Strona 27 z 75 PierwszyPierwszy ... 17 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 37 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez Konrad783 Zobacz posta

Dobry sposób na upamiętnianie bez gloryfikacji kogo kolwiek.
    tez tak uwazam,ze pomnik nie powinien budzic nienawisci, checi odwetu czy podjudzac jakis politycznych zagrywek..moglby tylko przypominac o tych strasznych czasach kiedy sasiedzi sie wzajemnie mordowali..

acz ten na roztoczu chyba podobal mi sie bardziej bo upamietnial ofiary z obu stron..bo leza w tej samej ziemii, w koncu pogodzeni...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Lucyno kto stawia znak równości miedzy AK - UPA kto stawia takie pomniki ?

Bubo - jest więcej takich pomników - i one poniekąd cieszą, bo chowa się nienawiść i dawne urazy a upamiętnia się ofiary (nie ważne czy były polskiej, ukraińskiej czy inne narodowości)

Konrad783 ubiegłeś mnie śledziłem tą historie z dużym zainteresowaniem i niestety ale... jeszcze duchy przeszłości żyją i unoszą się nad tą sprawą siejąc delikatnie mówiąc zamęt

a ja dalej czekam na chętnych ...

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    tez tak uwazam,ze pomnik nie powinien budzic nienawisci, checi odwetu czy podjudzac jakis politycznych zagrywek..moglby tylko przypominac o tych strasznych czasach kiedy sasiedzi sie wzajemnie mordowali..

acz ten na roztoczu chyba podobal mi sie bardziej bo upamietnial ofiary z obu stron..bo leza w tej samej ziemii, w koncu pogodzeni...
    ...Pięknie Buba ! podpisuję się pod tym obiema rękami ( nogami też mogę ! ) .Właściwie można by Twoim cytatem zamknąć ten wątek..Paru z Was, którzy myśleli , iż gloryfikuje kogokolwiek, jest w totalnym błędzie.Gloryfikacja wojny, to tak jakby już stać jedną nogą w piekle.
    W każdym z nas, bez wyjątku, drzemie święty , jak i łotr.Stwórzmy warunki, a z każdego z nas wylezie okrucieństwo i sadyzm.Nie ma nacji , która ma to zapisane w genach.Równie okrutnie będą mordowali angole, Chińczycy, Hindusi, jak Polacy czy Ukraińcy.
    Tak często i łatwo poddajemy się prostym (i prostackim ) manipulacjom.
    Dziś łatwo, siedząc tyłkiem w ciepłym fotelu, forować różniaste poglądy.I uważać że ma się racje.
    A jaką rację mają zabici- jednej czy drugiej strony ????
    Pisałem już gdzieś tam wcześniej..z racji wykonywanego zawodu, ja widziałem wojnę na żywo.Nie macie pojęcia jaka to adrenalina, gdy młodzi mężczyżni ,trzymają broń z pociskiem w lufie.Cały nasz intelektualizm, pyszałkowate frazesy warte są funta kłaków.Zapewniam, zmienilibyście wiele poglądów, całą optykę.Na życie, śmierć, prawdę i piękno...
    Ale nie życzę tego nikomu z was...ja wolałbym , być głupszy i uboższy o taką wiedzę

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    .
    A jaką rację mają zabici- jednej czy drugiej strony ????
    tak ,pablo... pomniki powinno sie stawiac nie zbrodniarzom ale ofiarom...ofiarom obu stron..i potomnym ku przestrodze..

