Pokaż wyniki od 1 do 10 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    ..ech, nie chodzi o "poprzestawianie wartości".Nie gloryfikuje NICZEGO ani NIKOGO. Ani morderców z UPA, ani morderców z WP. KBW , MO ( cóż , widziałem zdjęcia z masakry mieszkańców Zawadki Morochowskiej, słyszałem relacje -POLAKA !!! , owej zbrodni ) . Jeszcze raz powtarzam- nie ma wojny sprawiedliwej, czystej.Nie ma odwetu.Są tylko trupy.Przerwane życie.Na swoje nieszczęście-ja widziałem wojnę.( Bałkany ).I wierzcie mi- to jest TOTALNY SYF !!!!! i CAŁE TO GLĘDZENIE, ŻE KTOŚ SIĘ BRONIŁ. KTOŚ ATAKOWAŁ, TO TYLKO PARANOJA.
    A historię , można przedstawiać tak czy siak.Chyba jakoś niebawem pojawi się w kinach film -"Defiance" ( po polsku chyba "Opór" ). Daniel Craig (ost.Bond ) gra tam Tewje Bielskiego, żydowskiego partyzanta.Facet uratował parę tyś. swych ziomków.Bohater.Niby walczył z Niemcami. a dla nas, Polaków, to zwykły bandzior, wsławiony pacyfikacją Naliboków, polskiej wsi.Podaję ten przykład, by pokazać , że historia jest wieloznaczna i wielowątkowa.Zaraża jak gangrena.I może tkwić w naszych sercach i głowach, długo...oni nas, my ich.....i tak obraca się to koło.
    PEACE LUDZIE !!!....I GÓROM TEGO SAMEGO .........
    Też tak myślę. Żyjemy w innych czasach i jak to ktoś powiedział "wiemy o sobie tyle na ile nas sprawdzono"
    A w sprawie pomnika maja podobno ogłosic przetarg na demontaż, może jakies koło Narodowców się załapie wszak to dwie pieczenie na jednym ogniu;-)

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

O kruca!!!
    Tylko nie traktujcie mnie jak jakiegoś "narodowca". Mam nadzieję, że swoje
    intencje przekazałem klarownie.
    Z drugiej strony, w obecnych czasach trzeba bardzo uważać:
    - już nie wypada mówić: Cygan, należy: Rom
    - -"- Żyd, lepiej : osoba pochodzenia Żydowskiego

I tak dalej.

W sprawie tego całego bieszczadzkiego czczenia symbolami-"małą architekturą" zbrodniarzy wojennych spod znaku tryzuba: obawiam się, że wkrótce wyrośnie na Ukrainie,
    taka niebiesko-żółta Erika Steinbach (jeśli przekręciłem pisownię - przepraszam). To naprawdę jest możliwy scenariusz.

Nie jestem ksenofobem; uważam jednak, że im bardziej oddalamy się w czasie od wydarzeń, o których piszemy, tym bardziej należy przypominać historię, aby Ją "prostować".
    My, mówimy otwarcie o akcji "Wisła", mówimy otwarcie o żołnierzach LWP
    ( nie zrzucamy wszystkiego na NKWD) biorących udział w tejże.
    I co z tego wynika dla "drugiej" strony? Ano nic.

Pozdrawiam
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

Zgoda, tylko ( nie jestem fanem narodowców ukraińskich) ,że u nas pod koniec lat 80-tych kiedy to "odkłamywano" historię lub wymazywano(sic) białe plamy było dobre AK i zła GL a jak wiadomo nie da sie oceniać tak jednoznacznie. Na Ukrainie zapewne też musi upłynąć klikanaście lat ,żeby spojrzeć na wszystko rozsądnie. W kwestii pomnika to myśle ,że zadziałało tu "braterstwo broni" żyjący koledzy postwili pomnik nieżyjącym. W związku z tym ,że nielegalnie należy zalegalizować przez rozebranie.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)