Strona 20 z 75 PierwszyPierwszy ... 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 70 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez ludwik Zobacz posta
    ...Piszesz ciekawie, widać u Ciebie jakąś wiedzę, zaangażowanie w to co robisz, i "próby obiektywizowania historii", w pewnym sensie - namawianie do spokojnego dialogu. I wszystko byłoby o.k.,
    gdyby nie to, że przemycasz nieprawdziwe treści (dotyczy UPA),
    oceniasz ludzi wyrywając cały kontekst,etc. I to jest bardzo niebezpieczne
    w każdej dyskusji. ...
    I kto to pisze? Ja u Ciebie Ludwiku także widzę "pewną" wiedzę. Przeczytaj jeszcze raz "o czym" pisze Szymon.
    I czy wyrywa.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

Autora, Basię i innych - za "niedoczytanie" przeze mnie fragmentu o Polakach
    na odnawianym cmentarzu, bardzo przepraszam.
    Resztę podtrzymuję. Stanowczo.

Poza tym - nie chodzi o polski nacjonalizm na Ukrainie (to abstrakcja).
    Spotykałem ludzi - Polaków, "zukrainizowanych" i naprawdę psychicznie zaszczutych. W paru wsiach. W miasteczkach i miastach - jest już trochę inaczej. Takie miałem wrażenie kiedym tam był...
    Byłem min. w Zaleszczykach, Czerniowcach, Czortkowie, (Lwów i Tarnopol -
    - oczywiste), we wsiach (min): Kolędziany pod Czortkowem (jest tam
    piękny, ZAPUSZCZONY cmentarz, gdzie można "poczytać polską historię"),
    Oryszkowce pod Czortkowem, Płaucza - trochę dalej (też Tarnopolskie), itd.
    Dodam, jako ciekawostkę, że rodzina znanej wszystkim Olgi Tokarczuk pochodzi z sąsiedniej, względem Płauczy - wsi. Moi wujkowie znali Jej rodzinę...

Niestety, nie mam teraz możliwości permanentnego podróżowania,
    mój brat, często bywa tam służbowo, chętnie słucham opowiastek i oglądam zdjęcia. Nie zmieniają nic w tym co napisałem.

Pozdrawiam
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

zgadzam sie w sprawie pomnika z Ludwikiem i jestem zdecydowanym zwolennikiem jego usunięcia . UPA w Polsce kojarzy się dość jednoznacznie i tego typu prowokacje nikomu do niczego nie są potrzebne i nic dobrego nie niosą ze sobą .

Muszę się jednocześnie zgodzić z Szymonem z Magurycza że odbywa się tutaj bardzo ciekawa i rzeczowa dyskusja na ten temat i to bardzo dobrze bo np. na forum beskid-niski.pl każda wypoweidź nie przychylna w stosunku do OUN UPA, Ukrainy , Ukraińców , Łemków czy Rusinów jest od razu kasowana przez moderatora bez względu na to ile ma wspólnego z prawdą i historią , na temat złego postępowania Polaków w naszej wspólnej historii można natomiast się rozpisywać do woli więc niestety nie wiele to ma wspólnego z wymianą poglądów ani dyskusją bo dopuszczane są poglądy tylko jednej ze stron .

Tak więc tak trzymać Panie moderatorze . Poza wędkarstwem nie wiele mam wspólnego z bieszczadami wiec nie będę się tu za bardzo udzielał , ale chętnie poczytam.

PS. Wybaczcie błędy ortograficzne.

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Miałem nie podejmować dysput, ale...
    Basiu!: na Ukrainę jeżdżę regularnie od 89 roku, przepracowałem tam ponad trzy lata, sumując czas, przy polskich zabytkach, Polaków o inklinacjach nacjonalistycznych spotkałem wielokrotnie... i tamtejszych i przyjezdnych taka natura

Napisał Szymon Magurycz (min) :
    "choć dla mnie starczyłoby, że żołnierze UPA zginęli (nie wszyscy w UPA byli mordercami). "

Ludwik
    "Czy Ty sobie żarty stroisz?!"

Nie, nie stroję sobie żartów (nie jestem aż tak tępy, żeby z tragedii wszelkich żarty sobie stroić), wprost przeciwnie. Wiesz, od 22 lat - jak pisałem - zabiegam o kondycję kamieni, które niosą przekaz, a z niego wynika, że można współistnieć zręcznie, a nie jątrzyć ciągle. Czy to takie złe jest?

