Pablo napisał cyt. ..." Wymienie tylko parę wsi i ilość ofiar po stronie Ukraińców
Piskorowice 900 osób (inne żródła podają 1344)
Wierzchowiny 194 ,Pawłokoma 365 , Skopów 120, Zawadka Morochowska 73 ( wieś mordowana 3 krotnie, LWP w czasie mordów ,prawie nie używała broni palnej), Terka 30. "...
-------------------------------------------------------------------
Pablo... kiedy słucham starocerkiewo-słowiańskiej muzyki - mam wrażenie, ze została napisana przez aniołów,
Kiedy słucham tych przepięknych ukraińskich pieśni - myślę sobie, że poprzez nie , niebo przybliża się do ziemi bardziej, niż poprzez modlitwę,
Kiedy oglądam materiały z tych strasznych dni, oznaczonych datą 1943-1944 a obejmujących Podole, Wołyń, Obwód Lwowskiego - gdzie oddziały OUN-UPA likwidowały systematycznie i konsekwentnie bezbronną ludność: polską, żydowską (często ukraińską) ormiańską, czeską (?) ... to nie wiem , co mam myśleć.
Bo czuję tylko porażajacą chłodem mroczną pustkę.
Kiedy mówisz o zbrodniach dokonanych na bezbronnej ludności ukraińskiej przez AK i LWP - nie tłumaczę sprawców.
Nie przekonuję Cię, że to były akcje odwetowe (Terka - najmłodsza ofiara miała 3 lata) że nie wszystkie dane są wiarygodne ( Pawłokoma, Zawadka, Skopów) Nie mówię i nie przekonuję Cię, że to działalność UPA na tych terenach doprowadziła do tych tragedii i a na koniec, do wypędzenia rodzimych mieszkańców z ich terenów.
Mówię. To było zło. Pozbawione sensu i logiki zło.
Dlatego dobrze, że rozmawiamy o tym. Że wyciągamy na światło dzienne , to co nas boli.
Dobrze się stało, że mamy w Polsce ROPWiM a na Ukrainie PMKdoSUOWiRP.
Wierzę, ze wiele zrobią dla naszego zgodnego współistnienia. Naszego tzn. Polski i Ukrainy.
Na koniec. Zbyt długo zagościłam na tym bieszczadzkim forum. Pozdrawiam wszystkich z którymi zamieniłam kilka słów.
Do zobaczenia ...gdzieś na szlaku![]()

Odpowiedz z cytatem
Zakładki