Pokaż wyniki od 1 do 10 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Joanno pamiętajmy, że obie strony mają ręce we krwi- i to jest niezaprzeczalny fakt

...z tym, że jedni mieli ręce we krwi całkowicie i jak najbardziej planowo a drudzy brudzili się w czasie swojej "roboty" tą krwią...

Nie można przemilczać strony LWP i ich poczynań- ale też nie ma powodów żeby kajać się za to przed narodem ukraińskim....

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009

Pawelk napisał cyt. ...z tym, że jedni mieli ręce we krwi całkowicie i jak najbardziej planowo a drudzy brudzili się w czasie swojej "roboty" tą krwią...
    __________________________________________________ ____

Nie widzę związku z moją poprzednią wypowiedzią.
    Napisałam wyraźnie.
    Nie ma porównania zbrodniczej działalności sił zbrojnych OUN-UPA na kresach gdzie w ramach czystek etnicznych mordowano bezbronną ludność ( i to nie tylko polską) grabiono mienie, palono majatki i kościoły ... z przeprowadzoną w Polsce z udziałem żołnierzy LWP w roku 1947 "Akcją Wisła" .

Jeżeli w swej wypowiedzi usiłujesz zasugerować , że LWP stosowało w przypadku wysiedlanych ( wbrew ich woli) mieszkańców pochodzenia rusińskiego i ukraińskiego podobne metody jak UPA - to ja rezygnuję z takiej wymiany zdań.

A stawianie pomników w Polsce , mordercom Polaków to ..... nie wiem jak można to zakwalifikować.

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez Pawelk Zobacz posta
    Joanno pamiętajmy, że obie strony mają ręce we krwi- i to jest niezaprzeczalny fakt

...z tym, że jedni mieli ręce we krwi całkowicie i jak najbardziej planowo a drudzy brudzili się w czasie swojej "roboty" tą krwią...

Nie można przemilczać strony LWP i ich poczynań- ale też nie ma powodów żeby kajać się za to przed narodem ukraińskim....
    obie strony mają ręce we krwi...
    Ale też nie można mylić planowej roboty od rozpaczliwego odwetu...

Jak napisal wymieniony tutaj historyk amerykański Tymothy Snyder, Polacy poszukiwali w tamtej rzeczywistości jakiegoś neutralnego miejsca, ale takiego nie było...

Kajać się przed Ukraińcami nie mamy powodu, ale ... UWAGA!

Oni od nas tego oczekują! Bo taka jest publiczna wersja ich historii !

Niepojęte, prawda?

Pewnej młodej osobie obywatelstwa ukraińskiego udostępniłem materiały na temat rzezi ukraińskich. Żal mi było patrzeć na prawdziwy, niekłamany ból i przerażenie po przeczytaniu tych faktów. Nie było to miłe, pożałowałem gestu.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)