Weremień
Weremień
Marcin
Marcinie nie inaczej tylko Weremień!
A teraz może z innej beczki:
Gdzie to? - to łatwiejsza część zagadki
Co się tam kiedyś w tym miejscu znajdowało? - część trudniejsza![]()
Kamieniczka w mieście powiatowym. Gadają że ponoć przybysze zza Kaukazu mieli tam świątynię.
Marcin
a barierka balkonowa pochodzi z synagogi (bima)
Wyczytałem to gdzieś u Potockiego.. Tu link do innego źródła http://www.fodz.pl/download/szlak_ch...i_lesko_PL.pdf
Żelazna balustrada, otaczająca do II wojny światowej bimę (podwyższenie na środku sali głównej, z którego czyta się Torę), została wykorzystana jako balustrada balkonu klasycystycznej
kamienicy przy placu Konstytucji Maja, gdzie znajduje się do dziś.
Ostatnio edytowane przez Marcin ; 15-02-2009 o 23:25 Powód: dodałem cytat
Obu Marcinom gratuluje wnikliwej wiedzy :) ponoć w tym miejscu mieściła się świątynia ormiańska, a balustrada jest zrobiona z leskiej bimy.
W którymś numerze Bieszczada również było o tym, że może to być fragment bimy z leskiej synagogi, ale spotkałem się również z wersją, że to nie jest fragment bimy. Ponoć druga tak balustrada jest na balkonie jakiegoś innego domu jeszcze.
Marcin
O świątyni ormiańskiej można poczytać w "Zabytkach Sakralnych Leska" wyd. Rewasz, co do 2 "ewentualnej" bimy to się nie spotkałem, wiesz może Marcinie coś o tym jeszcze?
Co do tego, że ta balustrada pochodzi z bimy - też się z tym spotkałam, chociaż nie pamiętam teraz gdzie wyczytałam. Chyba nawet w niejednym miejscu.
Fakt że wzór na balustradzie przypomina menorę.
Nie kojarzę, gdzie jest druga taka balustrada, znam tą jedną.
Moje zdjęcie tego miejsca (kiepskiej jakości):
IMG_8865.jpg
Pozdrowienia
Basia
.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki