Strona 34 z 47 PierwszyPierwszy ... 24 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 44 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

No cóz ja na to poradzę, że potrafię oddzielić szacunek do symboli religijnych od historii, propagandy i polityki.
    Oczywiście wiem że powinienem iść za tłumem i spalić jakąś cerkiew, może ze dwie macewy roztrzaskać. Wówczas byłbym cool. Ale za stary jestem. Taki juz ze mnie "szczytujący hipokryta"
    Przecież nikt nie namawia do zemsty. Chodzi tylko o pamięć ofiar i rozróżnienie ich od oprawców. W sytuacji gdy odmawia się na Ukrainie postawienia krzyża na mogiłach ofiar (dla sprawiedliwości gdzieniegdzie to się udaje np. Rumno, Huta P., Janowa Dolina) to szczytem bezczelności jest podstępne i nielegalne ustawianie pomnika i krzyży dla morderców i zbrodniarzy i w dodatku rozpuszczanie kłamstw jakoby "wycieczka z Kanady" je ustawiła. Poza tym kolejne kłamstwa o znajdującym się tam jakoby szpitalu. To bezradność polskich władz wymusiła taką a nie inną reakcję sprawców.

Szanuje Twoje osobiste zdanie ale i ty uszanuj, że mogę się z nim nie zgadzać.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

kiedys sie zastanawialam jak to mozliwe ze polacy i ukraincy zaczeli sie nagle nawzajem mordowac, ze przyszedl taki moment w historii ze sasiad zarzynal sasiada, ze w ludziach sa takie poklady nienawisci do drugiego tylko dlatego ze tamten "nie jest nasz"..

czytajac te watki nie mam juz watpliwosci.. czasu troche minelo ale ludzie sie nic nie zmienili.. przeciez wpuscic tu jeszcze kilku podjaranych nacjonalizmem ukraincow i bysmy mieli powtorke z rozrywki...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

gdzieś niedaleko Chryszczatej...
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009

W tych aktach pamięci jest zawarty szacunek dla zmarłych i pokora wobec
    śmierci i przemijania.

Wieniec z żółto - niebieskich kwiatów jest bardziej wymowny, niż najgłośniejsze hasła skandowane przez żywych.

Nie ma w tym upamiętnieniu agresji i natrętnego przypominania ... jest to raczej cicha prośba skierowana do potomnych. ....

Wierna pamięć jest spokojna i cicha , bo niesie ukojenie i świadomość, że jest potrzebna nam wszystkim, niczym orzeźwiajacy deszcz i codzienna kromka chleba ....

Tak to odbieram ...

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez Joanna Zobacz posta
    W tych aktach pamięci jest zawarty szacunek dla zmarłych i pokora wobec
    śmierci i przemijania.

Wieniec z żółto - niebieskich kwiatów jest bardziej wymowny, niż najgłośniejsze hasła skandowane przez żywych.

Nie ma w tym upamiętnieniu agresji i natrętnego przypominania ... jest to raczej cicha prośba skierowana do potomnych. ....

Podpisuję się pod taką manifestacją pamięci jaką pokazał Marcin i takim rozumieniem zawartym w refleksji Joanny. Te zdjęcia pokazują jak można spokojnie to zrobić. Obeznani z tematem wiedzą kto tam leży, ale taki sposób upamiętnienia nie budzi nowych demonów po jakiejkolwiek ze stron. Niech choćby w taki sposób uda nam się upamiętnić polskie ofiary OUN-UPA na Ukrainie, a konflikt zacznie prawdziwie wygasać. Jeśli to by udało się rozwiązać, problem jest w już tylko w skali - ok 120 ukraińskich upamiętnień w Polsce i ok 1800 upamiętnień na Ukrainie wg Powroźnika.

I wieniec spod Stanisławowa, od Łemków przesiedlonych tam z naszego Beskidu Niskiego, może zamieszkałych dziś akurat w Korościatynie, rodzinnej wsi księdza Isakowicza-Zaleskiego, gdzie właśnie Łemkowie dziś mieszkają?

