to takie biegną co kilkaset metrów przez cały Wielki Dział... te z napisem P.D. są podobne do słupków sieci gazowej.Pkt. III klasy, to kamienie betonowe, najczęściej z rurką/trzpieniem metalowym w środku
to takie biegną co kilkaset metrów przez cały Wielki Dział... te z napisem P.D. są podobne do słupków sieci gazowej.Pkt. III klasy, to kamienie betonowe, najczęściej z rurką/trzpieniem metalowym w środku
Być może ten słupek niewiele ma wspólnego z geodezją... Słyszałem jedynie że słupek ten był słupkiem granicznym i miał na swym szczycie jeszcze jakąś "czapkę". Takich słupków w Bieszczadach jest więcej... Prawdopodobnie słupek ten jest żeliwny (dobrze zakonserwowany ropą), wysokość nad ziemią to około 2 m. Część podziemna jest w kształcie ślimacznicy. Pierwsze moje skojarzenie to słupek milowy (kilometrowy)... Nie wiem do końca jaką funkcję ten słupek pełnił, ale wydaje mi się że pamięta co najmniej czasy Austro - Węgier.
Może ktoś z was spotkał się z czymś podobnym, gdzie indziej, a może ktoś z was wie co to...? Słaba jakość zdjęć (spore zachmurzenie i z komórki). Miejsce nie ma znaczenia (nie jest to miejsce pierwotne tego słupka).
Też się natknąłem na podobny żeliwny słupek tkwiący na śródleśnej polanie.
Też jestem ciekaw co to takiego ?
Słupki z napisem P.D. znajdują się tylko przy drogach i oznaczają granice pasa drogowego. Występują w kilku wersjach (mniejsze, większe, w kształcie graniastosłupa, bądź też zakończone do szpica). W przeważającej większości mają oznaczenie PD (ale można spotkać czasem napis PAS DROGOWY).
A jeszcze w uzupełnieniu informacji o punktach geodezyjnych.
Sieć takich punktów nazywa się osnową geodezyjną. Tak jak było pisane na forum mamy osnowy podstawowe (I i II klasa), szczegółowe (III klasa) i pomiarowe (IV klasa). Klasa osnowy zależy od dokładności określenia współrzędnych punktów. Ciekawostką jest to, że ciągi geodezyjne (głównie III klasy) nazywa się często ciągami poligonowymi a same punkty poligonami
Gdyby kogoś intersowało szczegółowo to zagadnienie to powinien sięgnąć do publikacji Głównego Urzędu Geodezji i Kartografii:
Instrukcja techniczna G-1 Pozioma osnowa geodezyjna
Instrukcja techniczna G-2 Wysokościowa osnowa geodezyjna
Dziś część pomiarów można realizować metodą RTK-GPS z wykorzystaniem stacji referencyjnych systemu ASG-EUPOS (najbliższe znajdują się w Krośnie, Ustrzykach Dolnych, Sninie i Svidniku). Wykorzystanie takich pomiarów w Bieszczadach może ograniczać brak zasięgu GPRS (a jest potrzebny do przesyłania poprawek ze stacji).
Jak kogoś zaintersuje to bardziej to służę informacjami.
Zwróćcie uwagę na zdjęcie... tajemnica mojego słupka i słupka Don Enrico rozwiązana"Wieczor z podróżnikiem"
(15-11-2009 )
SANOK. Kawiarnia "Pod Zegarem" oraz Biuro Oddziału PTTK "Ziemia Sanocka" zapraszają w dniu 17 listopada 2009 r (wtorek) o godz. 18.30 na spotkanie z cyklu:"Wieczór z podróżnikiem".
Gosciem spotkania bedzie pan Witold Grodzki. Temat wykładu: "W poszukiwaniu dawnej granicy II Rzeczypospolitej - Góry Czywczyńskie od Stoha po Hnitesę.
Wstęp wolny!
Źródło:www.esanok.pl![]()
Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 15-11-2009 o 20:42 Powód: na prośbę autora
W mojej okolicy takie resztki slupka granicznego sa na Trojkącie Trzech Cesarzy.
A to słupek zza Czulni:
Marcin
To są słupki żeliwne zakończone świdrem... nic dziwnego że rozproszyły się po wielu miejscach. Ktoś sobie ogrodzenie zrobił, ktoś sobie zamiast krasnala ogrodowego postawił. Ładne to i zabytkowe.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki