Strona 71 z 75 PierwszyPierwszy ... 21 61 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez batmanek Zobacz posta

Na Twoim miejscu nie chwaliłbym się takimi pomysłami ani nie opisywał ewentualnych "usunięć" ...... Z przyjaźni to piszę..... Nawet to forum odwiedzają osoby z określonymi pro-nacjonalistycznymi ukraińsko poglądami.... A nie wiadomo co takiej fanatycznej hołocie do głowy strzeli i jak mogą się mścić.
    pozdrawiam
    Słuszna jest twa przestroga, lecz pamiętaj iż "odpowiednie sposoby usunięć" - co za tym się kryje?
    Większość tych pomników jest postawiona nie zgodnie z polskim prawem, tzw. samowolka budowlana. Dzięki wspólnym i "rzetelnym" wysiłkom (foty, lokalizacje) można je w odpowiedni sposób usunąć.

A te neonazistowskie bojówki które tu wchodzą mogą mnie pocałować w pompkę. trudno mi określić stan wku...enia na zaistniałą sytuacje, jak i krótkowzroczność tych osób które wystawiają i czczą tych barbarzyńców.

PS: nie pro-nacjonalistyczne tylko neonazistowskie. Nacjonalizm nic nie ma wspólnego z Banderą, UPA, OUN - jest to pokrywająca się lecz różna linia myśli skrajnie prawicowej. Ja nie łącze tych dwóch podejść i prosiłbym o nie mylenie ich.

Bieszczadnik Awatar Wojtek1121
    Na forum od
    07.2005

Wczoraj przechodziłem koło pomnika i zastałem jedną kobietę która się modliła.Na mój widok szybko się oddaliła.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Keszowcy proszeni są u udanie się do wątku keszowego.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Nowa Sarzyna

Cytat Zamieszczone przez Wojtek1121 Zobacz posta
    Wczoraj przechodziłem koło pomnika [...]
    Wojtek, mógłbyś podać współrzędne tego zniszczonego pomnika?
    Pozdrawiam Jano

Bieszczadnik Awatar Wojtek1121
    Na forum od
    07.2005

Skręt N49 18.850 E22 07.851 później do góry ok.650m pomnik N49 19.183 E22 07.854 instrukcja http://www.youtube.com/watch?v=8suALYXoSos

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Nawet pali się znicz ;-))))))))))))))))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Cytat Zamieszczone przez Wojtek1121 Zobacz posta
    Wczoraj przechodziłem koło pomnika i zastałem jedną kobietę która się modliła.Na mój widok szybko się oddaliła.
    hm... myślę , że w modlitwie w miejscu gdzie zginęli ludzie ( nawet ci z upa) nie ma nic złego.... tego nie można potępiać - Walczymy z nielegalnym gloryfikowaniem upa i ich mordów w Polsce- wystarczy , że na Ukrainie jest to robione !!!
    http://www.lwow.com.pl/

“Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże zapomnij o mnie” – Adam Mickiewicz ( i )

http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/index.htm

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

i tu masz rację ! ....martwych nie ma co się bać.A każdemu należy się pochówek. Modlitwa. Nie ważne na jakiej wojnie polegli.i w imię jakich racji.
    w obliczu śmierci wszyscy jesteśmy równi.nie ma nacji, poglądów.................

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Ciekawy artykuł o Ukraińskich grobach i pomnikach w Polsce, o ile upamiętnienie petlurowców nie budzi żadnych zastrzeżeń to końcówka tekstu od strony 130 o grobach upowców to już szok.
    http://ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=25095

W Wasylowie (gm. Ulchówek) na obrzeżu cmentarza prawosławnego znajduje się mogiła zbiorowa poległych członków UPA. Ma ona formę kopca ziemnego o wym. 2,5 x 2,5 m z dwoma drewnianymi krzyżami. Na niższym krzyżu znajduje się metalowa tablica z napisem w języku ukraińskim: TU SPOCZYWA 13 BOJOWNIKÓW,KTÓRZY POLEGLI WE WRZEŚNIU 1946 R. ZA WOLNOŚĆ UKRAINY, BOHATEROM SŁAWA (plus żółty tryzub na niebiesko-żółtym polu).

Na cmentarzu w Wierzbicy (gm. Lubycza Królewska) znajduje się zbiorowa mogiła poległych z UPA w latach 1942–1952. Na mogile emigracyjne środowiska ukraińskie z Kanady w 1995 r. postawiły kamienny pomnik z napisem w języku ukraińskim: W WALCE ZA WOLNOŚĆ UKRAINY WE WSI WIERZBICA I Z RÓŻNYCH ODDZIAŁÓW UPA ZGINĘŁO PONAD 100 OSÓB. WIECZNA IM PAMIĘĆ.

W Hruszowicach (gm. Stubno) pomnik UPA zlokalizowany jest na cmentarzu komunalnym. Ma on formę stylizowanej bramy – łuku triumfalnego złożonego z dwóch elementów połączonych tryzubem (pomnik wysokości ok. 4 m wykonany jest z piaskowca). U stóp pomnika znajduje się tablica z napisem w języku ukraińskim: CHWAŁA BOHATEROM UPA BOJOWNIKOM ZA WOLNĄ UKRAINĘ. Poniżej napisu umieszczono cztery tablice z napisami: KUREŃ „ŻELAŹNIAKA”, KUREŃ „KONIKA-BAJDY”, KUREŃ „BERKUTA”, KUREŃ „RENA”.

W tekście jest tego dużo więcej. Zdjęcia z Lubyczy Królewskiej są chyba znane? wystarczy wpisać w google lubycza królewska upa, makabryczne zdjęcia pomordowanych Polaków z pociągu. Druga sprawa typu bzdury o bojownikach o wolną Ukrainę. Czy faszystowskie państwo może być wolne? Czy faszystowskie Włochy czy Niemcy były wolne? Na pewno nie dla wszystkich, nie dla mniejszości narodowych nie dla ludzi z innymi poglądami. Państwo Polskie tolerując taką samowolkę akceptuje de facto faszyzm/nacjonalizm, typowy przykład strzału we własną stopę

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Emi
    Ale co cię tak wzburzyło?
    Kiedyś tam nawet zapodałem zdjęcia z niektórych wymienionych miejscowości.
    http://forum.bieszczady.info.pl/show...ll=1#post73470
    Trzecie zdjęcie z Hruszowic
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)