Strona 43 z 47 PierwszyPierwszy ... 33 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Ech ludzie ależ w was obawy i lęku-gdy widzę takie zachowania(neonazistowskie)to biję jak w bęben bo to moje prawo uważam.Ci ludzie to najgorsze bydło niezależnie od tego jaki kolor flagi reprezentują.A wiedzcie jedno do takich bydlaków tylko przemoc przemawia.Ci myślący że można ich przekonać postami,ew dobrym słowem z góry skazani są na porażkę.Zawsze można wziąć przykład z zaboru Austrii i Czechosłowacji pod koniec lat 30
    a co masz dokładniej na myśli pisząc aby wzorować się na sąsiadach ??
    Ostatnio edytowane przez Biały 13 ; 16-07-2010 o 13:35

diabel-1410
    Guest

Napisałem niedokładnie-miałem na mysli to że pozostałe kraje Europy chcąc za wszelką cenę utrzymac pokój godziły się na wszystkie kroki Hitlera a jak to się skończyło wszyscy wiemy

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Historia uczy jakich błędów nie popełniać, ale co do pomników sądzę że prędzej "bieszczadnicy" będą mogli cokolwiek z tym zrobić.

Prędzej dzięki nam takie rzeczy mogą zostać usunięte bo samorządy robią to bardzo powoli lub wcale...jakiś czas temu dostałem informacje że jest około 60 takich pomników. Ta liczba się nie zwiększa i nie zmniejsza. Na miejscu gdy zostanie "usunięty" taki pomnik powstaje kolejny ...

Dlaczego się wpuszcza takie osoby?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez Biały 13 Zobacz posta
    Dlaczego się wpuszcza takie osoby?
    Gdzie się przepraszam wpuszcza?
    Jeśli to są ludzie mieszkający w Polsce
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

"Po co oczy jak nie widzą po co uszy jak nie słyszą"

Po twojej wypowiedzi aż mi ręce opadły. toż ty Telewizji nie oglądasz, gazet nie czytasz a internet od święta. ... Nie będę ci tłumaczył bo osoba która nie chce zrozumieć to nie zrozumie. Mam nadzieję że kiedyś na twej drodze staną i w ten czas zastanowisz się o tym co pisze.

Bieszczadnik Awatar Wojtek1121
    Na forum od
    07.2005

Wczoraj przechodziłem koło pomnika i zastałem jedną kobietę która się modliła.Na mój widok szybko się oddaliła.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Nowa Sarzyna

Cytat Zamieszczone przez Wojtek1121 Zobacz posta
    Wczoraj przechodziłem koło pomnika [...]
    Wojtek, mógłbyś podać współrzędne tego zniszczonego pomnika?
    Pozdrawiam Jano

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Cytat Zamieszczone przez Wojtek1121 Zobacz posta
    Wczoraj przechodziłem koło pomnika i zastałem jedną kobietę która się modliła.Na mój widok szybko się oddaliła.
    hm... myślę , że w modlitwie w miejscu gdzie zginęli ludzie ( nawet ci z upa) nie ma nic złego.... tego nie można potępiać - Walczymy z nielegalnym gloryfikowaniem upa i ich mordów w Polsce- wystarczy , że na Ukrainie jest to robione !!!
    http://www.lwow.com.pl/

“Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże zapomnij o mnie” – Adam Mickiewicz ( i )

http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/index.htm

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

i tu masz rację ! ....martwych nie ma co się bać.A każdemu należy się pochówek. Modlitwa. Nie ważne na jakiej wojnie polegli.i w imię jakich racji.
    w obliczu śmierci wszyscy jesteśmy równi.nie ma nacji, poglądów.................

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Ciekawy artykuł o Ukraińskich grobach i pomnikach w Polsce, o ile upamiętnienie petlurowców nie budzi żadnych zastrzeżeń to końcówka tekstu od strony 130 o grobach upowców to już szok.
    http://ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=25095

W Wasylowie (gm. Ulchówek) na obrzeżu cmentarza prawosławnego znajduje się mogiła zbiorowa poległych członków UPA. Ma ona formę kopca ziemnego o wym. 2,5 x 2,5 m z dwoma drewnianymi krzyżami. Na niższym krzyżu znajduje się metalowa tablica z napisem w języku ukraińskim: TU SPOCZYWA 13 BOJOWNIKÓW,KTÓRZY POLEGLI WE WRZEŚNIU 1946 R. ZA WOLNOŚĆ UKRAINY, BOHATEROM SŁAWA (plus żółty tryzub na niebiesko-żółtym polu).

Na cmentarzu w Wierzbicy (gm. Lubycza Królewska) znajduje się zbiorowa mogiła poległych z UPA w latach 1942–1952. Na mogile emigracyjne środowiska ukraińskie z Kanady w 1995 r. postawiły kamienny pomnik z napisem w języku ukraińskim: W WALCE ZA WOLNOŚĆ UKRAINY WE WSI WIERZBICA I Z RÓŻNYCH ODDZIAŁÓW UPA ZGINĘŁO PONAD 100 OSÓB. WIECZNA IM PAMIĘĆ.

W Hruszowicach (gm. Stubno) pomnik UPA zlokalizowany jest na cmentarzu komunalnym. Ma on formę stylizowanej bramy – łuku triumfalnego złożonego z dwóch elementów połączonych tryzubem (pomnik wysokości ok. 4 m wykonany jest z piaskowca). U stóp pomnika znajduje się tablica z napisem w języku ukraińskim: CHWAŁA BOHATEROM UPA BOJOWNIKOM ZA WOLNĄ UKRAINĘ. Poniżej napisu umieszczono cztery tablice z napisami: KUREŃ „ŻELAŹNIAKA”, KUREŃ „KONIKA-BAJDY”, KUREŃ „BERKUTA”, KUREŃ „RENA”.

W tekście jest tego dużo więcej. Zdjęcia z Lubyczy Królewskiej są chyba znane? wystarczy wpisać w google lubycza królewska upa, makabryczne zdjęcia pomordowanych Polaków z pociągu. Druga sprawa typu bzdury o bojownikach o wolną Ukrainę. Czy faszystowskie państwo może być wolne? Czy faszystowskie Włochy czy Niemcy były wolne? Na pewno nie dla wszystkich, nie dla mniejszości narodowych nie dla ludzi z innymi poglądami. Państwo Polskie tolerując taką samowolkę akceptuje de facto faszyzm/nacjonalizm, typowy przykład strzału we własną stopę

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)