"Taki bardzo oburzony jesteś postawą kilku Polaków "stamtąd"."

Tak, jestem oburzony. Gwoli ścisłości: to nie byli Polacy stamtąd... a z Polski, ani nawet świadkowie wydarzeń w Hucie, z tym ostatnimi miałem okazję rozmawiać i wiesz, w nich jest więcej... pokory zwykłej... i podziwiam ich.

"Traktujesz Ich jak prostaków-nacjonalistycznych wandali."

Tak, Ci o których pisałem są warci epitetów, których użyłeś.

"Z szacunkiem dla Twojej pracy, myślę, że jest to bezczelne z Twojej strony."

Wiesz, w Maguryczu pracujemy razem, Polacy i Ukraińcy. Nie obrażaj tak wielu osób, bo czelności w nas wiele, tyle, że ma ona inny wymiar niż Twoja.

"Ci ludzie wiedzą, że jak mordowało UPA..."

Wiedzą, tylko powiedz mi co znaczy stwierdzenie "TU BYŁA POLSKA, JEST POLSKA I BĘDZIE POLSKA"???
    Co zamierzają zrobić z milionami Ukraińców mieszkających na zachodniej Ukrainie? Wymordować? Wysiedlić?
    Ludwik, czy Ciebie nie niepokoją takie stwierdzenia?
    Mnie niepokoją, bardzo...

"Piszesz ciekawie, widać u Ciebie jakąś wiedzę, zaangażowanie w to co robisz..."

A dziękuję. Wiesz Ludwiku, to zabrzmi trochę pompatycznie, ale wyobraź sobie, że jestem zaangażowany, bo to całe moje życie jest, hehehe, organizuję, prowadzę i dokumentuję prace na cmentarzach, bo tak mi się chce, taki imperatyw mam i tyle

"...i "próby obiektywizowania historii", w pewnym sensie -
    - namawianie do spokojnego dialogu. I wszystko byłoby o.k.,
    gdyby nie to, że przemycasz nieprawdziwe treści (dotyczy UPA),
    oceniasz ludzi wyrywając cały kontekst,etc. I to jest bardzo niebezpieczne
    w każdej dyskusji."

A jakie to treści?
    Nic nie przemycam, nie dorabiaj mi gęby, nie jestem anonimowy, moja gęba choć zwyczajna, zupełnie mi wystarcza. Nie widzę niebezpieczeństwa w próbach współistnienia, taki ze mnie świr?

"Wg Ciebie ten pomnik może istnieć, a wg mnie - NIE!. I tyle."

Ludwik, szanuję twoje zdanie! Nie stajesz się przez to moim wrogiem i nie czyń mnie swoim wrogiem.
    Jestem wrogiem gwałcicieli, pedofili, handlarzy ludźmi, faszystów, bylecoistów, ale nie jestem wrogiem historii, chociaż szkoda, że ona taka ponura jest. Powtarzam: dobrze byłoby zostawić po sobie lepszą historię, może będzie mniej gwałtowna, ale przynajmniej bez trupów...

Pozdrawiam.

"PS- 1/ Od paru lat, "zorganizowana" młodzież ukraińska organizuje rajdy
    szlakami znanych dowódców UPA.
    Oczywiście, jak wszyscy domyślamy się - chodzi o walki z Niemcami
    i Sowietami, nieprawdaż?
    Przerażające
    Tej młodzieży proponowałbym, zamiast "paint-ball'a",
    zabierać ze sobą zabawkowe lalki, w dziesiątkach sztuk,
    byłoby to adekwatne do sposobu "walki" UPA,
    wg Szymona Magurycza"

Ludwiku, to co piszesz jest chore z gruntu, a ludzie o których piszesz są podobnie chorzy, i proszę nie imputuj mi czego nie napisałem!

"2/ Bez urazy, Szymonie, ale dzięki takiemu językowi dialogu
    jaki prezentujesz, pewna nauczycielka w sklepie w pewnej
    wołyńskiej wsi, na pytanie redaktora telewizyjnego:
    "Co Pani wie o wydarzenia w tej wsi w okresie drugiej wojny
    światowej?"
    Ona odpowiada:
    "Coś tam słyszałam, że Polacy zaatakowali Ukraińców, czy Ukraińcy
    Polaków, nie wiem, różnie mówią...""