Jest konieczność stosowania takich dróg, bo pomimo że w podstawowych historycznych kwestiach porozumienia nigdy nie będzie, to dróg porozumienia należy szukać ponad podziałami...
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 13-07-2009 o 13:25

diabel-1410
    Guest

cicha pamiec o zmarłych jest ładna ale polecam artykuł w GW4-5lipca-\Co łączy polską policję z gestapo i NKWD.Nasi politycy zapominają chyba w imie poprawnosci politycznej ze kto ma miekkie serce ten ma twardą dupę

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009

diabel - 1410 napisał "polecam artykuł w GW4-5lipca-\Co łączy polską policję z gestapo i NKWD"
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Właśnie o tym piszę . Cicha pamięć - to min ugruntowana stabilność własnych racji.
    Nasi historycy i historycy ukraińscy nad tym pracują.

Nie mogą w swoich odkryciach, nie uwzględniać faktów jakie miały miejsce.

A wyborcza chyba nawiązuje do innych faktów. Mówi o policji polskiej sprzed 1939 ..nie wiem czy myślimy o tym samym artykule (?)

Natomiast ukraińscy politycy powinni się odnieść również do takich rewelacji
    (podaję tylko jeden przykład)

"13.041946 r. kureń Żeleźniaka dokonał napadu nastację kolejową w Uhnowie pow. Tomaszów i kompanie WP ochraniającą przygotowany do wyjazdy transport ludności ukraińskiej. (.....) Spalono (UPA) dziesieć wagonów kolejowych, w których zginęło 18 osób cywilnych- Ukraińców. A. Szcześniak " Ukraińskie podziemie w Polsce i jego zwalczanie w okresie 6.44- 3.47 WAP W-wa 1967 s 266. "
    Takich materiałów jest setki i to zarówno po polskiej jak i ukraińskiej stronie. ....

Nie będę przytaczać innych przykładów, chodzi tylko o to , że ten świat ukraińskich bohaterów ( i naszych także ) nie jest taki , jakby tego chciały te najgłośniej krzyczące niektóre ugrupowania polityczne .

Prawdziwa pamięć jest cicha i zmusza do pochylenia głowy...

Bieszczadnik Awatar Wojtek1121
    Na forum od
    07.2005

Dziś przechodziłem w okolicy pomnika, zdjęcie wykonałem z ukrycia z większej odległości modlących się przy szczątkach obelisku.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

diabel-1410
    Guest

miałem na myśli ten sam artykuł i wiem jedno -dopuki w historie mieszaja sie politycy chcacy poprawic swoj wizerunek to nie jest to historia tylko zbijanie kapitalu politycznego.historia niech zajmuja sie historycy nie politycy,a dopoki tak nie bedzie to gdzies w glebi nas wszystkich bedzie dalej buzowała nienawisc i pogarda do innych nacji i vice versa.
    Wojtku -modlącym się nie dziw znam sporą społecznosc ukrainska-mieszkaja w okolicach Dobrego Miasta chcącą powrocic do swoich starych siedzib.wszak nie wszyscy zostali deportowani na strone ukrainska,co mnie osobiscie cieszy
    Ostatnio edytowane przez diabel-1410 ; 05-07-2009 o 22:07

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Sejm przyjął przez aklamację, czyli nikt z obecnych na sali sejmowej nie wychylił się z głosem przeciw, czy też wstrzymującym się. Ci co ewentualnie chcieli przeciw zagłosować może woleli nie przyjść na salę (może nawet nie było takich!?). Determinacja Kresowiaków i ludzi ich wspierających dała wreszcie owoce. Daje to też dobry prognostyk w odczarowaniu tematu tabu dla bublikatorów i dla oponentów tego tematu. Miło mi było czytać ten wątek na Forum i śledzić determinację w przekazie prawdy przez kilku Forumowiczow. Może da to owoce w postaci prawidłowego odbioru o co walczyli Kresowiacy.
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)