Strona 2 z 47 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    Demony demonami, ale zbrodniarzom jakiejlkolwiek narodowości i z jakiejkolwiek organizacji by oni nie byli nie należy stawiać żadnych pomników a już w szczególności tych, które ws swoim przekazie mają fałszować historię.
    - tak dla przypomnienia czym była UPA
    Nooo. Zacznijcie taką akcję od swojaków. Zaczyna to śmierdzieć nacjonalizmem.

Dajcie sobie ludziska spokój - w tamtym rejonie działało wiele zbrodniczych organizacji. Z naszym rodowodem (jedynie słusznym) też?
    Hę?

P.s.
    Żołnierz - żołnierzem. Nie On tworzył ideologię. Lecz w ramach tejże ideologii musiał ginąć.
    Ktoś Was zwolnił z myślenia?

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    P.s.
    Żołnierz - żołnierzem. Nie On tworzył ideologię. Lecz w ramach tejże ideologii musiał ginąć.
    Ktoś Was zwolnił z myślenia?
    Ktoś,kto mordował niewinnych ludzi, kobiety i dzieci nie jest żołnierzem, jest zwykłym zwyrodnialcem, nikt też go nie zwolnił z myślenia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Administracja terenowa ma nikłe środki i mozliwosci powstrzymania tego ciagłego importowania lotrów upowskich. Granica- to sprawa panstwa,a panstwo prowadzi politykę,za ktorą przed 1939 rokiem,czy po 1945,szło się pod scianę lub dostawalo się dożywocie za zdradę państwa. W najlepszym razie róznych szajbusów polityki należy od niej odsunącc albo leczyć. Powiem krótko: wina leży po stronie państwa. A diabeł OUN-UPA nie śpi bynajmniej i ostrzy siekiery!
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    . A diabeł OUN-UPA nie śpi bynajmniej i ostrzy siekiery!
    dokładnie.... kolego - święte słowa !
    Widać to szczególnie w zachodniej Ukrainie - gdzie populiści ze "swobody" próbują zbić kapitał polityczny na gloryfikacji upa i podżeganiu do nienawiści do Polaków........ ale to już temat na inną dyskusję ...

pozdrawiam
    http://www.lwow.com.pl/

“Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże zapomnij o mnie” – Adam Mickiewicz ( i )

http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/index.htm

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Na szczęście na Ukrainie obudzono się i zaczęto walczyć z faszystami:

28 lipca rozpoczął się proces sądowy zainicjowany pozwem liderki postępowych socjalistów, doktora nauk ekonomicznych, posła II i III kadencji Natalii Witrenko, przeciwko dekretowi prezydenta Ukrainy Wiktora Juszczenki, w którym uznano kolaborantów z OUN-UPA i formacji militarnych takich jak SS "Galicja", "Nachtigall, "Roland" i wszelkiego rodzaju zbrodniczych nacjonalistycznych band za "bojowników o niepodległość Ukrainy".
    Jest rzeczą oczywistą, że prezydent przekroczył swoje uprawnienia i wydał dekret niezgodny z konstytucją.

Dekret kompromitujący Ukrainę w oczach społeczności światowej, która wzburzyła się widząc bezczelność, chamstwo, faszyzm prezydenta Ukrainy. Juszczenko swoim dekretem nadał zwolennikom nazistowskich Niemiec - ukraińskiej krwawej bestii faszystowskiej - status prawny tzw bojowników o niepodległość Ukrainy. Neonazista Juszczenko zlekceważył werdykt Międzynarodowego Trybunału w Norymberdze, normy prawa międzynarodowego, dziesiątki rezolucji ONZ, które muszą być wykonywane na całym świecie i na Ukrainie także. Maniakalnego miłośnika ukraińskich faszystów nie powstrzymało 27 mln ofiar obywateli radzieckich, którzy zginęli na froncie, którzy byli torturowani w obozach koncentracyjnych, rozstrzelani przez niemieckich nazistów i ich pomocników z OUN. Jego amoralnej duszy nie wzruszyły dziesiątki tysięcy zamordowanych dzieci, setki tysięcy wyrżniętych przez nacjonalistów ukraińskich Rosjan, Ukraińców, Żydów, Cyganów, Polaków, w tym także jeńców wojennych.
    W trakcie procesu Natalia Witrenko przedstawiła dziesiątki dokumentów archiwalnych z różnych krajów, które niewątpliwie pokazują barbarzyństwo i zbrodniczość OUN-UPA, bezwzględne bestialstwo, pokorne posłuszeństwo wobec nazistowskich Niemiec.