Ludwik, dlaczego oczekujesz od wszystkich wokół świadomości historycznej, że tak to nazwę? Twoja wiara w ludzkie możliwości percepcji jest porażająca. Wiesz, że po Bieszczadach kręcą się ludzie, którzy nie mają pojęcia, o tym jak wyglądały przed rokiem 1947? Nie żądaj cudów! A jak tak bardzo Cię to razi, to zrób coś żeby ludzie wiedzieli!
    My robimy trochę w tej materii
    Na przykład postaw kopki siana na Rawkach bo tam co rano baby zapychały siano przewracać zwyczajnie, a teraz to wielkie halo jest wejść tam i widoki podziwiać (dla niektórych)

z szacunkiem
    Szymon Modrzejewski

Cytat Zamieszczone przez Gracko Zobacz posta
    Muszę się jednocześnie zgodzić z Szymonem z Magurycza że odbywa się tutaj bardzo ciekawa i rzeczowa dyskusja na ten temat i to bardzo dobrze bo np. na forum beskid-niski.pl każda wypoweidź nie przychylna w stosunku do OUN UPA, Ukrainy , Ukraińców , Łemków czy Rusinów jest od razu kasowana przez moderatora bez względu na to ile ma wspólnego z prawdą i historią
    Witam wywołany do tablicy.
    Moja odpowiedź będzie krótka. Widzę, że użytkownik Gracko (na moim forum na stronie beskid-niski.pl znany WSZYSTKIM jako Beskidek) dotarł i tutaj.
    Nie będę rozpisywał się na temat poglądów użytkownika dryfującego na fali antyukraińskiego populizmu wzorowanego na książkach Prusa, który wyklucza jakąkolwiek duskusję i poszukiwanie prawdy historycznej (wolałem to napisać w ten sposób niż używać sformułowania np. "ultraprawicowy"), jedynie co chcę wyjaśnić, to to iż nie mamy zwyczaju na forum tolerować wpisów, powielających bzdury dotyczące trudnych stosunków polsko-ukraińskich a także takich, które pobudzają eskalację nienawiści... i co ciekawe... spośród ponad 100 postów Beskidka/Gracko... usunięto bądź przeedytowano maksimum 3-4 wpisy.

Wiem, że wielu uczestników tego forum jest również częstym gosciem na forum beskid-niski.pl i z pewnością zderzyło sie z tego typu poglądami, które są do pewnego stopnia tylko tolerowane przez osoby mające elementarną wiedzę historyczną.

Pozdrawiam
    Bartłomiej Wadas
    gg 4636245
    -----------------------------------------------------------
    www.beskid-niski.pl
    "Sercu bliski Beskid Niski"
    Newsletter portalu: http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/subskrypcja
    Beskidzkie forum: http://www.forum.beskid-niski.pl
    Beskidzkie aktualności: http://www.beskid-niski.pl/index.php...nosci&news=all
    Spis wszystkich artykułów: http://www.beskid-niski.pl/index.php?whatsnew=all

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez beskid-niski.pl Zobacz posta
    Witam wywołany do tablicy....

Bartłomiej Wadas
    Nikt na tym forum nie wywoływał Ciebie do tablicy. Zaloguj się jako Bartek - weź udział w tym co się pisze tutaj.
    To jest forum bieszczadzkie, a nie Beskidu któregokolwiek. Chcesz pisać o Bieszczadach? - pisz!
    Masz jakies ansy do userów - z jak to piszesz "Twojego forum" - pisz na swoim forum.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 19-01-2009 o 16:37 Powód: jak zwykle podupcyły mnie się literki

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Witaj

Nikt na tym forum nie wywoływał Ciebie do tablicy. Zaloguj się jako Bartek - weź udział w tym co się pisze tutaj.
    To jest forum bieszczadzkie, a nie Beskidu któregokolwiek. Chcesz pisać o Bieszczadach? - pisz!
    1. Uważam, ze mam prawo bronić zarówno dobrego imienia swojego jak i mojej strony i dlatego pozwoliłem sobie na odpowiedź... na forum Bieszczadzkim w temacie dotyczącym Chryszczatej.
    2. Login wybieram sobie taki jaki uważam za stosowny i dziękuje za Twoja sugestię ale nie skorzystam.
    3. Są osoby, które masyw Chryszczatej zaliczają do Beskidu Niskiego więc również czuję się uprawniony do odpowiedzi w tym temacie (choć ja się akurat z tą koncepcją nie zgadzam)
    4. Jeśli chcesz ze mną konwersować to w takim razie polecam rozmowę prywatną

