Za sprawą Recona biegałem po linkach przez niego wklejanych aż wylądowałem dzięki fb... na uroczystości odsłonięcia pomnika w obwodzie rówieńskim w Młynowie. To nad czym teraz myślę, to czym są światy równoległe i staram się coś wymyślić bez zaglądania do wikipedii.
Pomnik w Młynowie odsłonięto dwa lata temu. Ot zwyczajna akademia(ciarki po plecach) z przemowami, patetycznymi wierszami na cześć, pieśniami o bojcach hierojach z karpackich lasów, przemowami znamienitych gości. Batko okadził pomnik i grzmiał, że parę metrów obok stoi pomni enkawudzistów, morderców naszych dzielnych nacjonalistów i teraz powinniśmy żywe kwiaty składać prawdziwemu bohaterowi Ukrainy itp, itd.
Zajmuje mnie zdanie wypowiedziane przez przedstawiciela Wierchownoj Rady, z partii Swoboda, Ołha Osuchowskiego. Mówi on o tym, że w roku 44 Żukow i Beria wydali rozkaz, który podpisał Stalin o deportacji ludności Zachodniej Ukrainy na Syberię. Gdyby nie 300 tysięczna armia UPA to plan ten by został zralizowany.
Ten argument został wyraznie podkreślony a moje pytanie w związku z tym brzmi: dlaczego o tym w Polsce się nie mówi?

Odpowiedz z cytatem