Wszystkim, którzy zbyt mocno wierzą w nieskazitelność i czystość polskiego podziemia zbrojnego polecam "Do Piachu" Tadeusza Różewicza (przede wszystkim w wykonaniu teatru Prowizorium)... Kawał sztuki mięsa. Trudno być człowiekiem w czasach zarazy.
Wszystkim, którzy zbyt mocno wierzą w nieskazitelność i czystość polskiego podziemia zbrojnego polecam "Do Piachu" Tadeusza Różewicza (przede wszystkim w wykonaniu teatru Prowizorium)... Kawał sztuki mięsa. Trudno być człowiekiem w czasach zarazy.
Ja nie wierze w nieskazitelność polskiego podziemia. Zwróciłem tylko uwagę, że za co karali Polacy swoich ludzi, za to Ukraińcy nagradzali swoich ludzi.
A co do "Do Piachu" Tadeusza Różewicza, nie wypowiem się, ponieważ na sztuce nie znam się.
Kilka książek o tworzeniu się Polski po 18r przeczytałem i skłaniam się do takiej refleksji ( bardzo kontrowersyjnej)
Teza Dmowskiego , ze kresy będą Polskie tylko poprzez polonizację ( w pełni tego znaczeniu ) ludności tam zamieszkałej była słuszna ; a nie układy Piłsudzkiego z Petlurą - jeśli była by wprowadzona w życie uchroniła by dziesiątki tysięcy Polakó od eksterminacji.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)