Pozdrawiam
    Bartłomiej Wadas
    gg 4636245
    www.beskid-niski.pl
    "Sercu bliski Beskid Niski"
    Newsletter portalu: http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/subskrypcja
    Beskidzkie forum: http://www.forum.beskid-niski.pl
    Beskidzkie aktualności: http://www.beskid-niski.pl/index.php...nosci&news=all
    Spis wszystkich artykułów: http://www.beskid-niski.pl/index.php?whatsnew=all

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

OK Bartku
    Cytat Zamieszczone przez beskid-niski.pl Zobacz posta
    1. Uważam, ze mam prawo bronić zarówno dobrego imienia swojego jak i mojej strony i dlatego pozwoliłem sobie na odpowiedź... na forum Bieszczadzkim w temacie dotyczącym Chryszczatej.
    2. Login wybieram sobie taki jaki uważam za stosowny i dziękuje za Twoja sugestię ale nie skorzystam.
    3. Są osoby, które masyw Chryszczatej zaliczają do Beskidu Niskiego więc również czuję się uprawniony do odpowiedzi w tym temacie (choć ja się akurat z tą koncepcją nie zgadzam)
    4. Jeśli chcesz ze mną konwersować to w takim razie polecam rozmowę prywatną
    Zanim wylecim z tego wątku z karniakami i zanim skrobnę na prv - do tego posta i innych. Po warsiawsku najsampierw You:
    - nikt Ci nie odbiera prawa do obrony własnego imienia Panie Beskid-niski, ani tym bardziej Twojej strony beskid-niski.cos.tam. Ale qfa jakoś nie przyślepiłem coby ktoś tutaj Ciebie, alebo Twoją stronę obrażał (sic!)
    - masyw Chryszcztatej może dla mnie "leżeć" nawet w Karkonoszach, albo bliżej dla mnie w G. Opawskich. Jeżeli to ma być nawiązanie do wątku.... który dotyczy jakiegoś zasranego kamienia, do którego dorabia się ideologię i pisze nieformalną historię.
    - rozumiem, że mam się do Szanownego Pana zwracać : Panie beskid-niski.
    - w Bieszczady docierałem jak zapewne spora część userów tego forum poprzez Beskidy. Piękne góry. I niechaj tak pozostanie.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

do wątku.... który dotyczy jakiegoś zasranego kamienia, do którego dorabia się ideologię i pisze nieformalną historię.
    było chyba tak, że najpierw była teraźniejszość, była, jaka była, sekundy potem powstała historia, jakoś ona została napisana na "mody", zależnie od zamówienia politycznego, tym samym historia/historie, napasione zostały ideologią/ideologiami, boć nieskończona liczba jest ich, zwłaszcza w naszym maleńkim regionie, no i na koniec ludki przepełnione ideologią (jaką?), postawiły kamień, istotnie obesrany, bobkami sarnimi pewnie, bo Polak-Katolik, władca ... jedynej słusznej ideologii, jako taki, sam osrać nie odważy się cudzej, wyrażonej kamiennym monumentem, ideologii ... i tak, w kółko M.

OK Bartku

- nikt Ci nie odbiera prawa do obrony własnego imienia Panie Beskid-niski, ani tym bardziej Twojej strony beskid-niski.cos.tam. Ale qfa jakoś nie przyślepiłem coby ktoś tutaj Ciebie, alebo Twoją stronę obrażał (sic!)
    - rozumiem, że mam się do Szanownego Pana zwracać : Panie beskid-niski.
    Racz zauważyć, że moje posty są podpisane moim imieniem i nazwiskiem. !!!
    I dalszej dyskusji z Tobą (przepraszam... dyskusja to rzeczowa wymiana argumentów a nie lekceważące komentowanie tego co nie jest istotne - bo niestety nie udało Ci się odpowiedzieć na moje argumenty), więc poprawiam się... wymiany zdań nie zamierzam kontynuować.

A kto zasłużył na "karniaki" to niech ocenią inni.

Pozdrawiam

Bartłomiej Wadas
    gg 4636245
    www.beskid-niski.pl
    "Sercu bliski
    Beskid Niski"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)