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Pisałem już gdzieś tam wcześniej..z racji wykonywanego zawodu, ja widziałem wojnę na żywo.
    nie zazdroszcze.. widzialam balkanski krajobraz juz po zakonczeniu wojny, kupe lat po zakonczeniu.. chyba najwieksze wrazenie zrobily na mnie cmentarze w mostarze..umiejscowione na kazdym skwerku, parku, doslownie na kazdym klombie..bo brakowalo juz miejsc.. wysiedlone wsie, postrzelane domy, popalone cerkwie, koscioly i meczety..mimo ze tereny dosyc odlegle i kulturowo i klimatycznie, bedac tam caly czas mialam w oczach bieszczady, beskid niski, wolyn, akcje wisla.. tylko w przesunieciu czasowym- bo tam jeszcze zielsko nie zaroslo ruin i prawie kazdy tubylec pamieta.. najstraszniejsza jest chyba wlasnie wojna domowa, taka jak w bieszczadach czy na balkanach, bo niezaleznie jak sie potoczy to nie ma zwyciezcow , sa tylko pokonani , przez samych siebie...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 10-02-2009 o 17:26
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

...i o ile ofiary wcześniej nie były zbrodniarzami.
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Mnie jak i myślę, że w zasadzie większości osób wypowiadających się tutaj albo nawet wszystkim, chodzi tylko o pamięć, o tym, co spowodowało te tragedie, co było atakiem a co odwetem/obroną.
    I na pewno nikomu nie chodzi o budzenie nienawiści czy chęci odwetu, ale tylko o pamięć.

Te piękne pomniki upamiętniające pamięć obu stron można skomentować tak: mądry głupiemu ustępuje.

Jeśli mogę coś wtrącić, według mnie ówcześni Polacy a Ukraińcy to zupełnie inna kategoria. I wyszukiwanie tych złych w ogóle Polaków to małe nie porozumienie.
    Nasi żołnierze, co by tu nie mówić mieli zasady. Np. w jednym z linków tutaj przytoczonych można przeczytać o rozstrzelaniu jednego ze swoich żołnierzy za niesubordynację czyli za dopuszczenie się zabicia Ukraińców. U ówczesnych Ukraińców to do nie pomyślenia za ‘wymyślne’ tortury Ukraińcy jeszcze nagradzali.
    W jednym z roczników Wierchów czytałem o oddziale polskich partyzantów działających w obrębie Rabki. Dowódca oddziału zastrzelił swojego człowieka, bo ten się opił, partyzanci nie pili. U ówczesnych Ukraińców, to również nie do pomyślenia, siedząc wygodnie w fotelu myśląc, że ma się racje i pisząc te słowa ciężko stwierdzić czy ówcześni Ukraińcy w ogóle trzeźwieli.

A usprawiedliwianie pijaństwa jak to ma nieraz miejsce tym, że to wojna i tym podobne baniańki to głupota.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Wszystkim, którzy zbyt mocno wierzą w nieskazitelność i czystość polskiego podziemia zbrojnego polecam "Do Piachu" Tadeusza Różewicza (przede wszystkim w wykonaniu teatru Prowizorium)... Kawał sztuki mięsa. Trudno być człowiekiem w czasach zarazy.

Ja nie wierze w nieskazitelność polskiego podziemia. Zwróciłem tylko uwagę, że za co karali Polacy swoich ludzi, za to Ukraińcy nagradzali swoich ludzi.

A co do "Do Piachu" Tadeusza Różewicza, nie wypowiem się, ponieważ na sztuce nie znam się.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Kilka książek o tworzeniu się Polski po 18r przeczytałem i skłaniam się do takiej refleksji ( bardzo kontrowersyjnej)
    Teza Dmowskiego , ze kresy będą Polskie tylko poprzez polonizację ( w pełni tego znaczeniu ) ludności tam zamieszkałej była słuszna ; a nie układy Piłsudzkiego z Petlurą - jeśli była by wprowadzona w życie uchroniła by dziesiątki tysięcy Polakó od eksterminacji.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez oligocenmaster Zobacz posta
    [FONT=Tahoma]I wyszukiwanie tych złych w ogóle Polaków to małe nie porozumien Np. w jednym z linków tutaj przytoczonych można przeczytać o rozstrzelaniu [ednego ze swoich żołnierzy za niesubordynację czyli za dopuszczenie się zabicia Ukraińców. ]
    znaczy polacy ukraincow wogole nie zabijali, a ci ktorzy sie tego dopuscili byli rozstrzeliwani za niesubordynacje????:

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)