Strona 30 z 47 PierwszyPierwszy ... 20 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 40 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Orsini, http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1735623,2,13.html, tak, jestem na tym zdjęciu konkretnie, Siemuszowa, prace remontowe na cmentarzu greckokatolickim, VIII 2008, po prawej stronie, w okularach, to ja we własnej osobie, a związku z Chryszczatą nie ma to żadnego, to tak gwoli ścisłości i informacji...
    Duszko,
    tak, grożono mi nie raz, ale nie publicznie, i owszem, to mnie przeraża..., ale ci grożący nie byli aż tak bezmyślni, żeby zostawić ślad w postaci linku...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Szymon i owszem MA związek i ja to już napisałam-związek jest taki, że najprawdopodobniej znasz właściciela tej galerii internetowej. A on skolei był przy budowie "pomniczka", więc związek jest i to duży. Jeśli by tylko odpowiednie władze chciały oczywiście odszukać budowniczych to mają jak na dłoni podane...

PS_ gdzie WY macie te wpisy z groźbami, bo ja jakaś ślepa jestem i ich nie widzę???
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    Szymon i owszem MA związek i ja to już napisałam-związek jest taki, że najprawdopodobniej znasz właściciela tej galerii internetowej. A on skolei był przy budowie "pomniczka", więc związek jest i to duży. Jeśli by tylko odpowiednie władze chciały oczywiście odszukać budowniczych to mają jak na dłoni podane...

PS_ gdzie WY macie te wpisy z groźbami, bo ja jakaś ślepa jestem i ich nie widzę???
    Wpisów z groźbami na tej liście nie ma ale one są częste w tej "branży", coś o tym wiem.

Zamieszczenie na galerii Stefka z Kuzminy, obok zdjęć pomników UPA zdjęcia z Szymonem jak restauruje zabytek jest raczej próbą wciągnięcia go w te sprawy. A co jak co, Szymon odżegnuje się od polityki. Raczej myślę, że ten kto umieścił te zdjęcia w tej galerii w takiej kompilacji - zrobił świadomą prowokację. Kontekstowo zdjęcie z Szymonem do zdjęć UPA nie pasuje. Te galerię mógł postawić ktoś, kto kogoś bardzo nie lubi. Ja uważam, że ktoś w jednym szeregu zestawił celowo zdjęcia z pomników UPA i jakieś zdjęcia prywatne z obozu Szymona, żeby go zniesławić, albo osoby tam będące. Mam swoje podejrzenia, ale nimi się z oczywistych względów nie podzielę.

I uwaga techniczna, możliwe też, ze ktoś w tym towarzystwie wolontariuszy restaurował pomniki UPA, ale jeśli, to tylko restaurował. Z pewnością - nie stawiał go. Bo pomnik Starucha w Werhracie i pomnik na Chryszczatej są wykonane profesjonalnie, z tego samego szablonu, a ustawienie i wykonanie ich wymagało sprzętu - ciągnika i niemałych nakladów. Wolontariusze Szymona są zwyczajnie młodzi, biedni jak myszy kościelne, mają dużo entuzjazmu a kasy nie. Zatem nie ten adres.

Bronię cię Szymon, bo uważam, że w tym jest prowokacja, i że ktoś ci chce przypiąc łatę. A mogę to napisać, bo cię znam. Za ciebie to ja mogę w ciemno gwarantować. Dobrze cię znam i wiem co myślisz. Gwoli uczciwości za wolontariuszy nie, bo wiem o nich tyle co z naszych rozmów.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 11-05-2009 o 04:07

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    Orsini, http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1735623,2,13.html, tak, jestem na tym zdjęciu konkretnie, Siemuszowa, prace remontowe na cmentarzu greckokatolickim, VIII 2008, po prawej stronie, w okularach, to ja we własnej osobie, a związku z Chryszczatą nie ma to żadnego, to tak gwoli ścisłości i informacji...
    Duszko,
    tak, grożono mi nie raz, ale nie publicznie, i owszem, to mnie przeraża..., ale ci grożący nie byli aż tak bezmyślni, żeby zostawić ślad w postaci linku...

