Strona 4 z 75 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 14 54 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez wild rover Zobacz posta
    Może masz racje i nie potrzebnie dzieliłem się swoim zdaniem:))
    Ale skoro już cała ta rozmowa się zaczęła to z chęcią się wybiorę by zobaczyć ów pomnik:)
    Natomiast Ukraińców i gestapowców nie wrzucałbym do jednego worka, bo ci pierwsi byli podobnie jak Polacy byli mieszkańcami tych ziem i ten teren równie dobrze mógł należeć do nich, Niemcy natomiast przybyli tu by grabić i niszczyć.
    Widzisz mieszkańcami tych ziem nie byli Ukraińcy ale ludność rusińska wyznania pierwotnie prawosławnego, a następnie grekokatolickiego. Moja Babcia była grekokatoliczką, a Dziadek Orłowski rzymokatolikiem mówiącym w domu gwarą chachłacką. Byli Ukraińcami? Bzdura.
    Nastepnią grupą byli Żydzi, a dopiero później Polacy.
    Tożamość ukraińska była wśród Bojków nowinką, prawie nie istniała na Łemkowszczyźnie. UPA mordowała także ludność autochtoniczną nie tylko Polaków.

Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Widzisz mieszkańcami tych ziem nie byli Ukraińcy ale ludność rusińska wyznania pierwotnie prawosławnego, a następnie grekokatolickiego. Moja Babcia była grekokatoliczką, a Dziadek Orłowski rzymokatolikiem mówiącym w domu gwarą chachłacką. Byli Ukraińcami? Bzdura.
    Nastepnią grupą byli Żydzi, a dopiero później Polacy.
    Tożamość ukraińska była wśród Bojków nowinką, prawie nie istniała na Łemkowszczyźnie. UPA mordowała także ludność autochtoniczną nie tylko Polaków.
    Racja trochę źle to ująłem, chodziło mi o to, że mieszkańcy tych ziem też niekiedy należeli do UPA, często wbrew własnej woli, nie mając wyboru. Ale tak czy inaczej ginęli ludzie. W czasie I wojny światowej grzebano także żołnierzy walczących po przeciwnej stronie. Później nic takiego już nie miało miejsca. Myślę, że jakkolwiek by nie było należy im się jakaś pamiątka. Zresztą nie o to chodzi. Skoro pomnik już stoi to po co go niszczyć. I bynajmniej nie bronię tu sprawców ludobójstwa, ale ludzi którzy zginęli.
    W każdym razie moją intencją od samego początku, bez względu na użyte później błędne, bądź też nie argumenty było to by nie niszczyć owego pomnika...
    Ostrzegano mnie by raczej omijać ten temat, lub podchodzić do niego bardzo delikatnie, ale najwyraźniej nie posłuchałem :)
    W każdym razie dziękuję za miłą i ciekawą rozmowę:)
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Pomniki (nagrobki) pomordowanych przez Polaków Rusinów można znaleć na wielu cmentarzach w Bieszczadach mi w Hoczwi (zdj. 1,2,3), czy Zawoju (zdj.4). Jeżeli chodzi o ten krzyż w Zawoju To S. Kryciński w Połoninach 2005 umieścił ciekawy suplement do "Słownika historyczno - krajoznawczego", w którym przytoczył okoliczności śmierci pani Pelagii.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 20-03-2010 o 12:55 Powód: wycięto offtop

