrydzie

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez barszczu Zobacz posta
    ...Jakie stereotypy? Przed 1990 rokiem to był stereotyp Żubryda mordercy i bandyty. A jakie to stereotypy utrwala praca Basaka?
    No właśnie takie same

Podobnie jak można napisać wszystko na tym forum i narobi to więcej szkody niż pożytku.
    Ciekawe dla kogo więcej szkody?

Pozdrówka

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Drogi Barszczu,
    Rozumiem Twoje zdenerwowanie ponieważ Ruthenus wydał omawianą pozycję.
    Ależ ja się wcale nie zdenerwowałem. Wręcz się cieszę, że o książce się dyskutuje - to nakręca przecież jej sprzedaż, a ta się bardzo nakręca. Nie rozumiem skąd twoje płytkie podejście do tematu, skoro się nim ponoć interesujesz?

Wyraziłem tylko swoje zdanie i tyle. Mam prawo.
    A ja wyraziłem swoje zdanie o Twoim zdaniu i tyle. Mam prawo?

Nie wiem czy forum jest właściwym miejscem do wytykania błędów zawartych w książce. Myślę, że zrobią to kompetentni historycy zajmujący się tym tematem.
    Ale jak już zacząłeś wytykać błędy oceniając książkę to przynajmniej podparłbyś swoje tezy czymkolwiek sensownym, a nie stwierdzeniami, że to "przepisane informacje z opracowań ubeckich". Jeżeli będą tak kompetentni jak Ty to należeć im się będzie pomnik ;-)
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że żeby napisać recenzję takiej książki trzeba mieć wiedzę w temacie porównywalną przynajmniej z wiedzą jej autora, a nie tylko „trochę interesować się tematem”

Ale mam pytanie dlaczego autor nie zaglądnął np. do artykułu Kaczmarskiego zamieszczonego bodajże w 24 nr Zeszytów Historycznych WiN-u (2004 r.) "Zamach na Tadeusza Sieradzkiego szefa PUBP w Sanoku".
    Jeśli zadajesz takie pytanie to może wytknij autorowi jaką nieprawdę napisał omawiając zamach na Sieradzkiego? Przecież rozumując Twoim tokiem myślenia należałoby zapytać: dlaczego autor nie wykorzystał w swojej pracy 300 innych art. itp.

Acha i jeszcze jedno. To zestawienie stanów osobowych oddziału Żubryda i jego współpracowników, ponoć mozolnie układane przez autora, w rzeczywistości jest częścią "ubeckiej" charakterystyki tego odziału i tabelki te ułożyli analitycy z "bezpieki".
    A jeśli jesteś takim wnikliwym znawcą tematu to zapewnie potrafisz odpowiedzieć na pytanie: dlaczego tych materiałów zebranych przez „analityków bezpieki” nikt do tej pory nie zebrał "do kupy" i nie opracował oraz nie opublikował? Przecież to są powszechnie dostępne dla historyków dokumenty w archiwum rzeszowskiego IPN. Przecież pisałeś w poprzednim poście, że praca Basaka nie wnosi nic nowego. A może przez Twoją emocjonalną wypowiedź przebija się jakaś zazdrość?
    Dlaczego przeciętny, dajmy na to przewodnik beskidzki, lub inny zjadacz chleba, który o Żubrydzie wie tyle co z filmu Petelskich (sadysta i bandyta) chciałby coś więcej dowiedzieć się o nim i sięgnie po tę książkę poniesie jakieś straty moralne? Czego takiego się dowie co mija się z prawdą?

Pozdrawiam i życzę więcej opanowania.
    Pozdrawiam i życzę więcej powściągliwości w wyrażaniu opinii o czymś czego się nie rozumie, lub o czym się ma niewielkie pojęcie.
    Ostatnio edytowane przez barszczu ; 17-11-2008 o 22:19

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta

No właśnie takie same

A skąd o tym wiesz skoro nawet książki nie widziałeś?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    A skąd o tym wiesz skoro nawet książki nie widziałeś?
    Oj Barszczu - wiżu szto tiebia nada łopatologicznie.
    Czy jak kota odwrócisz dupą do przodu, to będzie kot? Czy może jakaś hybryda.
    Fakt pozostanie faktem. Pisałem wcześniej i nie zamierzam się przekomarzać z innymi.
    Widzicie tak a nie inaczej? Wasza sprawa i Wasze prawo.
    Szkoda tylko, że o tym samym na różne sposoby.

Knigu widieł.

Zdrowaśki

Zgadza się. Tematem interesuję się tylko trochę i dlatego nie mam zamiaru pisać recenzji, bo być może nawet nie potrafię. Nawet napisałem, że powinni uczynić to KOMPETENTNI historycy. A napisałem, że praca nie wnosi nic nowego, bo JA niczego nowego z niej nie dowiedziałem się. Być może dla innych to będzie nowość. A piszę, że są to ubeckie opracowania, bo kiedyś (chyba na początku lat 80.) wpadło mi w ręce jakieś opracowanie (chyba praca magisterska jakiegoś milicjanta czy esbeka) i były w niej te same treści plus negatywne określenia typu: banda, rabunek, morderstwo itp. Tu zostały one zastąpione określeniami: oddział, rekwizycja, likwidacja. I to tyle.
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)