..ech, nie chodzi o "poprzestawianie wartości".Nie gloryfikuje NICZEGO ani NIKOGO. Ani morderców z UPA, ani morderców z WP. KBW , MO ( cóż , widziałem zdjęcia z masakry mieszkańców Zawadki Morochowskiej, słyszałem relacje -POLAKA !!! , owej zbrodni ) . Jeszcze raz powtarzam- nie ma wojny sprawiedliwej, czystej.Nie ma odwetu.Są tylko trupy.Przerwane życie.Na swoje nieszczęście-ja widziałem wojnę.( Bałkany ).I wierzcie mi- to jest TOTALNY SYF !!!!! i CAŁE TO GLĘDZENIE, ŻE KTOŚ SIĘ BRONIŁ. KTOŚ ATAKOWAŁ, TO TYLKO PARANOJA.
A historię , można przedstawiać tak czy siak.Chyba jakoś niebawem pojawi się w kinach film -"Defiance" ( po polsku chyba "Opór" ). Daniel Craig (ost.Bond ) gra tam Tewje Bielskiego, żydowskiego partyzanta.Facet uratował parę tyś. swych ziomków.Bohater.Niby walczył z Niemcami. a dla nas, Polaków, to zwykły bandzior, wsławiony pacyfikacją Naliboków, polskiej wsi.Podaję ten przykład, by pokazać , że historia jest wieloznaczna i wielowątkowa.Zaraża jak gangrena.I może tkwić w naszych sercach i głowach, długo...oni nas, my ich.....i tak obraca się to koło.
PEACE LUDZIE !!!....I GÓROM TEGO SAMEGO .........