Chyba nie wszyscy kamieniarze podchodzą do swojej pracy tak jak Taras Boroweć . Ale mnie zastanawia fakt inny, że ktoś pozostawił po sobie te wszystkie zdjęcia (Stefania, mniemam ma chyba tylko dostęp do ekskluzywnych forów) jako oczywisty dowód złamania prawa przez przedstawiciela władzy w terenie. Nadleśnictwo prawdopodnie wiedziało od początku o budowlanej samowolce. Miejscowi ksieża też raczej mają świadomośc z konsekwencji stawiania kapliczek. Nie znam ich osobiście ale podobni są jeden do ks. Falenczaka, drugi Żurawia i Wienca. Coraz bardziej to wydarzenie zakrawa na jakąś gigantyczną prowokację w którą uwikłano miejscową społeczność ukraińską?
    Ostatnio edytowane przez duszka_mala ; 10-05-2009 o 20:00

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A to pewnie rosyjscy agenci wszystko zorganizowali...
    dlatego może by się ktoś zajął wyjaśnieniem kto i dlaczego postawił "pomniczek".
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

dlatego może by się ktoś zajął wyjaśnieniem kto i dlaczego postawił "pomniczek".

Co tu wyjaśniać, jak mawiał pewien satyryk - "albo kretyn albo prowokator", albo jedno i drugie
    Ostatnio edytowane przez duszka_mala ; 10-05-2009 o 20:34

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

A swoją drogą solidna robota, musieli się chłopcy natrudzić.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

W UPA byl staly deficyt personelu medycznego. Najpierw upowcy ratowali życie Żydom ofiarowując pracę lekarzy, po 1944 w kolejce ustawili się Niemcy
    Helmut Krauze ps. Marian - lekarz UPA ur. 30 01 1913 k Aachen, wiosną 1945 zostal uwolniony przez UPA z obozu w Pikulicach ; Wilhelm Welnike ps. San - lekarz UPA, do lipca 1947 pełnił funkcję lekarza w sotni Kryłacza, we wrześniu 1947 wraz z sotnią Burłaki przedostal sie do amerykańskiej strefy okupacyjne.

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Łapi, dziękuję za uświadamianie forumowiczów, że z pomnikiem na Chryszczatej nie mam nic wspólnego, bo w rzeczy samej nie mam.
    Widzicie, właśnie z powodów, o których pisze Łapi nie przepadam za mediami. Bo ktoś może zrobić zdjęcie, a później w kontekście dowolnym publikować. Ani ja, ani tym bardziej Magurycz, nie zajmuje się pomnikami.
    Zajmowaliśmy się cmentarzem wojskowym z I wojny światowej, nr 59, na Przysłupie, koło Nowicy, także cmentarzem z tej samej wojny w Bukowcu nad Sanem, i symbolicznym nagrobkiem żołnierzy ukraińskich w Roztoce koło Kuźminy. którzy zginęli we Włoszech w 1866 roku i to tyle... reszta to zwykłe, wiejskie cmentarze...
    W Siemuszowej prowadziłem prace na cmentarzu greckokatolickim. Te prace zorganizowało miejscowe stowarzyszenie. Owszem, wiem kto jest na tych zdjęciach, ale żadnego Stefka z Kuźminy nie kojarzę...
    Łapi, atencja dla cmentarzy greckokatolickich wynika z geografii nie ideologii, fascynacji pozorną pustką, która te 25 lat temu nas pociągała, sam mnie nią "zarażałeś" w jakimś stopniu, choćby pożyczając mapy, których do dziś ci nie oddałem, za co przy okazji przepraszam.
    Magurycz to idea, nie ideologia, a cmentarzy którymi warto byłoby zająć się - jak sam wiesz - setki, jak choćby ten, który mieliśmy okazję odwiedzić w Małej Berezowicy...
    Dzień bez cmentarza, to dzień stracony..., wiesz, mój dom "okalają" cmentarze, na cmentarzu człowiek wie, że żyje:):):), byłem na cmentarzu i w piątek, i w sobotę, i w niedzielę, będę i dziś...

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    fascynacji pozorną pustką, która te 25 lat temu nas pociągała, sam mnie nią "zarażałeś" w jakimś stopniu, choćby pożyczając mapy, których do dziś ci nie oddałem, za co przy okazji przepraszam.
    no tych map to żałowałem, bo pełny komplet był w unikalnej skali 1:25 000, sam wyrwałem je kombinując straszliwie (tajne/poufne) z Instytutu Kartografii na harcerskie papiery... Poszedł wtedy na to cały majątek biednego uczniaka z paru miesięcy. Ale już i tak brakuje czasu, żeby chodzić tak na bakier ze szczytu na szczyt. Bardziej tobie się przydadzą bo teraz też 25tek na lekarstwo...

Tego Jezusa z Wisłoka Wielkiego to ci przywiozę w czerwcu bo w maju jestem już przykuty.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)