Więcej
    http://www.isakowicz.pl/index.php?pa...d=126&nid=3301

lucyna
    Guest

Misiu, zbrodnia jest zbrodnią. Ktoś kto z zimną krwią mordował bezbronnych jest zbrodniarzem. Historii nie zmienisz. Wybacz ale nie jestem istotą zwolnioną z myślenia i w nosie mam polityczną poprawność. Nie poczuwam się do nacjonalizmu, wprost przeciwnie brzydzę się nim. Czy każdy kto ma inne zdanie niż gloryfikacja UPA, a stawianie pomników jest gloryfikacją jest nacjonalistą? Może ktoś chce abyśmy byli tak traktowani?
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 02-12-2008 o 11:12

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Lucija
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Misiu, zbrodnia jest zbrodnią.....
    A czy ja w innym wątku nie powiedziałem/napisałem cosik w tym stylu?
    Ktoś kto z zimną krwią mordował bezbronnych jest zbrodniarzem. Historii nie zmienisz.
    Czyli co? Stosujemy jedną miarkę do tego co było i jest? Vide Irak i Afganistan, gdzie bardzo skutecznie wprowadzamy katolicką mętalność!!!
    ...Wybacz ale nie jestem istotą zwolnioną z myślenia i w nosie mam polityczną poprawność.
    A czy ja coś takiego Tobie sugerowałem?
    Odwoływłaem się do pseudo-świadomości - tej kreowanej przez wszelakiej maści media.
    ... Nie poczuwam się do nacjonalizmu, wprost przeciwnie brzydzę się nim. Czy każdy kto ma inne zdanie niż gloryfikacja UPA, a stawianie pomników jest gloryfikacją jest nacjonalistą? Może ktoś chce abyśmy byli tak traktowani?
    No i właśnie pokazałaś, że jesteś nacjonalistką!

P.s.
    Nie podejmuję się dalszej polemiki w tym temacie - każdy musi dojrzeć do czegoś!

Nie mniej pozdrawiam jak zwykle wszystkich

lucyna
    Guest

Thumbs down Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

No i właśnie pokazałaś, że jesteś nacjonalistką!
    Boh pomyłuj.

Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Rzeszów

Zapewne wiele osób nie zgodzi się ze mną, ale spróbujmy podejść do tematu obiektywnie. Tak naprawdę mordy na ludności cywilnej nie były jednostronne. Co prawda w wykonaniu Ukraińców były one bardziej okrutne, ale nie tylko oni zabijali. Warto też wziąć pod uwagę to, że oni wierzyli, że w ten sposób mogą mieć swój kraj. Co prawda wybrali nie najlepszą metodę, ale w świadomości prostych ludzi była to jedyna metoda. Tak naprawdę więc walczyli o swoją wolność, której nie mieli od wieków. Do dziś zresztą na Ukrainie UPA jest tym czym dla nas jest AK. Sam nieco się zdziwiłem będąc w tym roku na Pikuju i widząc ukraińskich harcerzy stojących dumnie z flagą banderowców. Nie popieram oczywiście tego co robiło UPA, próbuję to jedynie zrozumieć. Mam też świadomość, że osoby których bezpośrednio dotknęły tamte wydarzenia nie mogą być obiektywne i rozumiem to, gdyż gdyby ktoś z mojej rodziny zginął właściwie tylko dlatego, że był polakiem nie pozostało by mi to obojętne i z pewnością stanąłbym po jednaj ze stron muru.
    Co do pomnika zaś to może warto by było go zostawić w spokoju, badź co bądź jest to pamiątka historyczna. Zniszczyć jest łatwo ...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Czyli co? Stosujemy jedną miarkę do tego co było i jest? Vide Irak i Afganistan, gdzie bardzo skutecznie wprowadzamy katolicką mętalność!!!
    jak nie zauważyłeś to za to, że nasi ostrzelali wioskę cywilną i zabili kilkoro cywilów to teraz mają sprawę w sądzie i pójdą lub już siedzą (część przynajmniej) więc o czym Ty mówisz w ogóle???
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)