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

...zdjęcie z Zawoju... coś nie mogę wysłać

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez wild rover Zobacz posta
    Racja trochę źle to ująłem, chodziło mi o to, że mieszkańcy tych ziem też niekiedy należeli do UPA, często wbrew własnej woli, nie mając wyboru. Ale tak czy inaczej ginęli ludzie. W czasie I wojny światowej grzebano także żołnierzy walczących po przeciwnej stronie. Później nic takiego już nie miało miejsca. Myślę, że jakkolwiek by nie było należy im się jakaś pamiątka. Zresztą nie o to chodzi. Skoro pomnik już stoi to po co go niszczyć. I bynajmniej nie bronię tu sprawców ludobójstwa, ale ludzi którzy zginęli.
    W każdym razie moją intencją od samego początku, bez względu na użyte później błędne, bądź też nie argumenty było to by nie niszczyć owego pomnika...
    Ostrzegano mnie by raczej omijać ten temat, lub podchodzić do niego bardzo delikatnie, ale najwyraźniej nie posłuchałem :)
    W każdym razie dziękuję za miłą i ciekawą rozmowę:)
    Pozdrawiam
    Dlaczego ostrzegano? To przyjacielskie forum na którym chciałabym Cie w imieniu Kolegów i swoim powitać.
    Poprostu mamy inne zdanie.

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Gdy - podczas tegorocznego Rajdu Internetowych Miłośników Bieszczad
    sir Bazyl zaciągnął mnie w to miejsce z krzyżami i obeliskiem ku czci UPA
    - to co zobaczyłem zamydliło moje myślenie.
    Jakim cudem można upamiętniać obronę podziemnego szpitala ??? czyjego szpitala ? obronę przed kim ???
    Tak sobie wówczas pomyślałem (i rzekłem) że najlepiej by było gdyby rozbudować to miejsce.
    Odtworzyć (na podstawie dokumentów) podziemne pomieszczenia i udostępnić je do zwiedzania.
    Pokierować odpowiednimi tablicami turystów zmierzających nad jeziorka.
    Pokazać przeciętnemu człowiekowi to miejsce i poinformować go że tu był szpital.
    Pełna informacja jaki szpital ?? Szpital dla tych co uważali że to nie jest Polska i walczyli bezwzględnie z tymi co uważali inaczej.
    Pozwoliłbym również, postawić obok tablice sponsorowane przez drugą stronę.
    Niech ludzie zobaczą to historyczne miejsce i niech zostawią swój osąd.

lucyna
    Guest

To było był stosunkowo dobrze zaprojektowany, 4 pomieszczeniowy bunkier.
    1. pomieszczenie: magazyny, kuchnia, snitariaty
    2. izba chorych
    3. izba rekonwalescentów
    4. izba personelu
    Mógł pomieścić max 25 osób. Personel medyczny: lekarz, sanitariusz, 2 pielęgniarki.
    Oprócz tego, że był szpitalem także pełnił funkcję magazynu broni. Został zniszczony, bo pocisktrafił w ów magazyn.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Lucyna skąd masz tak dokładne dane czy zachował się projekt tego bunkra, ja wyczytałem że materiały wybuchowe znalazły się tam zupełnie przypadkowo. Co do UPA to nic nie usprawiedliwia ich mordów tak samo jak nie ma usprawiedliwienia dla mordów popełnionych przez LWP.
    pozdrowieniazbyszekj

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Mam pytanie... Skąd pewność że tam był szpital?
    Do tej pory wszelkie inne źródła (np. "Bieszczady w ogniu") wskazywały że był on w całkiem w innym miejscu. Na tablicy jest napis "Tu na górze Chryszczata..."... Bardziej to zbocza góry Hruń 830... Może było to najbardziej praktyczne miejsce na wystawienie pomnika...? dopiero po kilku latach doszła informacja o tym pomniku do szerszej publiczności.

lucyna
    Guest

Marcin mniej Boga w sercu. Ochlapałam monitor kawą. Odkąd to "Bieszczady w ogniu" są źródłem.
    @Zbyszek w "Gazecie Bieszczadzkiej" był ciekawy artykuł na ten temat. Nie wiem gdzie go walnęłam. Szukam dalszych informacji. Rozmawialiśmy kiedyś na ten temat z histirykami. "Łuny w Bieszczadach" są beletrystyką luxnie opartą na wydarzeniach. Mimo tego Gerhard w kilku wypadkach nie minął się z prawdą. Ponoć w miarę rzetelnie przedstawił zdobycie szpitala.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 22-12-2008 o 12:29

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)