Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
Specjalistą nie jestem, ale z tego co wiem to sieć pomiarów triangulacyjnych była tworzona za czasów zaborów czyli w Bieszczadach za panowania Austrowęgier.
No tak, ale słupki i trangule wyglądają na młodsze (nie licząc tej na Rawce)... Czy była w okresie powojennym jakaś akcja restauracyjna punktów geodezyjnych? jeżeli tak to kiedy?

Na podstawie funkcji trygonometrycznych określano odległości pomiędzy punktami - np. wybitnymi i z dala widocznymi szczytami. Niektóre odległości były mierzone specjalnymi stalowymi taśmami, a później na podstawie pomiarów kątów wyliczano resztę odległości.
Czyli te punkty musiały być w jakiś sposób widoczne. Niektóre słupki postawione są w miejscach mocno porośniętych.

Repery to punkty o znanych współrzędnych geograficznych od których można rozpoczynać pomiary geodezyjne.

Sieć triangulacyjna nie ma chyba wiele wspólnego z reperami.
się człowiek uczy :)

Na niektórych szczytach stoją charakterystyczne trójnogi, ale również w ich przypadku nie wydaje mi się żeby były one związane z siecią dawnych wież triangulacyjnych.
no właśnie... czy te trójnogi wokół Zalewu Solińskiego nie są w jakiś sposób związane z budową zapory...?